6 jótanács, amivel segítheted a babád fejlődését

A baba megfelelő fejlődésének elősegítése fontos szülői feladat, legyen szó akár a agyi fejlődés elősegítéséről vizuális ingerekkel, vagy különböző képességfejlesztő játékokról, minden esetben nagyon fontos, hogy ne hátráltassuk a babát, de ne is erőltessünk olyasmit, amihez még nem elég fejlett.

Mai rohanó világunkban, ahol a felnőttek minden nap komoly teljesítménykényszernek vannak kitéve, hajlamosak vagyunk már a gyerekkorban “szoktatni” a babát erre. Ez azonban nem minden esetben vezet eredményre, sőt sok esetben hátráltatja a fejlődést. Az alábbi tanácsok segíthetnek megtalálni a helyes egyensúlyt a fejlődés/fejlesztés iránti vágy és a baba lehetőségei között.

  • Sok szülő egész nap a gyerekágyban vagy mózeskosárban hagyja a babát, mondván mást még úgysem tud a fekvésen kívül. Ez nem helyes, ugyanis a baba izmai és kéz- láb koordinációja akkor fejlődik, ha eleget mozog, jobban mondva, eleinte csak próbálkozik a mozgással, de ez természetes. A babák többsége néhány hónaposan már magától át tud fordulni hasról hanyatt. Ha ébren van a pici, tedd járókába, vagy fektesd egy babaszőnyegre, rakjál köré játékokat, amik motiválják, hogy mozgassa a kezeit, lábait.
  • A legtöbb anyuka, részben a bölcsőhalál miatt félelem miatt hanyatt fekteti a babát éjszakára, amivel nincs is semmi gond (bár megjegyzendő, vannak babák, akik nem hajlandóak hanyatt fekve elaludni), viszont ez ne jelentse azt, hogy éjjel nappal csak hanyatt feküdjön. Ha éjszaka hanyatt fekteted, nappal igenis feküdjön a hasán. Ez azért fontos, mert így más izmait mozgatja, mint hanyatt fekve, ha meg a hátára szeretne fordulni, hadd dolgozzon vele. A kúszás megtanulása is azzal indul, hogy a hason fekvő baba kinyomja magát a kezeivel.
  • Baba fejlesztés

  • Nem kell erőltetni az ülést, hagyjuk, hogy a baba saját maga üljön fel. Azért fontos a baba által “diktált” tempót betartani, ugyanis például az ülés esetében nem azért nem csinálja korábban mert nem szeretné, hanem mert az izmai és a gerince még nem elég erősek ehhez, ha pedig mi erőltetjük, azzal megterhelhetjük a gerincét. Ha pedig már magától képes felülni, közel az idő, hogy felálljon, úgyhogy nem árt erre is felkészülnöd.
  • Ha már képes a saját lábán megállni a baba, az nem jelenti, hogy járni is képes, a járáshoz más izmok fejlettsége is szükséges, mint az álláshoz. Ha idő előtt “járatod” a picit, azzal sokat árthatsz neki, görbe lehet a lába. Ha már kapaszkodva ügyesen tipeg egy ideje, csak fél magától nekiindulni a nagyvilágnak, akkor jött el a Te időd, hogy biztasd kicsit és segíts neki. Bébikompot, vagy bármi egyéb, járást segítő játékot ne vegyél neki soha, ezek többet ártanak, mint használnak.
  • A cipőt sem kell erőltetni. Otthon a padlón, vagy szőnyegen legyen inkább zokniban, csak a zokni legyen elég vastag ahhoz, hogy ne fázzon a lába. Cipőt elég az utcán feladni rá.
  • Nem kell mindig segíteni a babának, ha például a játszótéren megpróbál maga felmászni a mászókára vagy padra, hagyjuk, hadd tegye. Persze mindig legyünk készenlétben, főleg, amíg bizonytalan még a mozgása, vagy valami újat próbál, de ne fogjuk a kezét. Ha saját maga, segítség nélkül képes valamit megtenni, rengeteget fejlődik az önbizalma.

Használd az anyai megérzéseidet, hagyd, hogy a pici a saját tempójában fejlődjön, ne siettesd, de ne is hátráltasd. Egy egészséges babánál pusztán a lehetőséget kell a szülőnek biztosítani, a többit a pici megoldja.

További hasznos cikkek a baba fejlődésével kapcsolatban:
Fejlődési mérföldkövek: Négykézláb
Fejlődési mérföldkövek: Fogás
Fejlődési mérföldkövek: Járás
Fejlődési mérföldkövek: A fej mozgatása
Fejlődési mérföldkövek: Ülés

Horoszkóp – Oroszlán

Az Oroszlán jegyében született gyermek – horoszkóp13+1 jótanács a biztonságos terhességi tornához

A terhesség alatt végzett torna nagyon jó hatással van a kismama mentális és fizikális állapotára, így közvetve a babára. Néhány fontos szabályt azonban érdemes betartani.