Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 5. hét

Hétről hétre

Baba

Ezen a héten dobban meg először a szíve a kisbabádnak! Ettől kezdve felgyorsulnak az események. Most már tisztán meg lehet különböztetni a baba fejét és farkát. Most kezd kifizetődni a rendszeresen szedett folsav, ahogy az idegcső (velőcső) elkezd összezárulni. Az 5. héttől már embriónak hívják a pici lényt a szíved alatt, melynek hossza eddigre 1,5-2,5 mm

Mama

A tünetek nem nagyon változnak a 4. héthez képest. Az esetleges hányinger, émelygés, szédülés mellett néhány kismama fejfájást tapasztalhat a hormonváltozások miatt és többen erősebben érzékelik az ízeket, szagokat. A sportmelltartóban való alvás segíthet elviselni a mell érzékenységét. Vannak olyan szerencsések, akiknél egyáltalán nem jelentkezik hányinger a terhesség első időszakában. Ez is teljesen normális. Nem kell aggódnod, ha Nálad nem jelentkeznek a terhességi tünetek, viszont azonnal fordulj orvoshoz, ha a meglévők hirtelen eltűnnek.

Papa

A terhesség első pár hete a férfi számára is furcsa és különleges érzés. Az is teljesen normális, ha a férfi vegyes érzelmeket érez, még ha tervezték is a terhességet. Fontos, hogy már ekkor, a terhesség legelején elkezd megbeszélni a partnereddel, hogy mit érzel.

Fekete listás gyermekételek – mit ne adj idő előtt gyermekednek?

Sok étel van, amit egy kisgyereknek nem érdemes adni, amíg el nem éri a megfelelő kort. Ilyen például a tojásfehérje, mogyoróvaj, kagyló, rák, citrusfélék.Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 20. hét

A kicsi súlya elérheti a 280-300 grammot, hossza a 25 cm-t. Már érzékelheted, mikor alszik és mikor van ébren, utóbbi esetben sokkal többet mozog. Már hallja és figyeli a hangokat.