Problémák a terhesség alatt – izomgörcs

Kínzó izomgörcs gyötör reggelente? Nem vagy egyedül, sok kismama szenved ettől a terhesség alatt.

Az izomgörcs leggyakrabban a lábat, lábfejet és a lábujjakat érinti, de esetleg más testrésznél is előfordulhat, sokszor éjszaka tör rá a kismamákra. Ma még nem tudjuk pontosan, miért görcsöl a kismamák lába a terhesség során, de a legvalószínűbb, hogy a kalcium vagy magnéziumhiány, illetve az érintett területek rossz vérellátása okozza.

Néhány jó tanács

  • Ha a vádlid görcsöl, mozgasd a lábfejet úgy, hogy a lábfejet a sípcsont irányába húzod, ez csökkenti a fájdalmat.
  • Miután elmúlt a görcs, kérd meg a párodat, hogy finoman dörzsölje át az érintett területet.
  • A rendszeres mozgás javítja a vérkeringést, ami sok egyéb pozitív hatása mellett a görcsök valószínűségét is csökkenti.
  • Egyél kalciumban és magnéziumban gazdag ételeket. A banán a legjobb természetes forrása a magnéziumnak. Táplálék kiegészítőt csak akkor szedjél, ha előtte konzultáltál az orvosoddal.
  • Az is segíthet, ha lefekvés előtt kicsit meleg vízbe áztatod a lábad;

Terhesség hétről hétre – hogyan fejlődik a baba, hogyan változik a mama

Hivatalosan a terhességet – melynek hossza általában 40 hét (280 nap) – az utolsó menstruáció első napjától számolják,. A tüszőrepedés és ezáltal a megtermékenyülés viszont csupán a ciklus közepe táján történik meg, így, bár az első két hét beleszámít a terhesség időszakába, a babád valódi koránál ezt a két hetet nem kell figyelembe venni. Kövesd [...]A női meddőség hormonális okai – 1. rész

A női terméketlenségnek sokféle oka lehet, melyek között vannak lelki eredetűek, de terméketlenséget okozhatnak fizikai, illetve hormonális problémák is.