Komplikációk a terhesség alatt – Vérszegénység (Anémia)

A vérben lévő vörösvértestek szállítják az oxigént és más tápanyagokat a testben. Erre a csak a vörösvértestekben található hemoglobin nevű anyag teszi őket képessé. A hemoglobin egyik nagyon fontos összetevője a vas. Ha a hemoglobin szint lecsökken, ez a vérszegénység, vagyis anémia. A terhességi vérszegénység leggyakoribb oka a terhesség alatti vashiány.

Szerencsére az evolúció gondoskodott arról, hogy a baba amennyire lehetséges védve legyen a vérszegénység káros hatásaitól: a placenta rengeteg tápanyagot szív fel az anya szervezetéből, akár az anya kárára is, hogy a magzatot védje.

Tünetek
A vérszegénység legfontosabb tünetei a következők:

 • fáradékonyság, általános gyengeség, levertség, szédülés;
 • erős szívdobogás, amikor úgy érzed, túl gyorsan ver a szíved (figyelem: ez a tünet akkor jelentkezhet, ha éppen túl sok a vas a szervezetedben);
 • lassabb sebgyógyulás;
 • sápadtság;
 • visszatérő fertőzések, gyakori megfázás;
 • törékeny körmök, hajhullás, száraz bőr;
 • koncentrálóképesség hiánya, feledékenység;

Megelőzés

A vérszegénység megelőzésében a legfontosabb szerepe a megfelelő táplálkozásnak van. Alapelv, hogy törekedni kell a minél változatosabb étrend kialakítására:

 • Fogyassz magas vastartalmú ételeket, gabonapelyhet (vannak vassal dúsított változatok), borsót, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, babot, lencsét és zöldségeket (főleg sötétzöld zöldségféléket). További remek vasforrások a mazsola, aszalt szilva, sárgabarack, füge, kakaó, szója, avokádó.
 • A vas felszívódásában fontos szerepe van a kalciumnak és a C-vitaminnak, ezért ezek pótlása is fontos a vérszegénység megelőzésében.

Néhány további jótanács a megelőzéshez:

 • Ne fogyassz alkoholt és ne dohányozz, minél kevesebb teát és kávét igyál (ezek gátolják a vas megfelelő felszívódását);
 • Próbálj minél többet pihenni. Igen, ezt sokszor könnyebb mondani, mint véghez vinni, de a születendő baba egészsége szempontjából nagyon fontos betartanod;
 • Végezz a teherbírásodnak megfelelő mozgást: séta, biciklizés, úszás. A rendszeres mozgás felfrissít és fokozza a vérkeringést.

Mivel a fenti tünetek egyéb problémákra, betegségekre is utalhatnak, ezért ilyen esetben mindenképen keresd fel z orvosodat. Ha súlyos a helyzet, előfordulhat, hogy vastartalmú étrendkiegészítőt is ajánl. Ezektől lehet hányingered vagy szorulásod. Az előbbi problémán segít, ha vacsora után veszed be, a szorulás ellen pedig fogyassz rostban gazdag ételeket. A gabonapelyhek például vastartalmuk mellett egyben remek rostforrások is.

A mozgás fejlődése – folytatás

A mozgás fejlődése – 1. rész Kúszás, mászás A gurulás után a kúszás, majd a négykézláb mászás segítségével hatékonyabban éri el a pici a kiszemelt dolgokat. Első lépésként kinyomja magát, majd előre-hátra hintázik. Van olyan baba, aki ezt fejleszti tovább, és előre-előreveti magát, más kúszik, mint a kommandósok, van, aki félig ülő helyzetben húzza-tolja magát [...]Babakelengye lista – mire van szüksége egy babának

Sok mindentől függhet, hogy miknek is kell szerepelni egy babakelengye listán, a “lazább”, vagy gyakorlott anyukák listája valószínűleg rövidebb, míg a picit aprólékosabb anyukák a lista egy bővebb kiadásával “dolgoznak”.