Problémák a terhesség alatt – szédülés és ájulás

A hormonok hatására a testedben fellépő változások következtében a terhesség során bármikor, de legfőképp a terhesség késői szakaszában jellemző a kismamákra a szédülés, esetleg ájulás.

A hormonális változások miatt a véredények kapacitása megnő, tónusa viszont csökken, ahogy alkalmazkodik a megnövekedett vértérfogathoz. Amikor felkelsz, vagy gyorsabban mozdulsz, vérkeringésednek némi időbe telik alkalmazkodni, ezért érzed, hogy könnyen elszédülsz. Ha az agyba jut vér mennyisége kritikus szintre esik, a szervezeted védekezési reflexe, hogy elájulsz, ezzel vízszintes helyzetbe kerülsz, ami segíti az agy vérellátásának helyreállását.

Néhány jó tanács

  • Mindig lassan változtass testhelyzetet, különösen, ha fekvő, vagy ülő helyzetből kell felállnod. Ha gyakran szédülsz, ellenőriztesd a vérnyomásodat, előfordulhat, hogy alacsony.
  • A nagyon édes ételek nem segítenek, ha nassolásra vágysz, igyál inkább gyümölcslevet.
  • Ha háton fekve szédülsz, fordulj a bal oldaladra, így nem fekszel azokon a vérereken, amelyek az agyat látják el.
  • Ne állj vagy ülj hosszú ideig egy helyzetben és tornáztasd a lábad.
  • Ha meleged van, helyezz hűs, nedves borogatást a homlokodra vagy a tarkódra, esetleg folyass hideg vizet a csuklódra.

Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 3. hét

Miután a sperma és a petesejt találkozott a petevezetékben, szerencsés esetben megtörténik a megtermékenyítés, majd megkezdődik megtermékenyített petesejt 7-10 napos útja lefelé a méhbe.Táplálkozás a harmadik trimeszterben

Babakelengye illatosra mosva, élre vasalva, kiságy felavatásra várva, kórházi csomag vigyázzállásban, kismama idegei megtépázva. Ráismersz a harmadik trimeszterre? Az utolsó simítások és a tűkön ülés időszaka. Lehet, hogy eddigi lelkesedésed alábbhagyott és már ahhoz sincs türelmed/erőd/kedved, hogy tápláló falatokat varázsolj tányérodra. Pedig az terhességed végéig fontos lenne. Ne hagyd, hogy a finisben merüljenek ki tartalékaid. Vértezd fel magad a szülésre vitalizáló ételekkel és italokkal.