Laktózérzékenység (tejcukor-érzékenység)

A laktózérzékenység egy klinikai tünetegyüttes, amit egy vagy több béltraktushoz kapcsolódó tünet előfordulása jelez (pl: hasi fájdalom, hasmenés) laktóz tartalmú étel fogyasztása után. Mind az elsődleges, mind a másodlagos laktázhiány okozhat laktóz érzékenységet. Normálisan a tejcukor, azaz laktóz bontása az ún. laktáz enzim segítségével történik, a vékonybél nyálkahártyájában a bélbolyhok felületén. A bélhámsejtek csak a bontott állapotban lévő laktózt képesek felvenni. Ha az enzim hiányzik, vagy működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel. A vastagbélben bekövetkező bakteriális erjedés, bontás gázképződéshez vezet, amely haspuffadást, és hasi görcsöket okoz. A bélben maradó bontatlan cukormolekulák vizet kötnek meg. Ezáltal a széklet állaga hígabbá válik, mennyisége jelentősen megemelkedik, ami hasmenést eredményez. A veleszületett laktáz hiány ritka.

Típusai:
Laktózérzékenység (tejcukor-érzékenység)

  • Elsődleges laktázhiány: ez a leggyakoribb oka a tejcukor-érzékenységnek. Körülbelül a Föld népességének 70%-át érintett. A gyakorisága és a tünetek jelentkezésének kora etnikai csoportonként változó. Különösen gyakori a spanyol, fekete, ázsiai, amerikai indián, Ashkenazi zsidó emberek között. Az elsődleges laktózérzékenység gyermekkorban fejlődik ki, 3 éves kor alatt ritka.
  • Másodlagos laktázhiányt bél sérülése okoz, mint például az akut gastroenteritis, mely baktérium vagy vírus által kiváltott fertőző betegség, ami az emésztőtraktusra terjed ki, és ennek következtében változó mértékben károsul a gyomor és a bélnyálkahártya. Csak a nagyon fiatal csecsemők (3 hónapnál fiatalabb) és rosszul táplált gyerekek esetében szükséges laktózmentes diéta. Giardiás fertőzés (embernél gyakran előforduló parazita) is sokszor vezet laktózérzékenységhez.

A diagnózis megerősítésére egy kéthetes laktózmentes diétát érdemes tartani. Azoknál a gyerekeknél, akik laktózérzékenyek, a tüneteknek el kell múlniuk, majd újra jelentkezniük kell tejtermék fogyasztása esetén. A családnak ismernie kell a laktóz rejtett forrásait is, mint például a kenyér, salátaöntetek, édességek, a palacsinta és a pékáruk. A formális diagnosztikai vizsgálatokra, mint például hidrogén belégzéses- vagy székletvizsgálatra csak ritkán van szükség.

A laktózérzékenység mértéke és az, hogy a gyerekek mennyi laktózt tudnak elviselni egyénenként változó. A részlegesen emészthető termékek, mint például a sajt, a joghurt vagy a magas hőmérsékleten hőkezelt tej megkönnyítik a kezelést. A laktózérzékeny gyerekek diétájának sok kalciumot kell tartalmaznia, mivel a legújabb kutatások szerint a laktóz elősegíti a kalcium beépülését, így annak hiánya a csontok ásványi anyag tartalmának nem megfelelő arányához vezethet.

A laktózérzékenység nem keverendő össze a tehéntej protein érzékenységgel, attól teljesen különböző. Az elsődleges laktózérzékenységgel szemben a tehéntej protein allergia a fiatal csecsemőket is érinti és gyakran az első év folyamán elmúlik. Ezért szokták a védőnők a szoptatós anyukáknak javasolni, hogy három-négy hónapig tartózkodjanak a tejivástól, és tejtartalmú ételeket is csak mértékkel fogyasszanak. Ez a megkülönböztetés fontos, amikor a diétát tervezzük. Bár elég sok rejtett forrása lehet a laktóznak, a legtöbb gyerek elvisel valamennyit belőle.

Horoszkóp – Oroszlán

Az Oroszlán jegyében született gyermek – horoszkópJóga gyakorlatok a terhesség alatt – Első trimeszter 2.

A cikk második részében bemutatunk néhány további jóga gyakorlatot, amelyet bátran végezhetsz a terhesség első trimeszterében.