MicroSort-módszer

MicroSort-módszer
Baba neme - MicroSort-módszer
A módszer azon a tényen alapul, hogy az X kromoszómát tartalmazó spermiumokban található DNS mennyisége kis mértékben (kb. 2,8%-kal) nagyobb, mint az Y kromoszómát tartalmazóban. Az úgynevezett flow cytometerben ez alapján a kétféle spermium szétválasztható. Az eljárás lényege, hogy egy, a hímivarsejtet nem károsító fluoreszkáló festéket adnak a spermiumhoz, amely annak DNS-éhez kötődik. Ezután egy érzékeny műszerrel a hímivarsejtek fényességét (amelyet a festék okoz) mérni lehet. A fényesebbeket X-spermiumnak tekintik (a több DNS-hez több festék kötődik).

Ez a módszer a fiúk esetén 76%-os a lányok esetén 91%-os biztonsággal működik.

Táplálkozás a harmadik trimeszterben

Babakelengye illatosra mosva, élre vasalva, kiságy felavatásra várva, kórházi csomag vigyázzállásban, kismama idegei megtépázva. Ráismersz a harmadik trimeszterre? Az utolsó simítások és a tűkön ülés időszaka. Lehet, hogy eddigi lelkesedésed alábbhagyott és már ahhoz sincs türelmed/erőd/kedved, hogy tápláló falatokat varázsolj tányérodra. Pedig az terhességed végéig fontos lenne. Ne hagyd, hogy a finisben merüljenek ki tartalékaid. Vértezd fel magad a szülésre vitalizáló ételekkel és italokkal.Gyermek elsősegély: szívmasszázs, mellkasi kompresszió

A szívmasszázs megkezdése előtt ellenőrizni kell, hogy a gyermeknek van-e keringése (tapintható-e pulzus). Egyévesnél idősebb gyermeknél a nyaki ütőérnél ellenőrizd van-e pulzus, csecsemőnél a felkar belső oldalán is tudod ezt ellenőrizni. Az ellenőrzés semmiképpen se tartson 10 másodpercnél tovább!