Kismama jóga – jóga a terhesség alatt

Egy nő élete nem áll meg a terhesség alatt és igaz ez a mozgásra is. Alacsonyabb intenzitással ugyan, de nagyon fontos, mind a baba, mind a Te egészséged szempontjából, hogy a terhesség alatt is rendszeresen mozogj. Az egyik lehetőség a jóga. A jógában számos gyakorlat és póz van, amely csodákat képes tenni a terhesség alatt is.

A terhesség alatti jóga gyakorlatok nagyon kímélő és gyengéd módón segítenek az energiaszinted megőrzésében, vagy fokozásában és segítenek a test rugalmasságának megőrzésében is.

A következőkben bemutatott jóga gyakorlatok figyelemreméltó hatása a terhességre jól tükrözi a jógában rejlő lehetőségeket abban, hogy fizikálisan is kellemesebbé tedd a terhességet és elősegítsd a problémamentes, természetes szülést. Emellett, a jóga nagy segítség lehet, hogy a szülést követően mihamarabb visszanyerd eredeti formádat.

Hogyan segíthetnek a kismamajóga gyakorlatok?

  • Csökkenti az ödémát (folyadék megrekedés) és a görcsöket, ami igen gyakori, különösen a terhesség utolsó hónapjaiban.
  • Hatással van a baba fekvésére és segít őt megfelelő pozícióba fordítani, ha szükséges.
  • Erősíti és átmozgatja a has táját, ami segít a bélmozgás stimulálásában, javítja az étvágyat.
  • Növeli a test általános energiaszintjét, miközben lassítja az anyagcserét.
  • Enyhíti az émelygést és a reggeli rosszulléteket, valamint csökkenti a terhesség alatt sokszor jellemző hangulati ingadozásokat.
  • Enyhíti a hátfájást és segít a megfelelő testtartás megtartásában.
  • Segít a méhnyak és a szülőcsatorna körüli feszültség oldásában, ami egyébként sokkal nehezebbé és fájdalmasabbá teheti a szülést.
  • Segít a medencét felkészíteni a szülésre, ami könnyebbé és gyorsabbá teszi a szülést.

Hogyan segíthet a jóga a szülés után?

  • Segíti a méh, a hasi tájék és a medence természetes állapotának mielőbbi visszaállításában.
  • Enyhíti a hátfájást és megnagyobbodott mellek miatti esetleges kellemetlen érzést.

Attól függően, hogy melyik trimeszterben vagy, különböző jóga gyakorlatok végzése ajánlott:
Első trimeszter
Második trimeszter
Harmadik trimeszter

Mivel minden ember más, így e gyakorlatokra is mindenkinek a teste másképpen reagál, ezért érdemes minden esetben konzultálnod az orvosoddal, ha bizonytalan vagy. Emellett fontos, hogy miközben a gyakorlatokat végzet, figyeld a tested jelzéseit, ha bármilyen fájdalmat, vagy kellemetlen érzést tapasztalsz, azonnal hagyd abba a gyakorlatot.

Ha valamelyik gyakorlat Nálad nem válik be, ne aggódj, válassz olyat, amelyik kényelmes és meg tudod csinálni. Ez nem egy verseny, a lényeg, hogy a végén jobban érezd magad.

Gyermek elsősegély: fulladás

Gyermeknél a fulladás számos okból bekövetkezhet. Csecsemőknél és kisgyermekeknél leginkább a szájba vett apró tárgyak lenyelése okozhat gondot, de ugyanilyen veszélyes lehet a vízbefulladás is.Szex a terhesség alatt

Megengedett-e a nemi élet a terhesség alatt? Sok párt foglalkoztat, hogy vajon biztonságosak-e a szex különböző formái a várandósság ideje alatt. Általánosságban elmondható, hogy igen, de azért néhány dologra érdemes odafigyelni.