Antioxidánsok és a meddőség

A női meddőség hátterében nagyon gyakran endometriózis, policisztás ovárium szindróma, petefészek ciszták, mióma, méhüregi elváltozások, kismedencei összenövések és ivarszervi fejlődési rendellenességek húzódnak meg. Nemrég azonban egy újabb lehetséges okot vetett fel a tudomány – az antioxidánsok hatását.

Az eddig ismert okok mellett az antioxidánsok is okozhatnak meddőséget. Ezt állatkísérletek alapján állapították meg amerikai kutatók. Ez az információ nemcsak azoknak a nőknek lehet hasznos, akiknek nem sikerül teherbe esniük, de a jövőben hatékony alternatívát nyújthat a születésszabályozásnál is.

Amennyiben másfél-két évnyi rendszeres, védekezés nélküli házasélet mellett nem esik teherbe egy nő, akkor indokolt a pár meddőségi kivizsgálása. Hamarabb kell kivizsgálásra gondolni, ha a pár bármely tagja idősebb (nőknél 35, férfiaknál 45 év felett), bármelyiküknek már volt korábbi gyermektelen kapcsolata, súlyosabb betegsége, illetve ha a női menstruációs ciklus rendszertelen, szabálytalan.

Az első konzultáció során felveszik az anamnézist, áttekintik a leleteket, és elrendeli k a vizsgálatokat. A férfiak andrológiai vizsgálata mellett a nőknél a legalapvetőbb lépések a nőgyógyászati vizsgálat, a méhnyakrák szűrése, a baktériumtenyésztés vizeletből és hüvelyváladékból, valamint hormon-, vírus és egyéb anyagok vizsgálata vérmintából. A következő lépés az átjárhatósági vizsgálatok elvégzése, amely során feltérképezik a méhüreget és a petevezetőket. Ez történhet ultrahanggal, röntgennel, és ha szükséges, laparoscopias műtéti eljárással. Mindezek után, ha indokolt, úgynevezett genetikai vizsgálatokat is lehet végezni.

Az eredmények tükrében a szakemberek értékelik a leleteket, és amennyiben szükséges, döntenek az asszisztált reprodukciós eljárásokról, az aneszteziológiai, illetve az andrológiai konzíliumról és a stimulációs javaslatokról.

Antioxidánsok

Antioxidánsokkal ma már akkor is találkozunk, ha nem keressük erre az alkalmat, hiszen ételekhez, italokhoz és arckrémekhez is hozzáadják. Ugyanakkor még nem tudjuk pontosan, hogyan hatnak a szervezetünkre – állítja egy, a Proceedings of the National Academy of Sciences USA című lapban megjelent cikk szerzője. Nava Dekel professzor szerint elképzelhető, hogy az antioxidánsok mellékhatásként akár meddőséget is okozhatnak.

A leggyakoribb antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, blokkolják a testben termelődő reaktív oxigén szabadgyöknek nevezett molekulákat. Ezek azok a molekulák, amelyek stressz hatására fokozottabban termelődnek és válogatás nélkül pusztítják a sejteket. Ha csupán ezeket a potenciálisan veszélyes anyagokat tekintjük, az antioxidánsok valóban egészségvédő és öregedést lassító hatással bírhatnak.

Ám amikor a kutatók nőstény egereknek adagoltak antioxidánsokat, meglepő eredményre jutottak: az ovulációjuk szintje meredeken lezuhant. Vagyis sokkal kevesebb petesejtet számláltak a petefészkeikben, mint a nem kezelt egereknél.

A jelenség megértéshez a tudósok elkezdték vizsgálni, hogy vajon az ovuláció folyamata nem a “veszélyes” reaktív oxigénhez kapcsolódik-e, amelyet az antioxidánsok kiiktatnak. További, résztelesebb kísérletekkel bizonyították, hogy erről lehet szó.

Ez a kép tovább árnyalható, ha tekintetbe vesszük, hogy az antioxidánsok, amelyek más testrészek esetében megakadályozzák a gyulladásokat, hasonlóképpen akadályozzák az ovulációt is, éppen ezért óvatosan kell bánni velük – írja az Orvostkeresek.hu. Ezek az új információk nemcsak azoknak a nőknek lehetnek hasznosak, akiknek nem sikerül teherbe esniük, de a jövőben hatékony alternatívát nyújthatnak a születésszabályozásnál is.

A kutatások során az egerek után olyan nőket is szeretnének megvizsgálni, akik antioxidánsokat szednek, és meddőséggel küzdenek.

Baba receptek (13-36 hónap) – 2. rész

Baba receptek 13-36 hónapos babák számáraA mozgás fejlődése – folytatás

A mozgás fejlődése – 1. rész Kúszás, mászás A gurulás után a kúszás, majd a négykézláb mászás segítségével hatékonyabban éri el a pici a kiszemelt dolgokat. Első lépésként kinyomja magát, majd előre-hátra hintázik. Van olyan baba, aki ezt fejleszti tovább, és előre-előreveti magát, más kúszik, mint a kommandósok, van, aki félig ülő helyzetben húzza-tolja magát [...]