Kórházi csomag összeállítása – 1. rész

Mikor állítsuk össze a kismama kórházi csomagot?

A csomag összeállítását nem érdemes az utolsó napokra hagyni. Sajnos előfordulhat, hogy koraszülött lesz a pici, a 35. hét után pedig bármelyik pillanatban reális lehet az érkezés. Kb. a 25. hét (max. 30. hét) végén érdemes végiggondolni, hogy az alábbi hosszú listából Te mit szeretnél bevinni magaddal, mi az, ami ebből már megvan otthon és mit kell külön beszerezni. A beszerzendőket csoportosítsd üzlet (lelőhely) szerint, és 2-3 hét alatt próbáld összevásárolni a hiányzó dolgokat.

Ha nem is pakolod rögtön az utazótáskádba, otthon is tárold egy helyen a már meglévő felszerelést, így szükség esetén a párod is könnyen megtalálja és utánad viheti a “motyódat”. A 35. hét elejére érdemes bepakolva lenned, persze kisebb igazításokat utána is csinálhatsz.

Mibe pakoljam azt a rengeteg dolgot?

A kórházi csomagok összeállításánál érdemes a várható útvonaladat szem előtt tartani: először betegfelvétel majd irány a szülőszoba, ahol át kell öltöznöd szülős szerkóba. Célszerű, ha három táskát viszel magaddal: egy nagyobbat majd a gyermekágyas szobába, egy kisebbet a szülőszobába is és egy kézitáskát-ridikült a legfontosabb dolgoknak. Általában helyszűke miatt azt szokták kérni, hogy a nagyobb táskát hagyjátok kint a kocsiban (már ha van – mármint autó, nem táska:-)), így résen kell lenned az összepakolásnál, mit hova is rakj.

Bőrönd vagy sporttáska?

Tapasztalatok szerint a sporttáska (utazótáska) sokkal praktikusabb, mint az egyébként általam is preferált bőrönd. Többnyire kevés a hely a tárolásra és kipakolásra, egy utazótáska kisebb helyet foglal, nem kell szétnyitni, praktikus zsebei vannak – inkább ezt javaslom bevinni a kórházba.

I. Mit vigyél a szülőszobába

Jöjjön hát először a legkisebb csomag, a ridikül tartalma:

Kézitáska (ridikül)

 • Terhesgondozási kiskönyv, leletek és személyes iratok (TB kártya, személyi, lakcímkártya)
 • Pénztárca – papír- és aprópénzzel feltöltve. Előbbi az esetleges paraszolvenciához (nőgyógyász, szülésznő, aneszteziológus – nálunk ez is pénzbe került…). Az aprópénzre parkoláshoz, kávé- és ital-automatához lehet szükséged (nem Neked, a párod számára).
 • Boríték – ebbe tudod belerakni a hálapénzedet
 • Mobiltelefon
 • Fényképezőgép, kevésbé szégyenlősöknek kamera is (ezeket apa is hozhatja, de ha biztosra akarsz menni, inkább Te pakold el)
 • Papír zsebkendő
 • Wc-papír – legyen nálad, valahogy a kórházakban mindig hiánycikk. Akár egy egész napon át is vajúdhatsz, biztosan meg fogod látogatni a mellékhelységet is. Ehhez kapcsolódóan tehetsz el papír wc-ülőkét, fertőtlenítő törlőkendőt (az ülőkét letörölni) és intim törlőkendőt is.
 • Palack víz
 • Némi megengedett rágcsálnivaló (ha megengedett, pl. csoki, szőlőcukor – ez a nagyobb táskádban is lehet)
 • Toll, jegyzetfüzet

Szülőszobai csomag (lehetőleg sokzsebes, kisebb méretű utazótáska)

Hogy a szülőszobában mire lesz szükséged, az nagyban függ a választott szülészet hagyományaitól, rendjétől. Van, ahol adnak hálóinget és tilos a látogatás, van, ahol mindent neked kell vinned és szülés közben is átjáróház van (legalábbis elvben lehetséges). Ma már alap az apás szülés, így ha valami hiányozna, otthon marad – bár nem a legjobb megoldás – még a szülés során is be tudja vinni a leendő édesapa (szülés alatt a vajúdás-kitolási szakasz-születés hosszabb időszakot értjük).

