Problémák a terhesség alatt – izomgörcs

Kínzó izomgörcs gyötör reggelente? Nem vagy egyedül, sok kismama szenved ettől a terhesség alatt.

Az izomgörcs leggyakrabban a lábat, lábfejet és a lábujjakat érinti, de esetleg más testrésznél is előfordulhat, sokszor éjszaka tör rá a kismamákra. Ma még nem tudjuk pontosan, miért görcsöl a kismamák lába a terhesség során, de a legvalószínűbb, hogy a kalcium vagy magnéziumhiány, illetve az érintett területek rossz vérellátása okozza.

Néhány jó tanács

  • Ha a vádlid görcsöl, mozgasd a lábfejet úgy, hogy a lábfejet a sípcsont irányába húzod, ez csökkenti a fájdalmat.
  • Miután elmúlt a görcs, kérd meg a párodat, hogy finoman dörzsölje át az érintett területet.
  • A rendszeres mozgás javítja a vérkeringést, ami sok egyéb pozitív hatása mellett a görcsök valószínűségét is csökkenti.
  • Egyél kalciumban és magnéziumban gazdag ételeket. A banán a legjobb természetes forrása a magnéziumnak. Táplálék kiegészítőt csak akkor szedjél, ha előtte konzultáltál az orvosoddal.
  • Az is segíthet, ha lefekvés előtt kicsit meleg vízbe áztatod a lábad;

Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 23. hét

Ettől a héttől kezdve méhed összehúzódásait is érezheted már. A méh simaizomzata akkor is végez ciklikus összehúzódásokat, amikor nem vagy terhes, de ez terhesség alatt a magzat növekedésével egyre erősebben jelentkezik.Termékenységi trükkök

A teherbe esés roppant bonyolult – a tudomány által ma még nem minden részletében ismert – folyamat. Itt minden az esélyekről és azok növeléséről szól. Rengeteg dolgot tehetsz azonban, hogy növeld az esélyeidet a teherbe esésre.