Problémák a terhesség alatt – szédülés és ájulás

A hormonok hatására a testedben fellépő változások következtében a terhesség során bármikor, de legfőképp a terhesség késői szakaszában jellemző a kismamákra a szédülés, esetleg ájulás.

A hormonális változások miatt a véredények kapacitása megnő, tónusa viszont csökken, ahogy alkalmazkodik a megnövekedett vértérfogathoz. Amikor felkelsz, vagy gyorsabban mozdulsz, vérkeringésednek némi időbe telik alkalmazkodni, ezért érzed, hogy könnyen elszédülsz. Ha az agyba jut vér mennyisége kritikus szintre esik, a szervezeted védekezési reflexe, hogy elájulsz, ezzel vízszintes helyzetbe kerülsz, ami segíti az agy vérellátásának helyreállását.

Néhány jó tanács

  • Mindig lassan változtass testhelyzetet, különösen, ha fekvő, vagy ülő helyzetből kell felállnod. Ha gyakran szédülsz, ellenőriztesd a vérnyomásodat, előfordulhat, hogy alacsony.
  • A nagyon édes ételek nem segítenek, ha nassolásra vágysz, igyál inkább gyümölcslevet.
  • Ha háton fekve szédülsz, fordulj a bal oldaladra, így nem fekszel azokon a vérereken, amelyek az agyat látják el.
  • Ne állj vagy ülj hosszú ideig egy helyzetben és tornáztasd a lábad.
  • Ha meleged van, helyezz hűs, nedves borogatást a homlokodra vagy a tarkódra, esetleg folyass hideg vizet a csuklódra.

Problémák a terhesség alatt – izomgörcs

Kínzó izomgörcs gyötör reggelente? Nem vagy egyedül, sok kismama szenved ettől a terhesség alatt.Kórházi csomag összeállítása – 1. rész

Mikor állítsuk össze a kismama kórházi csomagot?

A csomag összeállítását nem érdemes az utolsó napokra hagyni. Sajnos előfordulhat, hogy koraszülött lesz a pici, a 35. hét után pedig bármelyik pillanatban reális lehet az érkezés. Kb. a 25. hét (max. 30. hét) végén érdemes végiggondolni, hogy az alábbi hosszú listából Te mit szeretnél bevinni magaddal, mi az, ami ebből már megvan otthon és mit kell külön beszerezni. A beszerzendőket csoportosítsd üzlet (lelőhely) szerint, és 2-3 hét alatt próbáld összevásárolni a hiányzó dolgokat.