Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 40. hét

Hétről hétre

Baba

Az újszülött általában 3-3,5 kg és 52-56 cm.

Mama

A baba is és a tested is tökéletesen felkészült a szülésre. Bár csupán a nők 4%-a szül a kiírt időben, a többség 1-2 héttel korábban vagy később. Ha még nem született meg a pici, ne aggódj, hamarosan eljön a Te időd. Ha túlhordod a babát értelemszerűen felmerül a szülés megindításának a lehetősége, ezt azonban mindig az előnyök és hátrányok mérlegelése után az orvosoddal konzultálva kell eldöntenetek. Lényeg a folyamatos orvosi ellenőrzés. Ha 9 hosszú hónapot kibírtál, néhány nap ide vagy oda már igazán nem számít.

Papa

Szeretnéd még a szülés előtt kényeztetni kedvesedet? Egy pedikűr vagy terhes masszázs, ami segít neki ellazulni, biztosan jólesne neki. Akár egy kellemes randevú is szóba jöhet, csak ne olyan helyre vidd, ahol sokat kell egyhelyben ülnie (mozi, koncert).

A jelenlegi törvények szerint a kispapáknak is jár szülési szabadság, ami nagyon jól is jön, mert az első időkben minden percetek foglalt lesz. De ez a világon az egyik legszebb elfoglaltság. Élvezzétek, hiszen a pici jövevény szerelmetek közös gyümölcse.

Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 20. hét

A kicsi súlya elérheti a 280-300 grammot, hossza a 25 cm-t. Már érzékelheted, mikor alszik és mikor van ébren, utóbbi esetben sokkal többet mozog. Már hallja és figyeli a hangokat.Bilire szoktatás

Kevés izgalmasabb dolog akad kisgyermekkorban, mint a szobatisztaság kérdése. Mikor jön el az ideje, hogyan viszonyoljunk hozzá? A kérdés akkor válik aktuálissá, ha a gyermek több egymást követő lépésre készen áll: észleli a pisilési ingert, le tud vetkőzni, üríteni, wc-t öblíteni, felöltözni, kezet mosni. Bilire szoktatás módszerei Általában 2-3 éves korban jön létre székletürítés kontrollja, [...]