Nemi szervek tisztítása csecsemőkorban – néhány jótanács

A nemi szervek tisztán tartása egész életünk során fontos, hiszen nagyon érzékeny szervekről van szó, különösen a lányoknál. Ezért fontos, hogy amikor elkezdjük megtanítani gyermekünknek, hogyan kell fürdeni, különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a nemi szervek tisztán tartására. Amíg azonban ennek eljön az ideje, rajtad a sor, hogy tisztán tartsd a pici nemi szerveit.

Lányok

Tisztítani a külső nagyajkakat kell, a kis szeméremajkakat ne bántsd. Elkerülendő, hogy a popsi környékéről kórokozók, vagy kaka jusson a hüvelybe, a tisztítást, mindig előröl hátrafelé végezd. Ha esetleg mégis kaki került a hüvely környékére, azt egy nedves babatörlővel azonnal távolítsd el. Néha lehűtött kamillateával töröld át a hüvely környékét, ez az enyhe gyulladások, bőrpír és a “begyűlt” popsikrém ellen is jó. Az áttörléshez mindig steril törlőt használj. Túl gyakran azonban ne használj kamilla teás tisztítást, illetve semmiképpen ne alkalmazz kamillás fürdőt, mert attól kiszáradhat a pici bőre.

Fiúk

A fiú babáknál a fityma az első években még le van tapadva, ezért nem szabad hátratolni, mert könnyen sérülést okozhatsz vele, ami később problémákat, például fitymaszűkületet okozhat. A baba kétéves kora körül kezd a tapadás magától oldódni, ezután lehet elkezdeni óvatosan hátrahúzni tisztálkodáskor. Ha nagyon be van szűkülve a fityma és akadályozza a vizelet távozását, mindenképpen fordulj mielőbb orvoshoz. Egy kis műtéttel orvosolható a probléma.

Amikor már nincs letapadva a fityma, mindig hátra kell húzni tisztálkodáskor, mert a fityma bőre alatt könnyen megrekednek a kórokozók. Régebben éppen ezért terjedt el a körülmetélés, de a mai civilizált társadalmakban, ahol könnyen hozzáférhető a tiszta folyó víz, a körülmetélés mellett nem szól indokolható orvosi érdek.

Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 2. hét

A nő petesejtje az érési fázisban van. Tüszőrepedés után a petesejt elindul a petevezetéken át a méhbe, ideális esetben útközben találkozik a hímivarsejttel.Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 20. hét

A kicsi súlya elérheti a 280-300 grammot, hossza a 25 cm-t. Már érzékelheted, mikor alszik és mikor van ébren, utóbbi esetben sokkal többet mozog. Már hallja és figyeli a hangokat.