Gyakori gyermekbetegségek – Megfázás

Ez az égövön ősszel és télen minden korosztályban igen gyakori a megfázás így természetesen a gyermekek sem kerülhetik el. Fontos azonban tudni, hogy a közönséges megfázás és az influeknza különböző betegségek.

Megfázás vagy influenza?

Az influenza vírusos betegség, aminek kórokozója mindig az influenzavírus valamelyik fajtája (A, B, vagy C típus). Mivel korlátoztt számú vírus okozhat influenzát, ezek ellen ma már hatékony védőoltások léteznek. Ezzel szemben náthaszerű tüneteket több száz féle vírus is okozhat (leggyakrabban a rhinovírus, a parainfluenza és az adenovírus felelős a nátháért), így nátha ellen nem szerezhetünk védettséget.

További fontos különbség, hogy míg a nátha tünetei fokozatosan jelennek, általában enyhébb lefolyásúak és hamarabb is múlnak, az influenza egyik pillanatról a másikra le tud dönteni még egy felnőttet is a lábáról, a betegség tovább is tart és a tünetek is sokkal intenzívebbek.

Ezek a vírusok a levegőben, cseppfertőzés útján terjednek, ezért fontos, ha valaki a családban megbetegszik, kérd meg, hogy tartson kellő távolságot a babától, ne ölelgesse, puszilgassa és ne vegye a karjába.

Kisbabáknál a megfázás szokásos tünetei az orrfolyás orrdugulás, köhögés, kivörösödött csillogó szemek és étvágytalanság s általában láz előzi meg. Néhány jótanács, mit tegyél, ha a pici megfázik:

    Baba megfázás

  • Orrzsívóval vagy orrcseppel tartsd tisztán a baba orr- és arcüregeit.
  • Helyezz párnát a gyermek matraca alá, kissé megemelve a fejrészt. Fontos, hogy soha ne tedd a baba fejét közvetlenül egy párnára, mert magára húzhatja és megfulladhat.
  • Figyeld meg a baba orrváladékát, ha átlátszó, vízszerű folyadékról sűrű sárgászöldre vált, fordulj orvoshoz, mert valószínűleg valamilyen fertőzést is elkapott, amit mielőbb kezelni kell.
  • A babák szervezete még nagyon érzékeny ezért a gyógyszerekkel bagyon vigyázni kell. Ma már sokféle gyógyszerből kapható kifejezetten babáknak vagy kisgyermekeknek szánt változat, de mielőtt bármilyen gyógyszert adnál a picinek mindenképpen konzultálj egy gyermekorvossal.

Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 4. hét

Végre nyilvánvalóvá kezd válni, mi is történik veled. Az otthoni terhességi tesztek, amelyek a hCG-t, a terhességi hormont mutatják ki a vizeletből, ezen a héten már nagy biztonsággal jelzik, ha teherbe estél.Tanulási nehézségek gyermekkorban

Napjainkban egyre több gyermek küzd tanulási nehézséggel és magatartászavarral. Ez a kisiskolás korosztály 4-6 százalékát, azon belül is túlnyomórészt a fiúkat érinti.