Ártalmas-e a babára a napozás a terhesség alatt?

Sok kismamának nincs kedve kimozdulni a nyári melegben, de vannak, akik ilyenkor sem szívesensen hagyják ki a strandolás és napozás örömeit. Nem árt azonban óvatosnak lenni, hiszen a várandósság megváltozott állapotot jelent, így a szokásaidat is meg kell változtatni, hogy óvd a babát

Várandósan nem javasolt a hosszas napozás, mert a hőség megterhelő a kismama szervezetére. Ráadásul a terhesség idején a megváltozott hormonháztartás miatt a bőr érzékenyebb, így fokozottabban ki van téve a napsugarak káros hatásának. Ilyenkor a bőrirritáció is gyakoribb.

Különösen vigyázni kell a leégéssel ilyenkor, ezért a legjobb ha mindig használsz napvédő szereket, ha a napra mész. A szőke vagy vörös hajú, világos bőrű kismamák legalább 20-as faktorszámú napvédő krémet kell használjanak, akinek sötétebb a bőre, alacsonyabb faktorszámmal is beérhetik.

Vízparton jobban éget a nap, ott használjunk a megszokottnál magasabb faktorszámú napvédő szert. Tengerparton a sós levegő és a fújdogáló szellő miatt a melegérzet kisebb, mint más víz partján, erre figyelemmel kell lenni és tudatosan oda kell figyelni a napon töltött idő hosszára.

A faktorszámon kívül (mely az UV-B sugarak elleni védelmet jelöli), figyeljünk a csillagjelzésekre is – ezek mutatják az UV-A elleni védelem mértékét (*-tól ****-ig jelölve). Fontos, hogy a napvédő krémet minimum fél órával a napozás megkezdése előtt kend fel, mivel ennyi idő kell ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék, és megfelelő időközönként, valamint fürdés után ismételis meg a bekenést.

Folyadékbevitel

A terhes nőnek különösen figyelnie kell a megfelelő folyadék és ásványianyag bevitelre. Napközben átlagosan nyolc pohár vizet meg kell inni, de melegben ezt a mennyiséget növelni kell: ha hűvösben vagyunk napi 2l folyadék ajánlott, de 30 fok feletti melegben 3l-t meg kell inni.

Ezt a mennyiséget akkor is meg kell inni, ha nem érzed magad szomjasnak, mivel a szomjúságérzet már azt jelenti, régóta hiányzik a víz a szervezetednek.

Az sem mindegy, hogy mit iszol, legjobb a szénsavmentes ásványvíz, a koffeinmentes gyümölcs- vagy gyógytea.

Lombik bébi program a kulisszák mögött – milyen a jó embrió?

Azoknál a pároknál, ahol természetes módon nem jön a baba, a lombik eljárás jelenthet kiutat. Mi alapján döntik el, mely megtermékenyített embriók a legalkalmasabbak a visszaültetésre?Komplikációk a terhesség alatt – Terhességi magas vérnyomás

A terhességi magas vérnyomás a pusztán a terhesség alatt fellépő magas vérnyomás elnevezése. Rendkívül veszélyes állapotról van szó, amely a magzatra nézve fatális következményekkel is járhat.