Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 3. hét

Hétről hétre

Baba

Miután a sperma és a petesejt találkozott a petevezetékben, szerencsés esetben megtörténik a megtermékenyítés, majd megkezdődik megtermékenyített petesejt 7-10 napos útja lefelé a méhbe. A baba valódi életkorát valójában a 3. héttől kell számolni. A sejtosztódás azonnal megkezdődik és folytatódik a leszállás ideje alatt is. A méhben megtörténik a beágyazódás, ettől kezdve a sejtcsoportot blasztocitának hívjuk, melynek átmérője kb. 0,1-0,2 mm.

Mama

Túl vagy az ovuláción és megtörtént a megtermékenyítés! Amikor megtermékenyített petesejt beágyazódik, előfordulhat ún. beágyazódási pecsételő vérzés, emiatt nem kell aggódnod! A szervezeted egy immunszupresszív fehérjét kezd előállítani, ezt EPF-nek (Early Pregnancy Factor – Korai terhességi faktor) is hívják. Szerepe, hogy elnyomja az immunrendszert, megakadályozva ezzel a petesejt kilökődését. A kismama által érzékelhető jele a terhességnek ekkor még nincsen. Aki hőmérőzik, ezen a héten tapasztalhat testhőmérséklet emelkedést, de ez hőmérő nélkül nem érzékelhető.

Papa

A papáknak természetesen ekkor még fogalmuk sem lehet mi történik, bár lehet, hogy izgatottan várják a terhességi teszt eredményét. Bárhogyis legyen, tartsd meg a korábbi hetekben felvett jó szokásaidat és fejleszd is őket.

Ericsson-módszer

Az Ericsson-módszer azon a feltevésen alapul, hogy az X kromoszómát tartalmazó (amelyből lány születik) spermiumok lassabban úsznak, mint az Y kromoszómát tartalmazó (amelyből fiú születik) spermiumok.Komplikációk a terhesség alatt – HELLP-szindróma

A HELLP betűszó, amely az angol Hemolysis, Elevated Liver enzyme level and Low Platlet count (vörösvértestek felbomlása, emelkedett májenzim érték és alacsony vérlemezke szám) kifejezésből jön létre. Életveszélyes tünetegyüttes.