A listám ennek megfelelően bő lesz, ki-ki a kórházi körülményeknek megfelelően szűkítse, vagy legfeljebb feleslegesen viszel be valamit, ez  kevésbé fog zavarni, mintha valami hiányozna.

1. Ruházat

 • Papucs, amiben tudsz sétálni (ha engedik) ill. szülés után átmenni a gyermekágyas osztályra. (Az is lehet, hogy tolószékben tolnak át, de papucs mindenképpen fog kelleni. Hidd el, nálam nem volt, utcai cipőben és hálóingben vonultam el pisilni…).
 • Papucs, amiben tudsz zuhanyozni – ez ugyan opcionális, a gyermekágyas osztályra biztosan fog kelleni, és van, aki már rögtön a szülés után a szülészeten megfürdik, bár ez az aktivitás számomra elképzelhetetlen volt.
 • Szülősszerkó, ez egy elnyűttebb hálóinged/pólód is lehet, esélyes, hogy soha többet nem fogod viselni… (koszos lesz). Bugyi, tartalék is, amolyan betéteknek való, sőt jókora betéteknek való, úgy 2 db legyen nálad. Ezt kiválthatod eldobható bugyival is (amit vagy gyógyszertárban veszel vagy olyat vigyél, amit amúgy is eldobnál).
 • Köntös
 • Zokni, jó vastag, vagy akár két pár is. Vicces, de vajúdás közben a legtöbb nőnek nagyon fázik a lába, még annak is, aki egyébként télen is legszívesebben mezítláb járna. Vigyél magaddal zoknit!

2. Egyéb

 • Törülköző, lehetőleg sötét színű, hasznos, ha van nálad.
 • Mini méretű tusfürdő, szappan, esetleg sampon – ha mégis lezuhanyoznál. És néha még szappan sincs a mosdókban.
 • Ásványvíz
 • Valamint ebbe a táskába célszerű tenni a baba fogadóruháját: body és rugdalózó, 56-os méretben (ez 50-62 centis gyerkőcre biztosan jó, nem lőhetsz mellé a mérettel).
 • textilpelenka (tetrapelenka) 1-2 db

Ha hideg van, esetleg kiskabát, de inkább pihe-puha takarót vigyél a babának.

Lehet, hogy a kórház nem engedi meg, hogy saját ruhát vigyél be, és a kincstári darabba rakják az újszülötteket, ebben az esetben a szülőszobába nem kell bevinned a kisruhákat.

Fontos: ha lehet, minél praktikusabban csomagolj. Az apró dolgokat inkább tedd be egy nagyobb neszesszerbe, használj sokzsebes táskát, hogy könnyen megtaláld, mi hol van. A szokásos felállásból és szokásos pasiból kiindulva, Te az ágyról adod majd az utasításokat, hogy a párod mikor mit adjon oda. Ezeknek elég konkrétnak kell lenni ahhoz, hogy könnyen meg is találja.

3. Ami még jól jöhet

Ha a párod is bent lesz, gondold végig, hogy vajon neki mire lesz szüksége. Ezért legyen inkább nálatok több üveg ásványvíz is, valami rágcsálnivaló: keksz vagy szendvics, mert ő biztosan meg fog éhezni. Vihettek a párodnak is papucsot, higiénikusabb és kényelmesebb is az utcai cipőnél.

Tápszerek típusai, fajtái

Sok esetben és minden igyekezetünk ellenére sem tudunk szoptatni. Ebben az esetben a tápszeres táplálás, mint alternatíva kerül előtérbe. Mindenképpen és nagy bizalommal forduljunk gyermekorvosunkhoz, hogy a kereskedelemben kapható számos anyatej helyettesítő tápszerből a legjobbat válasszuk ki babánknak. Tápszerek – fajtái, típusai Ha a családban nincsen allergiás megbetegedés, és csecsemőnk is egészséges, a következő fajta [...]Gyermek elsősegély: szívmasszázs, mellkasi kompresszió

A szívmasszázs megkezdése előtt ellenőrizni kell, hogy a gyermeknek van-e keringése (tapintható-e pulzus). Egyévesnél idősebb gyermeknél a nyaki ütőérnél ellenőrizd van-e pulzus, csecsemőnél a felkar belső oldalán is tudod ezt ellenőrizni. Az ellenőrzés semmiképpen se tartson 10 másodpercnél tovább!