Mit érdemes tudni az ultrahangvizsgálatról

Manapság minden szülő ultrahang képen látja először kisbabáját, amikor még éppen csak felismerhetőek emberi vonásai, mégis ez a legcsodásabb érzés, amit ebben a korban egy anya, vagy apa átélhet gyermekével kapcsolatban. De hányszor is kell elvégezni a vizsgálatot és hogyan értelmezheted a kapott eredményt?

A kezdetekhez képest rengeteget fejlődött a technika és ma már olyan képeket lehet ultrahanggal készíteni, amelyen egy laikus számára is könnyen kivehetőek az egyes testrészek, sőt akár az arcvonások is. Külön élményt jelent a szülőknek manapság a 4D ultrahang, ami a magzat mozgásának rögzítésével igazán közel hozza a szülőkhöz a babát.

Hány ultrahangvizsgálatra van szükség?

A legtöbb esetben 4 ultrahang vizsgálat javasolt a terhesség alatt:
1. vizsgálat:
A terhesség 8-12. hetében végzik, általában hüvelyi úton. Célja a terhesség minden kétséget kizáró megállapítása, illetve a magzat méhen belüli helyzetének megállapítása. Az esetleges méhen kívüli terhesség is kimutatható, ami az anya életének védelme érdekében mindig sürgős beavatkozást igényel. Ebben a korban már számos súlyos betegség és fejlődési rendellenesség kimutatható. Általában a magzatok száma is megállapítható már.
2. vizsgálat:
A második vizsgálatot már a hasfalon keresztül végzik a terhesség 18. hetében. A legfontosabb cél ekkor a fejlődési rendellenességek felismerése (pl.: Down-szindróma). A Down-szindróma kialakulásának valószínűsége az anya életkorával egyre nő. Down-kór kockázat kalkulátorunkkal megnézheted, hogyan. Ultrahangos vizsgálattal a veleszületett rendellenességek jelentős része ma már megbízhatóan kiszűrhető. Eddigre már a gyermek neme is megállapítható.
3. vizsgálat:
Erre a 28-30. héten kerül sor, célja a magzat helyes fejlődésének nyomon követése.
4. vizsgálat:
A terhesség legvégén, a 38. héten végzik el, célja a magzat helyzetének vizsgálata (az esetleges farfekvés megállapítása). Emellett megpróbálják megbecsülni a baba születéskori súlyát.

Hogyan történik az ultrahang vizsgálat?

Kétféle módon végezhetik el az ultrahang vizsgálatot, hüvelyi úton, vagy hasfalon keresztül. Mindig kérdezd meg az orvosodat, milyen vizsgálatot tervez, mert hüvelyi ultrahangnál az üres, míg a hasfalon át történő vizsgálat alkalmával a telt hólyag az ideális. A vizsgálat maga egyik esetben sem fájdalmas.

Hüvelyi ultrahangnál hanyatt kell feküdnöd, felhúzott lábakkal, az orvos a vékony, hosszúkás alakú vizsgálófejre egyszer használatos védőburkot húz, maajd a vizsgálófejet óvatosan a hüvelybe vezeti, ahol azt kíméletesen mozgatva áttekinti a kismedencei szerveket.

A hasi ultrahang vizsgálat a hasfalon át történik, szintén hanyattfekvő helyzetben. A has bőrére az ultrahanghullámok terjedését könnyítő zselészerű anyagot kennek. A képernyőn vagy kivetítőn általában ti is nézhetitek a felvételeket, az orvos részletesen el is magyarázza a látottakat, sőt a baba szívhangját is meghallgathatod.

Veszélyes az ultrahang vizsgálat?

A jelenleg használt technológiával, az említett 4 ultrahang vizsgálat minden bizonnyal veszélytelen mind a magzatra, mind a kismamára nézve. Tény azonban, hogy a magzatra hatással van az ultrahang, mert sokszor tapasztalható, hogy vizsgálat közben a magzat “elmenekül” a vizsgálófej közeléből. Egy dolog biztos, összehasonlíthatatlanul nagyobb kockázata van az el nem végzett vizsgálatnak, hiszen az ultrahang vizsgálatok számos magzati rendellenességet és elváltozást mutathatnak ki még idejében.

Sütisütés gyerekekkel

A gyerekekkel való közös sütéseknél több dolgot kell figyelembe venni…
Továbbá szánjunk időt az előkészítésre, magára a sütésre, és ne rettenjünk meg, ha a gyerekek nem a szabványos, megszokott formában kívánják elkészíteni az édességeket, hanem szárnyaló fantáziájuknak megfelelően dinó alakot öltenek a pogácsák és pici formás csigákká avanzsálnak a kókuszgolyók. Ha nyitottan, elvárások nélkül kezdünk a közös sütésnek, akkor nagy élményben lehet részünk.Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 28. hét

Lassan befordulsz a célegyenesbe, úgyhogy ideje megtervezni a szülést a kezelőorvosoddal. Ma már elég sok szülési mód elfogadott, viszont e módok egészségügyi kockázata nem azonos.