Színtévesztés és színvakság

A színtévesztés örökletes rendellenesség, amely nem gyógyítható, de korrigálható és a férfiaknál 16-szor gyakoribb, mint a nőknél. A szerzett színlátási zavarokat általában valamilyen mérgezés vagy betegség okozza, amely a kiváltó ok megszűnésével általában elmúlik.

Hogyan látjuk a színeket?

A látás a szemben található ún. csapok és pálcikák segítségével lehetséges. Az esti látásban a lényegesen nagyobb számban jelenlévő pálcikák segítenek, amelyek nem látnak színeket, viszont rendkívül érzékenyek. A nappali látást a csapok teszik lehetővé, ezek kevésbé érzékenyek, viszont érzékelik a színeket. Egész pontosan háromféle színt, a kéket, a zöldet és a sárgát (a vörös színt is a sárga receptorok érzékelik). E három szín kombinációjaként azonban, egy egészséges ember körülbelül 4 millió színt tud megkülönböztetni.

Ha valaki színtévesztő, ez azt jelenti, hogy az ideghártyájában az egyik típusú csap rossz aminek következtében az adott színtartományban nem kellően érzékeny, vagy az általa érzékelt színtartomány eltolódik valamelyik másik csap színtartománya felé. Leggyakrabban a zöld, illetve a sárga receptorok hibája vagy teljes hiánya fordul elő.

A férfiak helyzete rosszabb

Európában a felmérések szerint a férfiak 8%-a, a nők 0,5%-a öröklötten színtévesztő. Ennek oka, hogy a a színtévesztés az X kromoszóma rendellenességének következménye. A nők esetén (két X kromoszóma), ha az egyik X kromoszóma egészséges, akkor nem alakul ki színtévesztés, de a nő hordozó lesz, míg férfiaknál (egy X és egy Y kromoszóma) esetén a hibás X kromoszóma mindenképen színtévesztést okoz.

A színtévesztés típusai

Attól függően, hogy a három különböző színérzékelő receptor közül melyik működik hibásan, az alábbi típusokat lehet megkülönböztetni:

Protanomália (PL) A vörös fényre érzékeny receptorok csökkent érzékenysége
Protanópia (PP) A vörös fényre érzékeny receptorok hiánya
Deuteranomália (DL) A zöld fényre érzékeny receptorok csökkent érzékenysége
Deuteranópia (DP) A zöld fényre érzékeny receptorok hiánya
Tritanomália (TL) A kék fényre érzékeny receptorok csökkent érzékenysége
Tritanopia (TP) A kék fényre érzékeny receptorok hiánya
Achromázia, monokromázia Teljes színvakság

Kezelés és korrekció

Az örökletes színfelismerési problémák nem gyógyíthatóak, viszont közvetlenül nem veszélyesek. Mindazonáltal nagyon fontos, hogy aki ilyen problémában szenved, tudjon róla, hiszen a mai világunkban az egyes színekhez nagyon fontos jelentések társulnak, ami nagyobb tudatosságot igényel azoktól, akik nem érzékelik jól a színeket. Illetve vannak szakmák, ahol a színtévesztés kizáró ok lehet.

Amennyiben a színtévesztést az érzékelési tartomány eltolódása okozza, szemüvegként vagy kontaktlencse formájában viselt színszűrővel lehet korrigálni a hibát. Természetesen a normál szemüvegekhez hasonlóan a színkorrekciós lencsét is az adott személyhez kell igazítani a legjobb hatás elérése érdekében.

Színtévesztés gyermekkorban

Egy színtévesztő gyermeknek sajnos nem könnyű a helyzete, hiszen megnehezíti számára a tanulást és a tudat, hogy kevesebbet lát a világból, mint egy egészséges gyerek, önértékelési zavarokat okozhat. Sajnos a gyermekek hajlamosak egymást kigúnyolni, így ha egy színtévesztő gyermek a rajzórán vörös füvet, zöld háztetőt rajzol, könnyen a gúnyolódás tárgya lehet.

Szülőként talán az a legfontosabb, hogy megnyugtassunk gyermekünket, hogy nincsen egyedül a problémájával és ettől még semmivel sem ér kevesebbet, mint a társai. Megfelelő odafigyeléssel pedig jelentősen csökkentheti a színtévesztéséből eredő problémákat.

MicroSort-módszer

A módszer azon a tényen alapul, hogy az X kromoszómát tartalmazó spermiumokban található DNS mennyisége kis mértékben (kb. 2,8%-kal) nagyobb, mint az Y kromoszómát tartalmazóban.Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 20. hét

A kicsi súlya elérheti a 280-300 grammot, hossza a 25 cm-t. Már érzékelheted, mikor alszik és mikor van ébren, utóbbi esetben sokkal többet mozog. Már hallja és figyeli a hangokat.