Problémák a terhesség alatt – izomgörcs

Kínzó izomgörcs gyötör reggelente? Nem vagy egyedül, sok kismama szenved ettől a terhesség alatt.

Az izomgörcs leggyakrabban a lábat, lábfejet és a lábujjakat érinti, de esetleg más testrésznél is előfordulhat, sokszor éjszaka tör rá a kismamákra. Ma még nem tudjuk pontosan, miért görcsöl a kismamák lába a terhesség során, de a legvalószínűbb, hogy a kalcium vagy magnéziumhiány, illetve az érintett területek rossz vérellátása okozza.

Néhány jó tanács

  • Ha a vádlid görcsöl, mozgasd a lábfejet úgy, hogy a lábfejet a sípcsont irányába húzod, ez csökkenti a fájdalmat.
  • Miután elmúlt a görcs, kérd meg a párodat, hogy finoman dörzsölje át az érintett területet.
  • A rendszeres mozgás javítja a vérkeringést, ami sok egyéb pozitív hatása mellett a görcsök valószínűségét is csökkenti.
  • Egyél kalciumban és magnéziumban gazdag ételeket. A banán a legjobb természetes forrása a magnéziumnak. Táplálék kiegészítőt csak akkor szedjél, ha előtte konzultáltál az orvosoddal.
  • Az is segíthet, ha lefekvés előtt kicsit meleg vízbe áztatod a lábad;

Antioxidánsok és a meddőség

A női meddőség hátterében nagyon gyakran endometriózis, policisztás ovárium szindróma, petefészek ciszták, mióma, méhüregi elváltozások, kismedencei összenövések és ivarszervi fejlődési rendellenességek húzódnak meg. Nemrég azonban egy újabb lehetséges okot vetett fel a tudomány – az antioxidánsok hatását. Az eddig ismert okok mellett az antioxidánsok is okozhatnak meddőséget. Ezt állatkísérletek alapján állapították meg amerikai kutatók. Ez [...]Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 34. hét

Tested felkészül lassan a szülésre, amiből csak annyit érzel, hogy egyre gyakoribbá válnak a fájások.