Termékenységfokozó étrend férfiaknak

Sokan gondolják, hogy a fogamzás sikeréért kizárólag a nőknek kell tenniük, a férfiaknak ebben semmi felelősségük nincs. Ez nem igaz. A spermiumok minőségére hatással van a férfi általános fizikai és lelki állapota, ezért a babaáldásra várva érdemes odafigyelni a férfiaknak is.

Már több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy milyen termékenységfokozó tanácsok vannak a kismamák számára, sőt megemlítettünk számos, a terhesség alatt tiltott ételt, illetve kitértünk a koffein, termékenységre gyakorolt hatására is. Essen most azonban pár szó arról, mi segíti a férfiak termékenységének fenntartását.

Általános szabály, hogy a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, változatos étrend nem csak a nő számára fontos, hanem a férfi nemzőképességre is igen pozitív hatással van. Ezt a kiegyensúlyozott napi étkezés, amely megfelelő mennyigében tartalmaz zöldségeket és gyümölcsöket általában biztosítja.

Kaphatóak ugyan különböző mesterséges vitaminkészítmények, ezek azonban nem minden esetben ajánlhatók. Ha van rá lehetőségetek, próbáljátok minél inkább természetes forrásból pótolni a vitaminokat. A spermiumok minősége szempontjából a legfontosabb anyagok az A- és B-vitamin, a magnézium, szelén, cink. Ezek hiánya negatívan befolyásolja a spermiumok minőségét.

Milyen ételek segítenek?

Mindkettőtök számára fontos, egyetek gabonaféléket, lehetőleg teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, tejet, tojást, sok halat, olajos magvakat, friss zöldséget, gyümölcsöt.

Egyes ételek különösen sok, a sejtek DNS-károsodását megelőzni képes, un. antimutagén vegyületeket tartalmaznak. Ezek védenek a rákos megbetegedésekkel és az ivarsejtek genetikai károsodásával szemben, ilyenek a salátafélék, gyömbér, fokhagyma, brokkoli, káposzta, ananász, petrezselyem, zöldpaprika. Ha egyébként nem részei ezek az étrendeteknek, a születendő gyermeketek érdekében mindenképpen ajánlatos a fogyasztásuk.

Stressz és betegségek

Nem szabad azonban azt hinned, hogy csak a helytelen táplálkozás van negatív hatással a spermiumok minőségére, ezáltal a férfi nemzőképességre. Pár nap munkahelyi stressz, vagy éppen az őszi, téli időben egy kiadós megfázás és máris kimutatható minőségromlás áll be a spermiumoknál.

Egy spermium teljes érési időszaka 3 hónap, ezért aranyszabály, hogy a férfiaknak is érdemes a tervezett teherbeesés előtt egy 3 hónapos felkészülési időszakot tartani, amikor nagyon oda kell figyelni a táplálkozásra és meg kell próbálni elkerülni a stresszt. Persze garanciát a teherbeesésre ezek a módszerek sem jelenthetnek, de egyértelműen növelik az esélyét a sikeres fogantatásnak.

10 tipp a megfelelő babruha kiválasztásához és az öltöztetéshez

A megfelelő babaruha kiválasztása és az öltöztetés egyike azon kihívásoknak, amivel minden újdonsült szülő szembe kell nézzen. Összegyűjtöttünk 10 jótanácsot, ami segíthet.Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 22. hét

Babád már 420 gramm körül van és 27-28 cm. A lány babáknál kialakul a méh, a petefészkek és a hüvely, a fiúknál pedig a herék leszállnak a hasüregből a herezacskó felé.