Fekete listás gyermekételek – mit ne adj idő előtt gyermekednek?

Sok étel van, amit egy kisgyereknek nem érdemes adni, amíg el nem éri a megfelelő kort. Ilyen például a tojásfehérje, mogyoróvaj, kagyló, rák, citrusfélék.

Az alábbi táblázat tartalmazza azokat a “tiltott” ételeket, amik allergiát válthatnak ki a gyerekeknél, illetve egyéb veszélyt jelentenek az egészségükre, ha túl korán adjuk őket. A listánkban több olyan étel is szerepel, ami kockázatos ugyan az egészségre, de nem feltétlenül okoz allergiát. Vannak olyan ételek is, melyeknek nincs azonnali károsító hatása és allergiát sem okoznak, mégsem javasolt a gyerekek ételébe tenni (pl.: só, cukor)

Az alábbi lista természetesen nem helyettesítheti a gyermekorvos javaslatait.

Név Ajánlott kor Megjegyzés
Méz 1 éves kor után Nem allergén, de botulizmust okozhat a csecsemőknél.
Földimogyoró/Mogyoró 1 vagy 2 éves kor után* Néhány egészségügyi hivatal azonban azt javasolja, hogy a mogyoróval várjunk akár a gyermek 7 éves koráig is.
Mogyorókrém 1 vagy 2 éves kor után*
Dió 1 vagy 2 éves kor után* Fulladásveszély is fennáll
Citrusfélék 1 éves kor után Nem allergén, de okozhat emésztési problémákat. (egy kevés citrom- vagy ananászlé egy adag pürében persze nem okoz gondot)
Savas hatású zöldségek, gyümölcsök (paradicsom, málna, szeder, eper, stb.) 1 éves kor után A jelenlegi ajánlások szerint az eperrel is várjuk, amíg a csecsemő eléri a 12 hónapos kort.
Kukorica 1 éves kor után Allergén, és nem igazán gazdag tápanyagban.
Tehéntej 1 éves kor után A laktóz- és a tej proteinek allergiás reakciókat válthatnak ki és hasfájást is okozhatnak, mert a kicsiknek nehéz megemészteni (a joghurt és a sajt kivétel). A tej, továbbá gátolja a vas felszívódását, ami pedig alapvető fontosságú az első év folyamán.
Búza 10 hónap Azoknál a csecsemőknél, ahol nincs probléma a gluténekkel (zab, árpa), továbbá nem ismert a családban allergia vagy glutén-intolerancia, nyugodtan adható 8 hónapos kor környékén is.
Szőlő 1 éves kor után Nem kimondottan allergén, de a fulladásveszély miatt csak nagy odafigyelés mellett adjuk a csecsemőknek
Kagyló/Rák 1 vagy 2 éves kor után** Nagy az allergia veszélye, ezért a kagylóval és rákkal ne siessünk.
Csokoládé 1 éves kor után

* 1 éves kor után a nem étel érzékeny/nem allergiás gyerekeknél; 2 vagy 3 éves kor után az étel érzékeny/allergiás gyerekeknél;
** Kagyló/rák esetén vegyük figyelembe, hogy a gyereknek volt-e korábban étel allergiája ill. hogy a családban előfordult-e ilyen. Érdemes kikérni a gyerekorvos tanácsát is;

A leggyakoribb mítoszok az anyatejes táplálással kapcsolatban

Naponta halljuk őket. Az anyatejes táplálás hemzseg a mítoszoktól. Sajnos, sok nő nem kérdez utána, hogy van-e valami igazságtartalma ezeknek, vagy nincs. Íme néhány mítoszromboló, hogy rendet tegyen a fejedben, és a helyes vágányra tereljen.Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 7. hét

Kialakul a kézfej és az újkezdemények, az embrió hossza pedig már eléri a 7-9 mm-t. A hormonváltozások eredményeként pattanások jelenhetnek meg rajtad és a hangulatod is ingadozó lehet. Bár ez utóbbinak lelki gyökerei is lehetnek.