Császármetszés: mikor életmentő és mikor veszélyes?

A WHO felmérései szerint világméretű jelenség a császármetszések arányának emelkedése. Nincs ez másként Magyarországon sem. Lényegesen ritkábban indokolt azonban orvosilag a császármetszés, mint azt valójában elvégzik. Statisztikák szerint nagyjából a terhességek 7%-ban van szükség valóban a császármetszésre. Sokan gondolják, hogy a császármetszésnek sokkal kisebb a kockázata, mint a természetes szülésnek, ez azonban a legtöbb esetben egyáltalán nincs így, sőt…

A császármetszés szövődményei és kockázatai

A hüvelyi szüléssel összehasonlítva, a császármetszés számos probléma előfordulását növeli. Ezek egy része, bár ritka, de könnyen életveszélyesség válhat, mint pl. a súlyos vérzés, vérrögképződés, vagy a bélelzáródás. A császármetszés után azonban sokkal hosszabb ideig tartanak az anya fájdalmai, mint minden műtét esetén, nő a fertőzés veszélye, hosszabb kórházi tartózkodás szükséges, ami a baba-mama kezdeti kapcsolatára sincsen jó hatással, elmondható, hogy a császármetszés mentálisan sokkal jobban megviseli a nőket, mint a természetes szülés. Ezért sok, császárral szülő nő talán kevésbé élményként fog emlékezni a szülésre.

Ráadásul a műtétből való lábadozás a szoptatás megindulását is nehezíti. A császárral született babáknak kisebb az esélye a szoptatásra és az ezzel járó előnyökre. A császárral született babák hajlamosabbak a légzési zavarokra a szülés körüli időszakban, s gyakrabban lesznek asztmások gyermek-, és felnőttkorban.

A császármetszés a későbbi terhességekre nézve is kockázatot jelentenek a hüvelyi szüléssel ellentétben. A mesterséges beavatkozás megnöveli a későbbi méhen kívüli terhesség veszélyét is, valamint jelentősen nő a súlyos méhlepény-elégtelenségek kockázata.

A császármetszés valós és elkerülhető okai
Amennyiben valamilyen sürgős és váratlan egészségügyi helyzet áll elő, pl. ha súlyos vérzés alakul ki, a baba oxigénellátása lecsökken vagy a köldökzsinór előreesik, vagy előlfekvő a méhlepény, esetleg idő előtt leválik a méhlepény, akkor valóban indokolt és életmentő beavatkozás a császármetszés.

Vannak azonban esetek, amikor ugyan sok orvos a császár mellett dönt, pedig nem lenne feltétlen indokolt:

  • Korábbi császármetszés: A kutatási adatok szerint a császármetszéssel szült nők 75-80%-a képes lenne a normál szülésre a következő várandóság esetében. Mégis az orvosok többsége a lehetséges kockázatok miatt ritkán vállalja, hogy végigkísérje a vajúdást.

    Érdemes olyan orvost keresned, aki ilyen esetben támogatja a természetes szülést. Még ha végül császármetszésre kerül is sor, egyáltalán nem mindegy a gyermek és anya kötődése szempontjából, hogy az anya vajúdik-e a babával. A vajúdás során felszabaduló hormonok ugyanis nagyon jótékonyan befolyásolják a baba-anya kapcsolatot és a szoptatás hosszát is.

  • Vajúdás lassulása, vagy leállása: Nem vagyunk egyformák és minden terhesség különböző, a vajúdás hossza és szakaszai nagyon különbözhetnek az egyes kismamáknál. A sürgetés helyett legjobb, ha a vajúdás lelassulásakor természetes eszközökhöz folyamodunk, mint a testhelyzet-változtatás, meleg fürdő, a méh kendővel való mozgatása, rázogatása. Amíg a baba szívhangja megfelelő, nem kell a szikéért nyúlni.
  • A magzati szívritmus megváltozása: A magzat szívhangjának gyorsulása, lassulása jelezheti, hogy a baba rosszul van. Ugyanakkor ez részben természetes is, hiszen a szülés a baba számára is nagy változás. Természetesen, ha hosszabb ideig fennáll a szívritmus változás vagy a magzatvíz sötét elszíneződést mutat szükséges a császármetszés.
  • Ikerszülés: Ha két babát vársz, az még nem indokolja automatikusan a császármetszést. Keress olyan orvost, akinek már van tapasztalata normál ikresszülésben.

A legtöbb nő számára a szülés az egyik legmeghatározóbb élmény az életben, hiszen nincs annál szebb és édesebb érzés, mint természetes úton életet adni egy kis csöppségnek. A szülés mindig a babáról és a mamáról kell szóljon, az orvos feladata, hogy a kismamát végigsegítse ezen az úton és hogy azon ritka esetekben, amikor valóban váratlan probléma adódik segítse azt egészségben átvészelni mind a babának, mind a mamának.

Babakelengye lista – mire van szüksége egy babának

Sok mindentől függhet, hogy miknek is kell szerepelni egy babakelengye listán, a “lazább”, vagy gyakorlott anyukák listája valószínűleg rövidebb, míg a picit aprólékosabb anyukák a lista egy bővebb kiadásával “dolgoznak”.A gyermek fejlődése 1-5 éves korig

Minden gyermek más és más-más ütemben is fejlődnek, de azért van néhány jól azonosítható fejlődési lépcsőfok, amelyeken a gyermekek végighaladnak. Ha a saját gyermekednél némi eltérrést tapasztalsz az itt leírtakhoz képest, nem kell rögtön aggódnod. Figyeld figyelemmel a gyermek fejlődését és próbáld mindig a korának megfelelő játékokkal stimulálni.