Biztonságos gyermekjáték: jelek, emblémák, szimbólumok – 2. rész

RoHS
RoHS Az EU RoHS (Reduce of Hazardous Substances) irányelvének célja, hogy korlátozza bizonyos egészségre ártalmas anyagok felhasználását az elektromos és elektronikus berendezésekben, beleértve az elektromos játékokat is.

Az irányelv előírja, hogy bizonyos veszélyes anyagok mint ólom, higany, kadmium, hat vegyértékű króm, valamint az égéskésleltetőként használatos polibrómozott bifenil (PBB) és polibrómozott difenil-éter (PBDE) nem, vagy csak nagyon kis koncentrációban lehet jelen a legtöbb elektronikus készülékben és alkatrészben.

FSC
FSC Az FSC (Forest Stewardship Council) tanúsítványa szavatolja, hogy az ilyennel rendelkező gyártók elfogadják és betartják az FSC szigorú szabványait és előírásait, és az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek.
Der Grüne Punkt
Der Grüne Punkt Azt jelenti, hogy a védjegyet használó cég egy koordináló szervezeten keresztül (Magyarországon az ÖKO-PANNON KHT. a védjegy kizárólagos használati jogosultja) teljesíti a jogszabályban előírt hasznosítási kötelezettségét és megfizeti a szelektív hulladékgyűjtés többletköltségét. A jelölés nem utal a termék környezetbarát voltára.
Áthúzott szemeteskuka
Áthúzott szemeteskuka Ez az embléma elemeken és elemes játékokon kötelezően szerepel 2008 szeptember 26-a óta. Arra figyelmezteti a fogyasztókat, hogy a jelölt terméket ne dobják a közönséges háztartási hulladék közé.

Ezen felül fel kell tüntetni a higany (Hg), a kadmium (Cd) és/vagy az ólom (Pb) vegyjelét, amennyiben az elem több mint 0.0005% higanyt (Hg), több mint 0.002% kadmiumot (Cd) vagy több mint 0,004% ólmot (Pb) tartalmaz.

Újrahasznosítható
Újrahasznosítható Az embléma arra utal, hogy a termék bizonyos részei, vagy a csomagolása újrahasznosítható anyagból készült.
Panda
Panda A World Wildlife Fund (a vadon élő állatok és növények védelmére létrehozott alap) emblémáját azok a vállalatok tüntethetik fel termékeiken, amelyek együttműködési megállapodást kötöttek a WWF-fel, mely szerint forgalmuk meghatározott százalékát a WWF-nek juttatják. A WWF ellenőrzi, hogy ezek a termékek megfelelnek-e egyes környezetvédelmi előírásoknak.

Adókártya igénylése elvesztés, lopás esetén

Tekintve, hogy az Adókártyám kb. két éve lopás áldozata lett, s egy hivatalos ügy elintézéséhez szükség lett volna a kis plasztikra, így gondoltam, ideje lépni az ügyben.
A neten megnéztem, hogy hol található hozzánk legközelebb ügyfélszolgálat, majd az őszi szünetet kihasználva egy számomra alkalmas időpontban elmentem a hivatalba.Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 9. hét

A pici hossza a 9. hétre eléri a 13-17 mm-t, súlya az 1 grammot. Folytatódik a csontosodás és az agya is rohamos fejlődésnek indul. Kialakul a szem és a szemhéj, megjelennek a fül kagylóvonalai.