Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 39. hét

Hétről hétre

Baba

A pici már teljesen felkészült a születésre, valószínűleg már csak napok, de lehet, hogy mindössze órák választják el, hogy világra jöjjön.

A szülés után a belek első működésének eredményeként a meconium (magzati bélsár) elhagyja a baba szervezetét. Ez egy fekete, ragadós, szurokszerű anyag, amit elég nehéz a popsijáról eltávolítani. Néha előfordulhat, hogy egy része a magzatvízbe kerül, amitől az zavaros, zöldes színű lesz. A magzatvíz még a vajúdás alatt is 3 óránként megújul.

Mama

Most már bármelyik pillanatban szülhetsz, így fontos, hogy figyeld a tested jelzéseit. Persze nem szabad túlzásba vinni és pánikolni. Fontos, hogy az apuka mindig legyen telefonközelben. A szülés megindulásának vannak jelei, de ezek nem mindig egyértelműek, íme néhány:

  • hüvelyi vérzés;
  • a nyákdugó kilökődése (egy barnás vastag képződmény és a méhszáj előtt elhelyezkedve felelős a magzat fertőzések elleni védelméért);
  • ösztönös fészkelődés, nyugtalanság, ún. “fészekrakó ösztön”;
  • hasmenés;
  • fogyás;
  • növekvő étvágy;

Kitartás, már a célegyenesben vagy!

Papa

Cseréltél már pelenkát? Nincs rá sok esély, hogy megúszd, amúgy is eleinte minden segítség elkel a mamának. A másik fontos dolog, amit érthetően a legtöbb büszke papa szívesebben csinál, a fürdetés.

Kórházi csomag összeállítása – 2. rész

Mit érdemes vinni a gyermekágyas osztályra

Természetesen vinni kell tisztálkodó szereket és ruhákat, valamint mindenféle kelléket az étkezéshez, felszerelést az újszülött babának. Ebben a sorrendben jön a lista:7+2 termékenységfokozó táplálkozási tanács – 1. rész

Manapság sajnos egyre több pár küzd termékenységi problémákkal és nehezen jön a baba. A megfelelő étrend mindkét félnél növeli a termékenységet, de ha esetleg orvosi segítségre is szükség van a fogantatáshoz, az alábbi tanácsok akkor is jelentősen növelik a siker esélyét.