A mozgás fejlődése – folytatás

A mozgás fejlődése – 1. rész

Kúszás, mászás

A gurulás után a kúszás, majd a négykézláb mászás segítségével hatékonyabban éri el a pici a kiszemelt dolgokat. Első lépésként kinyomja magát, majd előre-hátra hintázik. Van olyan baba, aki ezt fejleszti tovább, és előre-előreveti magát, más kúszik, mint a kommandósok, van, aki félig ülő helyzetben húzza-tolja magát a csúszós parkettán, de a legtöbben a hatékony mászásra esküsznek. Ez a mozgásforma nagyon hasznos, fejleszti az agyféltekék közti idegi összeköttetéseket. Ne hagyd, hogy a pici kihagyja a mászást. Ha nem lenne rá hajlandó, próbáld finoman rávenni játékokkal, vagy ha jó az idő menjetek ki a fűbe, könnyen lehet, hogy a elsőre zavarni fogja, így felemeli a kis pocakját és elkezd mászni. Hasonló eredmény érhető el beltérben a hideg kővel is, bár ezzel azért csak óvatosan.

Hogy segítheted?

 • Bujkáljatok asztal és székek alatt, kifeszített takaró alatt.
 • Guríts át labdát rövid játszóalagúton, biztasd, hogy menjen utána.
 • Játsszatok kutyust, cicust, ugatva, nyávogva mutasd neki, hogy kell négykézláb közlekedni.

Állás

A mai babák már többnyire nem a járókába, rácsos ágyba kapaszkodva állnak fel először – akár félévesen -, inkább a mama kezébe vagy bútor szélébe fogódzkodnak egy kicsit későbbi időpontban. Leülni már nem olyan könnyű! Légy kéznél, hogy segíthess neki, mert könnyen lehet, hogy biztonságos letottyanás helyett a hátára esik, és bekoppantja a fejét! Ahhoz, hogy kapaszkodás nélkül álljon, lehet, hogy még néhány hónap gyakorlásra lesz szükség.

Hogy segítheted?

 • Engedd, hogy az ujjadba kapaszkodva álló helyzetbe húzza magát!
 • Távolítsd el a borulékony, könnyű bútorokat!
 • Ne vegyél bébikompot! Veszélyes, ráadásul hamis mozgásformát tanul benne a kicsi. A kompban ugyanis nem kell egyensúlyoznia.

Az első lépések

Az első lépéseket bútorok mentén, oldalazva szokták megtenni a kicsik. Előre csak akkor halad, ha mindkét kezét fogják. Jobb, ha ezt a lehetőséget nem kínálod fel neki rendszeresen, mert utána már folyton követelni fogja. Néhány hét gyakorlás után már akkor is megtesz néhány lépést, ha csak az egyik kezét fogjuk. Aztán eljön maga a csoda: a csöpp ember megteszi első önálló lépéseit, nem ritkán a kezében tartott játékba “kapaszkodva”.

Hogy segítheted?

 • Ülj le apával szemben néhány méterre, és felváltva hívogassátok magatokhoz!
 • Vegyétek meg az első tologatós játékot (kiskocsi, játék babakocsi, kismotor). Figyelj, hogy stabil jószág legyen, ne boruljon könnyen!
 • Barikádozd el a lépcsőket, ellenőrizd, hogy nem fér-e ki az erkély rácsai között!

Futás

A második év során olyan biztosan kezd mozogni, hogy már a sebességre is tud figyelni. Szalad, majd váltott lábbal lépcsőzik, utána szökdel, és jól boldogul a három-, később a kétkerekű járművekkel is. Oviskorára olyan finomságokra is képes, hogy tele pohárral a kezében is végigmegy a szobán, kilöttyentés nélkül.

Hogy segítheted?

 • Labdázzatok, játsszatok célba dobást, készíts akadálypályát párnákból, vagy az udvaron kavicsokkal jelöld, merre lehet menni!
 • Telepíts a gyerekszobába nagy matracot, hogy legyen hol birkózni, ugrálni.
 • Építsetek kerti játszóteret. Ha erre nincs lehetőség, keressetek játszóteret a településen, vagy kiránduljatok izgalmas helyeken, ahol kipróbálhatja ügyességét.

A kicsik nagyon eltérő ütemben fejlődnek, ezért a baba fejlődésénél nem kell a napokat számolni és centivel méregetni, hogy minden úgy történik-e ahogy a nagykönyvben meg van írva. Persze azért figyeld a fejlődését, hiszen előfordulhat, hogy valóban külső segítségre van szükség.

Fordulj szakemberhez (védőnő, gyerekorvos, neurológus)

 • ha a kicsi mozgása aszimmetrikus;
 • ha feszesnek érzed az izomzatát, mindig ökölbe szorítja a kezét, hátrafeszíti magát, ha fölemeled;
 • ha megáll egy fejlődési fázisban, és hónapokig nem lép tovább;
 • ha már megtanult mozgásformákat “elfelejt”, ügyetlenebbé válik.

Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 4. hét

Végre nyilvánvalóvá kezd válni, mi is történik veled. Az otthoni terhességi tesztek, amelyek a hCG-t, a terhességi hormont mutatják ki a vizeletből, ezen a héten már nagy biztonsággal jelzik, ha teherbe estél.Érdemes-e fejni?

Erre nem lehet egyértelmű, mindenkire érvényes választ adni. Van akinél ezen múlhat, hogy jut-e megfelelő mennyiségű anyatejhez a baba, de olyanok is vannak, akiknél a fejés akár káros is lehet.