Jóga gyakorlatok a terhesség alatt – Második trimeszter 1.

1. Lebegő hal póz (Matsya Kridasan)
Hogyan végezd?
Feküdj óvatosan hasra és kulcsold össze a kezeidet a fejed alatt. Enyhén forgasd el a jobb lábad és húzd fel a bordáidhoz.

A bal lábad maradjon egyenes. Forgasd el a kezeidet jobbra és helyezd a jobb könyöködet a jobb térdedre. Ha ez nem kényelmes, a kezed maradhat a földön is. A fejed fordítsd jobbra, így a bal arcod a bal kezeden nyugszik. Pihenj ebben a helyzetben, majd válts a másik oldalra. Ha kemény a padló és kényelmetlen, a behajlított térded és a fejet alá tehetsz párnát is.
Jóga gyakorlat - Lebegő hal póz
Előnyök
Serkenti az emésztést és megszűnteti a székrekedést. Megnyugtatja a láb izmait. A terhesség előrehaladtával a háton fekvés nem túl előnyös, mert nyomhatja a gerinc melletti fő ereket ezzel gátolva a megfelelő vérkeringést. Ilyenkor ez a póz ideális pihenésre és alvásra.

2. Villám póz (Vajrasan)
Hogyan végezd?
Jóga gyakorlat - Villám póz
Térdelj le úgy, hogy a két nagylábujjad összeér, de a sarkaid nem. Ereszd a fenekedet a lábak belső felületére úgy, hogy a sarkaid a csípődet érintsék. Helyezd a kezeidet a térdeidre tenyérrel lefelé. A hát, a nyak és a fej legyen egyenes, de ne feszüljön.

Előnyök
Segíti az emésztést és akár közvetlenül étkezés után is lehet végezni. Megnyugtatja a gyomrot. Hatással van a medence vérkeringésére és idegi impulzusaira, valamint erősíti a medence izomzatát. A szülést is könnyebbé teheti ennek a póznak a rendszeres gyakorlása.

3. Leereszkedő póz (Bhadrasan)
Hogyan végezd?
Ülj Villám pózban (lásd fent). Nyisd szét a térdeidet amennyire csak tudod, de úgy, hogy a lábujjaid végig érjék a padlót. A lábaidat is húzd szét annyira, hogy a fenék és a gát a padlón feküdhessen. Ne feszítsd az izmaidat!

Előnyök
Ugyanaz, mint a Villám póznál.

4. Macska póz (Marjari Asan)
Hogyan végezd?
Térdelj le és ülj a sarkadra. Emeld fel a feneked és ereszkedj négykézlábra, ez a kezdő pozíció. Belégzés közben emeld meg a fejed, közben homorítsd a hátad. Kilégzés közben mozgasd a fejed lefelé, közben domborítsd a hátad.

A kilégzés végén húzd össze a hasad és húzd befelé a feneked. A fejnek a két kezed között kell lennie, miközben a combjaidat nézed. Ismételd meg a gyakorlatot 5-10 alkalommal, de ne erőltesd meg magad, csak amennyi jólesik.
Jóga gyakorlat - Macska pózJóga gyakorlat - Macska póz
Előnyök
A gyakorlat fokozza a nyak, a vállak és a gerinc rugalmasságát és pozitív hatással van a női nemi szervekre is. Csak a terhesség első 6 hónapjában végezd ezt a gyakorlatot.

5. Kéz emelő póz (Hasta Utthanasan)
Hogyan végezd?
Állj egyenesen, a lábaid legyenek összezárva, a kezeid lógjanak a tested mellett. Keresztezd a kezeidet a tested előtt, majd lassan vegyél levegőt és emeld a kezeidet a fejed fölé úgy, hogy végig keresztben tartod őket. Eközben enyhén mozdítsd hátra fejed és nézd a kezeidet a fejed fölött. Kilégzés közben engedd le a kezeidet a válladdal egy vonalba, majd a következő belégzéssel ismét emeld a fejed fölé és keresztezd őket. A következő kilégzésnél engedd le teljesen a kezeidet az oldalad mellé a kiinduló pozícióba. Ismételd meg a gyakorlatot 5-6 alkalommal.
Jóga gyakorlat - Kéz emelő póz
Előnyök
Megszűnteti a merevséget a vállakban és a hát felső részén. A mély levegővételek növelik a tüdő kapacitását. Javítja a vérkeringést, ezáltal több oxigénhez juttatja az egész szervezetet.

Hallásvizsgálat újszülöttkorban

Napjainkban egyre magyobb hangsúlyt fektetnek az újszülöttkori hallásvizsgálatra. Ennek oka, hogy a halláskárosodás az egyik leggyakoribb születési rendellenesség. Az újszülöttkori hallásvizsgálat a technológiai újításoknak köszönhetően ma már sok esetben nem kézi módszerekkel, hanem fejlett műszerek segítségével történik és semmilyen kellemetlenséggel nem jár.



Baba receptek (13-36 hónap) – 3. rész

Baba receptek 13-36 hónapos babák számára