Apás szülés – Jó ötlet vagy sem?

Szülőnek lenni néha nem könnyű, de számos örömteli pillanatot is tartogat az ember számára. Az első ilyen pillanat a gyermek születése lehet, amely pillanatnál az anya mindképpen jelen van, az apák azonban csak az elmúlt években fedezték fel maguknak ezt a lehetőséget.

Apaként jelen lenni a szülésnél azonban egy kétélű fegyver, vannak sokan, akik addigi életük legszebb élményeként élik meg babájuk születését, de sokakat érzelmileg olyannyira megvisel a helyzet, hogy az akár a szülők közötti kapcsolat megromlásához is vezethet. Ennek legtöbb esetben az az oka, hogy az apák egyszerűen nem készülnek fel arra, ami a szülőszobában várja őket. Filmen valószínűleg mindenki látott már szülést, de persze az életben a helyzet nagyon más.

Talán a legnehezebben elviselhető érzés a férfi számára a tehetetlenség, hiszen míg párja – sok esetben komoly fájdalmak közepette – megszüli a gyermeket, a férfi nem túl sok mindent tehet.

Ellenérvek

Nem minden nő szeretné, ha párja ilyen kiszolgáltatott helyzetben látná, ezért ha bent van az apa, a kismama esetleg megpróbál “uralkodni magán”, ami nem mindig könnyű, ráadásul így nehezebben tud koncentrálni arra, amire ebben a helyzetben igazán kell. Vannak statisztikák, amelyek azt mutatják, hogy többnyire azok a szülések problémamentesek, ahol nincs jelen túl sok ember (beleértve az apát is), mindazonáltal minden kismamának magának kell eldöntenie, hogy hogyan viszonyul ehhez a helyzethez.

Az orvosok véleménye is megoszlik e kérdésben. Vannak akik szerint az apa jelenléte nyugtatólag hathat az anyukára, azonban sok esetben, pontosan az apa felkészületlenségéből és tehetetlenségéből fakadóan feszültek lesznek, próbálnak “tanácsokat” adni, amivel esetleg a kismamát is feszültté teszik, ezzel még jobban megnehezítve a szülést.

Ami mellette szól

Aki a fent említett mentális akadályokat le tudja győzni és nem ijed meg a tű látványától, valóban olyan élményben lehet része, ami semmihez sem hasonlítható. Egy pozitív élményként megélt apás szülés megerősítheti a kapcsolatot az apa és az anya, illetve az apa és a baba között, ez pedig az első hetekben igen fontos az újdonsült család számára.

Hogyan lehet felkészülni?

Mint mindenben, itt is fontos a felkészülés. Apaként, mielőtt döntenél, mindenképpen tájékozódj arról, hogy mire számíthatsz a szülés során, mind mentálisan, mind a fizikai látvány tekintetében. Ehhez általában nem a filmek szolgáltatják a legjobb tanácsokat, viszont a szülés előtti felkészítő tanfolyamon az apákat is ki tudják “képezni” a szülésre. Ha volt már a baráti körben, aki részt vett apás szülésen érdemes vele is elbeszélgetni és kikérdezni, hogy érzelmileg mit élt át közben, melyek voltak a legnehezebb pillanatok, hogyan lendült túl ezeken.

Néhány apró jó tanács apáknak:

  • Lehetőleg ne adj tanácsokat se az orvosnak, se a kismamának, hogy mit kellene tenniük;
  • Próbálj nyugodt maradni, de legalábbis ne üljön ki az arcodra, ha feszült vagy;
  • Legjobb, ha a kismama fejénél állsz és fogod a kezét, esetleg néha megsimogathatod; Túlzásba vinni azonban ezt sem kell, a lényeg, hogy próbáld meg minél kevésbé zavarni az anyukát, hiszen van éppen elég dolga;
  • A szülés előtt mindképpen beszéld meg a pároddal, ha vannak kérdéseid, kételyeid és kérdezd meg, ő mit szeretne. Ha nem szeretné, hogy bent legyél vele, tartsd tiszteletben a kérését;

Nyitott Botallo-vezeték

A magzat az oxigénben dús vért a köldökzsinóron keresztül a méhlepényből kapja. A Botallo-vezeték, ami egy rövid érszakasz mintegy “rövidre zárja” a magzati vérkeringést, amely így a tüdőt kihagyja. A születés után ez a vezeték záródik, ritkán azonban előfordul, hogy ez nem tökéletes.Milyen magas lesz a gyerek? A testmagasság fontos, de mitől függ?

A gyerek felnőttkori magassága genetikailag nagyrészt meghatározott, bár van néhány tényező, ami azért hatással lehet rá. Nem árt ezekkel tisztában lenni.