Mikor érdemes orvoshoz fordulni, ha nem jön a baba?

Ha már több mint egy éve, vagy 35 éves kor fölött több mint 6 hónapja siker nélkül próbálsz teherbe esni, ideje, hogy felkeress egy termékenységi specialistát.

Mielőtt felkeresel egy orvost, légy biztos, hogy te megtettél minden tőled telhetőt a teherbe esés érdekében: nyomon követed a menstruációs ciklusod, és valamilyen módszer alapján megbizonyosodsz arról, hogy tüszőrepedéskor, vagy ahhoz közel eső időben szeretkezel?

Ebben az esetben egy termékenységi specialista szinte bizonyosan fog tudni segíteni, hogy kiderüljön, miért nem tudsz teherbe. Egyúttal átbeszélitek a rendelkezésre álló módszereket, amelyek segíthetik a fogantatást és a teherbe esést. A terméketlenségi esetek 85%-a kezelhető.

A férfi vizsgálata
Az orvos először felveszi a kórtörténeted. A vizsgálatot általában férfiakkal kezdik, mert az ő vizsgálatuk egy egyszerű spermavizsgálatot jelent. A vizsgálat során megszámolják a spermákat, ellenőrzik egészséges mozgásukat, alakjukat valamint fejlettségüket. Elemzik az ondó állagát és mennyiségét – körülbelül egy teáskanálnyi számít normálisnak. Vizsgálják a PH egyensúlyt – kissé lúgosnak kell lennie, hogy túlélje a méhnyakban uralkodó savas közeget.

Ha az eredmények rendellenességet mutatnak, akkor egy férfi termékenységi szakorvoshoz (andrológus) érdemes fordulni, aki az elkövetkező három hónapban még kétszer megismétli a vizsgálatot. Erre azért van szükség, mert számos különböző tényező – lázas betegségektől kezdve a nemi úton terjedő betegségekig – befolyásolhatja a spermiumok számát. Továbbá, az intenzív fizikai tevékenységek – különösen a biciklizés – csökkentheti a spermák számát, akárcsak a nagyon meleg környezet, például egy forró fürdő. A sportalsó viselése bokszeralsó helyett szintén nem javasolt, mert nagyon felmelegíti a heréket, ami csökkentheti a spermiumok számát.

Amennyiben ez a két vizsgálat sem mutat javulást, újabb vizsgálatokra van szükség, hogy feltárják a problémát kiváltó okokat:

 • Spermium ellenanyag vizsgálat;
 • Vérvizsgálat (hormonvizsgálat);
 • Herebiopszia (mintavétel a hereszövetből) az esetleges sterilitás megállapításához;
 • Vazográfia, mely az esetleges elzáródásokat ellenőrzi;
 • Vércukorszint mérés (esetleg terheléses vércukorszint mérés);
 • Megvizsgálják a spermium méhnyákon, illetve petesejten történő áthatoló képességét;

A nő vizsgálata
Ha a partnered ondó elemzés eredményei megfelelőek, vagy ha az andrológus által végzett vizsgálatok egyike sem mutat elváltozást, Veled folytatják a vizsgálatokat. Érdemes egy, a reproduktív endokrinológiára specializálódott nőgyógyászt felkeresned, aki segít a szükséges vizsgálati protokoll kialakításában.

Az orvos először átnézi a kórtörténeted, különös figyelmet szentelve a sebészeti beavatkozásoknak, mint például vakbélműtét, miomektómia vagy tumor kezdemény eltávolítása, illetve bármilyen szexuális úton terjedő betegség. Ki fog kérdezni a menstruációs ciklusodról, illetve, hogy korábban milyen fogamzásgátló tablettát szedtél, ha szedtél.

Mindkettőtöktől érdeklődni fog korábbi terhességekről, azok kimeneteléről, illetve hogy mióta próbálsz teherbe esni. Fel fog tenni pár, az életmódoddal kapcsolatos kérdést is, például:

 • Szexuális együttlétek gyakorisága?
 • Használsz-e bármilyen kábítószert?
 • Dohányzol-e?
 • Milyen gyakran fogyasztasz alkoholt?
 • Mennyire egészséges az étrended?
 • Sportolsz-e rendszeresen? Milyen gyakran és milyen gyakorlatokat végzel?
 • Ért-e az utóbbi időben nagyobb stressz hatás, mint például közeli hozzátartozó halála vagy új munkahely?

Lehet, hogy a kérdések némelyikére nem szívesen válaszolnál teljesen őszintén, azonban az őszinte válasz segíthet az orvosnak a terméketlenség valódi okai feltárni és meghatározni, hogy min kellene változtatnod, hogy teherbe ess.

A kivizsgálás elég sok részletre kiterjedhet, az orvos többek között megvizsgálja a petefészkedet problémák után kutatva, mint például a PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma), endometriózis. Ultrahangos vizsgálattal ellenőrizhető a petevezeték és a petefészek állapota.Szükség lesz még vérvizsgálatra a hormonszintek vizsgálatához, illetve a szexuális úton terjedő betegségek kizárásához.

Egy termékenységi specialista felkeresése esetleg stresszt okozhat Nálad vagy a partnerednél, lényeg, hogy mindig a cél a saját kisbaba lebegjen a szemetek előtt.

Hogyan tudsz felkészülni?

 • Vigyél magaddal egy listát azokról a kérdésekről, amiket te és a párod fel akartok tenni.
 • Készülj fel a saját és családod kórtörténetéből.
 • Készülj fel a menstruációs ciklusoddal kapcsolatos kérdésekre, ha tudod vidd magaddal az elmúlt három hónap ovulációs naptárját.

Egy ilyen vizsgálatsorozat fárasztó és hosszú lehet, de ha siker koronázza, az mindenért kárpótol.

Hogyan növelheted a teherbeesés esélyét

Sok nő várja hónapról hónapra, gyakran évekig, hogy teherbe essen, mégsem jön össze. A legtöbbször nem szervi ok áll a háttérben, nincs orvosi magyarázata az elmaradt gyermekáldásnak, ilyenkor jöhet jól néhány teherbeesési praktika.Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 29. hét

Lassan a baba is felkészül a születésre. Már elég jól képes szabályozni a testhőmérsékletét, a csontvelő vörösvértesteket kezd termelni.