Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 4. hét

Hétről hétre

Baba

A 4. hét vége felé ultrahanggal már kimutatható a terhesség, mely során látható a petezsák.

Mama

Végre nyilvánvalóvá kezd válni, mi is történik veled. Az otthoni terhességi tesztek, amelyek a hCG-t, a terhességi hormont mutatják ki a vizeletből, ezen a héten már nagy biztonsággal jelzik, ha teherbe estél. A hCG (humán chorio-gonadotropin) egy a méhlepényben termelődő fehérjehormon, mely a sejtszövetek kialakulását, a peteérést és az ovulációt segíti, a magas hCG termelődés akadályozza meg a menstruációt is. A 3-4. héten a hCG értéke kb. 3-50 mIU/ml. Ha pozitív lett a teszt, vagy nem bízol az otthoni tesztekben (amelyek csupán 97 %-os megbízhatóságúak), akkor az orvos vértesztből vagy ultrahangos vizsgálatból biztosan meg tudja állapítani a terhességet.

Valószínűleg fáradékonyabb leszel, gyakrabban kell WC-re járnod, a hangulatod hullámzó lehet és a melleid is érzékenyebbé válhatnak. Ha eddig nem is nagyon figyeltél a környezetedből érkező káros hatásokra, itt az ideje ezeket is komolyan venni. A baba fejlődése szempontjából az első trimeszter a legfontosabb. Most még inkább fontos, hogy kerüld a dohányzást és általában a dohányfüstöt valamint az alkoholfogyasztást. Ha kávézol, ideiglenesen ezzel a szokásoddal is hagyj fel.

Itt az ideje, hogy picit emeld a kalória bevitelt. Egy átlagos testsúlyú nő esetén a terhesség első 20 hetében a napi 2200 kalória körüli táplálékbevitel javasolt, azt követően pedig 2500 kalória naponta. Persze a kalóriák száma mellett nagyon fontos, hogy egészségesen és változatosan egyél ebben az időszakban. Pótlólagos folsavbevitel mindenképen ajánlott.

Papa

Gondolkodtál már azon, hogyan fogod megtudni, hogy a párod terhes? Esetleg együtt csináljátok a tesztet? Néhány leendő kismama az apukára bízza, hogy megnézze a teszt eredményét. Ügyelj rá, hogy elolvasd a teszt használati utasítását, nehogy félreértsd a teszt eredményét. A szavakat, amiket ekkor mondasz, párod örökre az emlékezetébe vési.

Fiút vagy lányt szeretnél – íme néhány módszer

Mindegy, csak egészséges legyen – mondják a leendő szülők szinte minden esetben. Mi van akkor, ha a szíved mégis egyik irányba húz? Mai cikkünkben olyan tippeket adunk, melyek segítségével talán meggyőzheted a gólyát! Hogyan befolyásoljuk a baba nemét?Szobatisztaság

Mikor jön el az ideje? A szobatisztaságra nevelés a szülőktől nagy türelmet igénylő hosszú folyamat lehet. Nincs általánosan elfogadott életkor, amikorra a babának szobatisztának kell lennie. Sokan az ülni tudó babákat már rögtön elkezdik a bilire szoktatni, mások sokkal türelmesebbek. Siettetni semmiképpen sem szabad a dolgot, hiszen a szobatisztaság elsajátítása nem csak testi, hanem lelki [...]