Vigyázz – A terhességi toxoplazmózis

A toxoplazmózis kórokozója a toxoplazma, egy egysejtű parazita, mely a macskában szaporodik, de a “köztes gazda” lehet bármilyen melegvérű állat (pl. szarvasmarha), illetve akár az ember is. Magyarországon nagyon elterjedt, a lakosság közel fele átesett a fertőzésen.

A kórokozó a tápcsatornán át, a fertőzött macska ürülékével, szennyezett földdel, mosatlan zöldséggel-gyümölccsel, vagy a köztes gazda állat húsának fogyasztásával kerülhet az emberbe. A kórokozó a szabadban akár fél évig is életben maradhat.

Tünetek
Egy egészséges ember esetén a toxoplazmózis fertőzés általában teljesen tünetmentesen zajlik, csak a betegek kis százalékában okoz hőemelkedést, lázat, torokfájást, izomfájdalmat, esetleg bőrkiütést. Gyakori tünet a nyirokcsomók duzzanata. Látható azonban, hogy ezek a tünetek túl általánosak, ahhoz, hogy pusztán ezek alapján meg lehessen állapítani a fertőzést, ehhez specifikus laborvizsgálat kell.

A fertőzés különösen veszélyes lehet csökkent immunrendszerű embereknél, illetve a fertőzésen még át nem esett terhes nők esetén.

Terhességi toxoplazmózis
Ha egy, a fertőzésen még át nem esett nő közvetlenül a terhesség előtt vagy alatt fertőződik meg, az megakadályozhatja a teherbe esést, illetve a magzat elhalását okozhatja. Az anya, amennyiben egyéb egészségügyi problémái nincsenek, általában tünetmentes, de a kórokozó a méhlepényen át bejutva, megfertőzheti a magzatot. A terhesség minél korábbi időszakában lép fel a fertőzés, annál súlyosabb következményekkel járhat a magzatra nézve (spontán abortusz, halvaszülés).

A fertőzött újszülöttek többsége születéskor tünetmentes, és a betegség első jelei csak hetek, hónapok vagy akár évek múltával jelentkeznek. A leggyakrabban előforduló rendellenesség a szem ideghártyájának gyulladása, amely súlyos esetben akár vaksághoz is vezethet. A szem problémái azonban gyakran már csak iskoláskorban kerülnek felismerésre.

További tünetek lehetnek még a vízfejűség, a koponyán belüli meszes gócok, mikrokefália (kisfejűség), süketség, szellemi visszamaradottság.

Kezelés és megelőzés
Terhesség előtt és alatt az időben megkezdett antibiotikumos kezelés, megelőzi, hogy a kórokozó átjusson a magzatba. A gyógyszert a fertőzés teljes felszámolásáig szedni kell, akár a terhesség egész ideje alatt.

A fertőzés tünetmentessége miatt fontos a laboratóriumi vizsgálat, amely képes kimutatni az esetleges fertőzést.
Néhány jótanács a megelőzéshez:

  • csak jól átsütött, megfőzött húsételeket szabad fogyasztani, kerüld a nyers húsok fogyasztását
  • a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt nagyon gondosan meg kell mosni
  • ha nyers hússal kell dolgoznod, kerüld, hogy a szádba, szemedbe nyúlj
  • fontos az alapos felületi tisztítás (pl: a vágódeszkánál) és a gondos kézmosás
  • védekezz a legyek, svábbogarak és egyéb rovarok ellen
  • lehetőleg ne érintkezz macskákkal és kerüld el a macskaalmot
  • kertészkedéskor használj gumikesztyűt

Érdekes és ilyesztő
A toxoplazma befolyásolja a fertőzött köztes állat viselkedését, pl: egy toxoplazmával fertőzött egér nem fél a macskáktól, ezzel segítve a parazitának, hogy visszajusson a gazdaállatba a macskába.

A legújabb megfigyelések szerint az ember viselkedését is képes befolyásolni a toxoplazma. Egy kutatásban kimutatták, hogy a toxoplazmával fertőzött emberek reflexei, habár csak kis mértékben, de egyértelműen lassabbak az egészséges emberekénél.

Készségfejlesztő játékötletek 9-12 hónapos korig

Hogyan fejleszd babád képességeit játékokkal 9-12 hónapos kor közöttBűvös betűk az ultrahang leleten

A kismamák általában büszkén mutogatják az ultrahang vizsgálaton készült képeket. A vizsgálatnak van azonban egy kevésbé látványos kimenete, egy lelet, amin rengeteg fura rövidítés szerepel. De mit is jelentenek ezek?