Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 5. hét

Hétről hétre

Baba

Ezen a héten dobban meg először a szíve a kisbabádnak! Ettől kezdve felgyorsulnak az események. Most már tisztán meg lehet különböztetni a baba fejét és farkát. Most kezd kifizetődni a rendszeresen szedett folsav, ahogy az idegcső (velőcső) elkezd összezárulni. Az 5. héttől már embriónak hívják a pici lényt a szíved alatt, melynek hossza eddigre 1,5-2,5 mm

Mama

A tünetek nem nagyon változnak a 4. héthez képest. Az esetleges hányinger, émelygés, szédülés mellett néhány kismama fejfájást tapasztalhat a hormonváltozások miatt és többen erősebben érzékelik az ízeket, szagokat. A sportmelltartóban való alvás segíthet elviselni a mell érzékenységét. Vannak olyan szerencsések, akiknél egyáltalán nem jelentkezik hányinger a terhesség első időszakában. Ez is teljesen normális. Nem kell aggódnod, ha Nálad nem jelentkeznek a terhességi tünetek, viszont azonnal fordulj orvoshoz, ha a meglévők hirtelen eltűnnek.

Papa

A terhesség első pár hete a férfi számára is furcsa és különleges érzés. Az is teljesen normális, ha a férfi vegyes érzelmeket érez, még ha tervezték is a terhességet. Fontos, hogy már ekkor, a terhesség legelején elkezd megbeszélni a partnereddel, hogy mit érzel.

Komplikációk a terhesség alatt – Vérszegénység (Anémia)

A hemoglobin egyik nagyon fontos összetevője a vas. Ha a hemoglobin szint lecsökken, ez a vérszegénység, vagyis anémia.Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 33. hét

A kicsi súlya már 1,8 kg körül van és nagyjából 1 liter magzatvíz veszi körül a méhben. A napjai nagy részét alvással tölti.