Nemi szervek tisztítása csecsemőkorban – néhány jótanács

A nemi szervek tisztán tartása egész életünk során fontos, hiszen nagyon érzékeny szervekről van szó, különösen a lányoknál. Ezért fontos, hogy amikor elkezdjük megtanítani gyermekünknek, hogyan kell fürdeni, különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a nemi szervek tisztán tartására. Amíg azonban ennek eljön az ideje, rajtad a sor, hogy tisztán tartsd a pici nemi szerveit.

Lányok

Tisztítani a külső nagyajkakat kell, a kis szeméremajkakat ne bántsd. Elkerülendő, hogy a popsi környékéről kórokozók, vagy kaka jusson a hüvelybe, a tisztítást, mindig előröl hátrafelé végezd. Ha esetleg mégis kaki került a hüvely környékére, azt egy nedves babatörlővel azonnal távolítsd el. Néha lehűtött kamillateával töröld át a hüvely környékét, ez az enyhe gyulladások, bőrpír és a “begyűlt” popsikrém ellen is jó. Az áttörléshez mindig steril törlőt használj. Túl gyakran azonban ne használj kamilla teás tisztítást, illetve semmiképpen ne alkalmazz kamillás fürdőt, mert attól kiszáradhat a pici bőre.

Fiúk

A fiú babáknál a fityma az első években még le van tapadva, ezért nem szabad hátratolni, mert könnyen sérülést okozhatsz vele, ami később problémákat, például fitymaszűkületet okozhat. A baba kétéves kora körül kezd a tapadás magától oldódni, ezután lehet elkezdeni óvatosan hátrahúzni tisztálkodáskor. Ha nagyon be van szűkülve a fityma és akadályozza a vizelet távozását, mindenképpen fordulj mielőbb orvoshoz. Egy kis műtéttel orvosolható a probléma.

Amikor már nincs letapadva a fityma, mindig hátra kell húzni tisztálkodáskor, mert a fityma bőre alatt könnyen megrekednek a kórokozók. Régebben éppen ezért terjedt el a körülmetélés, de a mai civilizált társadalmakban, ahol könnyen hozzáférhető a tiszta folyó víz, a körülmetélés mellett nem szól indokolható orvosi érdek.

Császármetszés: mikor életmentő és mikor veszélyes?

Lényegesen ritkábban indokolt azonban orvosilag a császármetszés, mint azt valójában elvégzik. Sokan gondolják, hogy a császármetszésnek sokkal kisebb a kockázata, mint a természetes szülésnek, ez azonban a legtöbb esetben egyáltalán nincs így, sőt…A 15 leggyakoribb aggodalom a terhesség alatt

Régóta várod, hogy teherbe ess, most, hogy áldott állapotban vagy, mégis inkább a szorongás és a félelmek lesznek rajtad úrrá? Ne aggódj, természetes, hogy félted a kis csöppséget, akit a szíved alatt hordasz. Összeszedtünk néhány tanácsot, hogy megnyugodhass.