Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 40. hét

Hétről hétre

Baba

Az újszülött általában 3-3,5 kg és 52-56 cm.

Mama

A baba is és a tested is tökéletesen felkészült a szülésre. Bár csupán a nők 4%-a szül a kiírt időben, a többség 1-2 héttel korábban vagy később. Ha még nem született meg a pici, ne aggódj, hamarosan eljön a Te időd. Ha túlhordod a babát értelemszerűen felmerül a szülés megindításának a lehetősége, ezt azonban mindig az előnyök és hátrányok mérlegelése után az orvosoddal konzultálva kell eldöntenetek. Lényeg a folyamatos orvosi ellenőrzés. Ha 9 hosszú hónapot kibírtál, néhány nap ide vagy oda már igazán nem számít.

Papa

Szeretnéd még a szülés előtt kényeztetni kedvesedet? Egy pedikűr vagy terhes masszázs, ami segít neki ellazulni, biztosan jólesne neki. Akár egy kellemes randevú is szóba jöhet, csak ne olyan helyre vidd, ahol sokat kell egyhelyben ülnie (mozi, koncert).

A jelenlegi törvények szerint a kispapáknak is jár szülési szabadság, ami nagyon jól is jön, mert az első időkben minden percetek foglalt lesz. De ez a világon az egyik legszebb elfoglaltság. Élvezzétek, hiszen a pici jövevény szerelmetek közös gyümölcse.

Gyakori gyermekbetegségek – Láz

Újdonsült szülők számára az első igazi láz a babánál igen ilyesztő élmény lehet, hiszen csak ilyenkor a baba egész teste tűzben ég, teljesen megváltozik a hangulata és ekkor sajnos még megkérdezni sem lehet tőle, hogy mit a baja. A láz mögött azonban sokszor komoly betegségek is megbújhatnak, ezért érdemes komolyan venni.Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 2. hét

A nő petesejtje az érési fázisban van. Tüszőrepedés után a petesejt elindul a petevezetéken át a méhbe, ideális esetben útközben találkozik a hímivarsejttel.