Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 4. hét

Hétről hétre

Baba

A 4. hét vége felé ultrahanggal már kimutatható a terhesség, mely során látható a petezsák.

Mama

Végre nyilvánvalóvá kezd válni, mi is történik veled. Az otthoni terhességi tesztek, amelyek a hCG-t, a terhességi hormont mutatják ki a vizeletből, ezen a héten már nagy biztonsággal jelzik, ha teherbe estél. A hCG (humán chorio-gonadotropin) egy a méhlepényben termelődő fehérjehormon, mely a sejtszövetek kialakulását, a peteérést és az ovulációt segíti, a magas hCG termelődés akadályozza meg a menstruációt is. A 3-4. héten a hCG értéke kb. 3-50 mIU/ml. Ha pozitív lett a teszt, vagy nem bízol az otthoni tesztekben (amelyek csupán 97 %-os megbízhatóságúak), akkor az orvos vértesztből vagy ultrahangos vizsgálatból biztosan meg tudja állapítani a terhességet.

Valószínűleg fáradékonyabb leszel, gyakrabban kell WC-re járnod, a hangulatod hullámzó lehet és a melleid is érzékenyebbé válhatnak. Ha eddig nem is nagyon figyeltél a környezetedből érkező káros hatásokra, itt az ideje ezeket is komolyan venni. A baba fejlődése szempontjából az első trimeszter a legfontosabb. Most még inkább fontos, hogy kerüld a dohányzást és általában a dohányfüstöt valamint az alkoholfogyasztást. Ha kávézol, ideiglenesen ezzel a szokásoddal is hagyj fel.

Itt az ideje, hogy picit emeld a kalória bevitelt. Egy átlagos testsúlyú nő esetén a terhesség első 20 hetében a napi 2200 kalória körüli táplálékbevitel javasolt, azt követően pedig 2500 kalória naponta. Persze a kalóriák száma mellett nagyon fontos, hogy egészségesen és változatosan egyél ebben az időszakban. Pótlólagos folsavbevitel mindenképen ajánlott.

Papa

Gondolkodtál már azon, hogyan fogod megtudni, hogy a párod terhes? Esetleg együtt csináljátok a tesztet? Néhány leendő kismama az apukára bízza, hogy megnézze a teszt eredményét. Ügyelj rá, hogy elolvasd a teszt használati utasítását, nehogy félreértsd a teszt eredményét. A szavakat, amiket ekkor mondasz, párod örökre az emlékezetébe vési.

Problémák a terhesség alatt – fogászati problémák

Ha tervezitek a babát, még a teherbe esés előtt érdemes elmenned fogorvoshoz és rendbe hozatni a fogaidat, mert a terhesség alatt nem kaphatsz bármilyen fájdalomcsillapítót.Ultrahang rövidítések (bővített lista)

Az ultrahangvizsgálatok összetettsége az elmúlt évtizedekben jelentősen megugrott, mára a 4d ultrahang is alapvető vizsgálati módszerré vált. Ma már, laikusként igen komoly feladat eligazodni az ultrahangeredményen található rövidítésrengetegben.