Védőoltások

A védőoltások a betegségek megelőzésére szolgáló gyógyszerek, melyeket injekcióval juttatnak be a szervezetbe. Magyarországon néhány védőoltás kötelező.

Oltások általános ellenjavallatai

 • Lázas állapot. ( kivétel: pl. veszettség )
 • Immunhiányos állapot.
 • Súlyos korábbi oltási szövődmény az adott oltóanyaggal
 • Idegrendszeri betegség.
 • Terhesség.
 • Túlérzékenység az oltóanyaggal, vagy komponenseivel szemben

Hatásmechanizmus

Az aktív immunizáció esetén a szervezetet az antigén legyengített vagy veszélytelen formájával antitestek képzésére serkentik. Ezzel nem váltanak ki veszélyes betegséget, de a támadásba lendült mikrobákat mint idegen betolakodókat azonosítja a szervezet, ami immunreakciót vált ki. Ha ezután az igazi kórokozóval találkozik a szervezet, már sokkal felkészültebben és hatékonyabban tud erre reagálni, és a kórokozót ártalmatlanítani. Mivel a memóriasejtek hosszú ideig élnek, a védőoltás több évig, akár egész életen át biztosítja a védelmet.

A passzív immunizáció esetén az antitesteket egy másik élőlénnyel termeltetik meg, rendszerint az állatok számára ártalmatlan fertőzés révén, majd az így nyert szérummal, mely a szükséges antitesteket tartalmazza, oltják be az embert. Az ilyen oltóanyag csak viszonylag rövid ideig képes kifejteni hatását, és egy már megtörtént fertőzés után vagy akár a kialakult betegség esetén alkalmazzák. Ha például valakit megharap egy veszett róka, a passzív oltás segítségével a harapást követő néhány napban megmenthetjük az illetőt a különben halálos kimenetelű betegségtől.

A védőoltások kockázata

Az ismételten beadott oltóanyagok esetén súlyos védekező reakciók léphetnek fel, ha antitestek képződnek az állatból nyert oltóanyag valamely összetevője ellen. A kockázat jelentősen növekszik az oltások ismétlésénél, a kombinált oltóanyagoknál illetve több védőoltás egyidejű beadása esetén.

Az oltóanyag tartalmazza a kórokozót vagy antigént, idegen élőlényekből nyert szérumot, ezen kívül más segédanyagokat (tartósítószereket, adalékanyagokat). Ezek a beoltott személyre károsak lehetnek. Ezért minden esetben mérlegelni kell a betegség veszélyének illetve az oltási károsodásnak a kockázatát. Természetesen a racionális mérlegelés saját gyermek esetén a közvetlen érintettség miatt nem könnyű. Ilyen esetben érdemes több orvos véleményét is kikérni, mielőtt döntesz.

A különböző oltások rövid távú kockázata lehet láz, görcs, fulladás, maga a betegség (például kanyaró) megjelenése gyengébb vagy erősebb formában. A védőoltásoknak számos mellékhatása és szövődménye lehet, az esetek többségében azonban sokkal súlyosabb betegségektől védenek meg.

Magyarországon szokásos oltási rend

Életkor Oltás
0-6 hét BCG
2 hónap DTPa-IPV-Hib
3 hónap DTPa-IPV-Hib
4 hónap DTPa-IPV-Hib
15 hónap MMR
18 hónap DTPa-IPV-Hib
3 év DTPa-IPV
6 év DTPa-IPV
11 év dt; MMR
14 év Hepatitis B

Magyarázat

 • BCG – Tuberkulózis elleni oltás
 • DTP – diftéria, tetanusz, szamárköhögés elleni oltás (korábban Di-Per-Te néven volt ismert)
 • Pa – csak tisztított antigéneket tartalmazó szamárköhögés elleni komponens
 • IPV – inaktivált (=elölt) vírust tartalmazó gyermekbénulás elleni oltóanyag
 • HIB – a Haemophilus influenzae baktérium elleni oltóanyag
 • MMR – mumpsz, kanyaró, rózsahimlő elleni oltóanyag
 • Hepatitis B – fertőző májgyulladás elleni oltóanyag.

Nem kötelező védőoltások

Oltás neve Mi ellen véd? Kinek ajánlott / Adagolása
Mencevax AC, Menpovax AC Járványos agyhártyagyulladás 2 éves kor felett
Meningitec, Menjugate Járványos agyhártyagyulladás 2 éves kor alatt
Pneumovax 23, Pneumo 23 Streptococcus pneumoniae fertőzés Splenectomizált, immundeficiens betegek, liquor csorgás. Egy alkalommal. Nem adható 2 év alatt.
Fluarix, Vaxigrip-Imovax-Flu Influenza Csak az adott évben véd. Évente ismételni kell.
FMSE-inject, Encepur Kullancs encephalitis Kisiskolás kor felett adható. Kullancs csípésnek kitett személyeknek. 3 oltás szükséges a védettséghez.
Varilrix Bárányhimlő 9 hónapos kor felett adható. 12 éves korig 1x, ez felett 2x.
Rotateq, Rotarix Rotavírus gastroenteritis 6 hetes és 2 éves kor között.

/Forrás: Wikipedia/

Hogyan növelheted a teherbeesés esélyét

Sok nő várja hónapról hónapra, gyakran évekig, hogy teherbe essen, mégsem jön össze. A legtöbbször nem szervi ok áll a háttérben, nincs orvosi magyarázata az elmaradt gyermekáldásnak, ilyenkor jöhet jól néhány teherbeesési praktika.Terhesség hétről hétre – hogyan fejlődik a baba, hogyan változik a mama

Hivatalosan a terhességet – melynek hossza általában 40 hét (280 nap) – az utolsó menstruáció első napjától számolják,. A tüszőrepedés és ezáltal a megtermékenyülés viszont csupán a ciklus közepe táján történik meg, így, bár az első két hét beleszámít a terhesség időszakába, a babád valódi koránál ezt a két hetet nem kell figyelembe venni. Kövesd [...]