Érdemes-e fejni?

Erre nem lehet egyértelmű, mindenkire érvényes választ adni. Van akinél ezen múlhat, hogy jut-e megfelelő mennyiségű anyatejhez a baba, de olyanok is vannak, akiknél a fejés akár káros is lehet.

Az örökérvényű elv: kereslet-kínálat

A szülés után a prolaktin nevű hormon indítja be a tejelválasztást. A mgfelelő hormon szint beállítása azonban nem csak az anya szervezetének “önkényes döntése”, hatással vannak rá külső tényezők, elsősorban a baba szopási szokásai. Általánosságban elmondható, hogy sok más esetben a természetben, itt is a kereslet-kínálat elve működik, tehát éppen annyi tejet termel az anya, amennyinek a babára szüksége van. Persze előfordulhat, hogy hiba csúszik ebbe a tökéletesre csiszolt rendszerbe, ilyenkor lehet nagyon hasznos eszköz a fejés.

Fejéssel lehet szaporítani a tejmennyiséget. Ha minden szoptatás után még a fejéssel is ingereljük a mellet, az úgy fogja érzékelni, minthaa babának még szüksége lenne tejre, és fokozza a termelést. Így ha valakinek valóban kevés a teje, ez lehetőséget ad a tartalékolásra.

Ugyanezt a hatást érjük el azonban azzal is, ha a babát gyakrabban tesszük a mellre, így nem lesz felesleg, miközben “ébren” is tartjuk a mellet.

Kinek nem érdemes fejni?

Nem érdemes azonban automatikusan mindenkinek a fejőgéphez nyúlni, csak mert a barátnők is mind ezt csinálták, ennek ugyanis hátrányos következményei is lehetnek. A fejés ugyanis túlkínálatot generál: a gyerek továbbra is csak a maga adagját fogja megenni a képződött anyatejből, a maradék odabent marad, amit aztán le kell fejni. Ha azonban ez valamiért elmarad vagy a mesterséges fejés nem olyan hatékony (és általábab nem az), mint a baba szája, a termelt anyatej egy része pangani kezd a mellben, ez pedig mellgyulladáshoz vezethet.

Mellgyulladást több dolog is kiválthat: a mellben pangó tej miatt elzáródhatnak a tejcsatornák, így csomók alakulhatnak ki, és ezekben aztán megkezdődhet a gyulladási folyamat. Okozhat azonban mellgyulladást a két szoptatás között eltelt hosszú idő, de akár egy szoros melltartó vagy póló is.

Összefoglalás

A fejés hasznos, ha valamilyen okból – gyógyszerszedés, távollét a gyerektől, munka miatt – tartalékolni akarsz, vagy ha mellgyulladásod, illetve ha átmenetileg nem tudsz szoptatni, mert például koraszülött a babád. Ha viszont arra törekszel, hogy kialakuljon a kereslet-kínálati egyensúly, vagyis csak annyi, de annyi anyatej mindenképpen termelődjön, amennyit a baba meg is eszik, akkor nyugodtan hanyagolhatod a fejést.

A fejés

A fejésre többféle módszer is van: lehet fejni kézzel, kézi mellszívóval vagy elektromos mellszívó géppel. Mindhárom esetben nagyon fontos, hogy a fejés ne tépje meg a mellet vagy a mellbimbót, mert így mikrosérülések keletkezhetnek mind a bimbón, mind esetleg a tejcsatornákban. A fejés mindig legyen kíméletes, ne a legnagyobb erővel történjen.

Fontos a fokozatosság, nem kell rögtön megpróbálni telefejni az egész tejes csuprot, eleinte csak addig ingereld a melled, amíg megindul a tejleadó reflex (több sugárból kezd spriccelni a tej), majd haladhatsz egyre tovább. A két mellet felváltva ingereld. Ne légy türelmetlen, a szervezetednek kell pár nap, míg beáll a teljes üzem és sok tejjet tudsz lefejni.

Ugyanez a fokozattoság a fejés abbahagyásánál is érvényes, ha eddig rendszeresen fejtél, nem szabad egyik pillanatról a másikra abbahagyni, mert így a tej pangni kezdhet, ími mellgyulladást okozhat.

A mozgás fejlődése – folytatás

A mozgás fejlődése – 1. rész Kúszás, mászás A gurulás után a kúszás, majd a négykézláb mászás segítségével hatékonyabban éri el a pici a kiszemelt dolgokat. Első lépésként kinyomja magát, majd előre-hátra hintázik. Van olyan baba, aki ezt fejleszti tovább, és előre-előreveti magát, más kúszik, mint a kommandósok, van, aki félig ülő helyzetben húzza-tolja magát [...]Horoszkóp – Vízöntő

A Vízöntő jegyében született gyermek – horoszkóp