Szobatisztaság

Mikor jön el az ideje?

A szobatisztaságra nevelés a szülőktől nagy türelmet igénylő hosszú folyamat lehet. Nincs általánosan elfogadott életkor, amikorra a babának szobatisztának kell lennie. Sokan az ülni tudó babákat már rögtön elkezdik a bilire szoktatni, mások sokkal türelmesebbek. Siettetni semmiképpen sem szabad a dolgot, hiszen a szobatisztaság elsajátítása nem csak testi, hanem lelki folyamat is a pici számára, így babánként eltérő lehet, hogy mikor állnak készen. Általánosságban elmondható, hogy a 12-14. hónap a megfelelő az első próbálkozásokhoz, de a szobatisztaságra szoktatáshoz csak akkor kezdjünk, amikor a gyermek már biztosan ül.

Persze függetlenül attól, hogy mikor használ először bilit, vagy WC-t a teljes szobatisztaság nem következik be egyik napról a másikra, sok türelemre, bátorításra, bíztatásra van szükség a szülő részéről. Hagyni kell a gyermeket a saját tempójában haladni. Ne aggódj, előbb-utóbb mindenképpen szobatiszta lesz. A nappali szobatisztaság elérése 3-4 éves kor előtt általában nem szokott megtörténni, az éjjeli szobatisztaságra pedig ezután még akár 2 évet is várni kell.
Szobatisztaság
Sok apró lépésben jut el oda a gyerek, hogy magától szól minden alkalommal, amikor vécére kell mennie (és idejében ahhoz, hogy el is jussunk vele oda). Minden egyes lépést külön el kell sajátítania, meg kell szoknia, és vannak, akiknél ehhez több idő kell, míg van akiknél gyorsan lehet a következő szintre lépni. Sok szülő arra törekszik, hogy gyermeke minél előbb szobatiszta legyen. Ez kényelmi és egyéb gyakorlati szempontból érthető, azonban nem szabad, hogy ebben a kérdésben saját önös érdekünk vezéreljen. A gyermek egészséges fejlődése csak úgy biztosítható problémák nélkül, ha a szobatisztaságra szoktatás a gyermek érettségi fokának megfelelően történik.

Mit tehet a szülő

A 2-3 éves gyermek már tudatosan próbál egyre önállóbb lenni és a dackorszak is kezdetét veszi. Jobb, ha ekkor nem úszunk az árral szemben, inkább megpróbáljuk minél jobban kihasználni a lehetőségeinket és elérni nála, hogy ő maga akarja a bilin vagy a WC-n végezni a dolgát. Sokat segíthetünk neki, ha olyan ruhát adunk rá, amelyet gyorsan le tud húzni maga is. Ha önállóan sikerült kakilnia, vagy pisilnie, mindenképpen dicsérjük meg, főleg az első időszakban. Ha viszont nem sikerül minden úgy, ahogy szerettük volna, nem szabad leszidni, vagy bűntudatot ébreszteni benne, inkább meg kell nyugtatni, hogy előfordul az ilyesmi és legközelebb biztosan nem lesz baj.

A női meddőség hormonális okai – 3. rész

A női terméketlenségnek sokféle oka lehet, melyek között vannak lelki eredetűek, de terméketlenséget okozhatnak fizikai, illetve hormonális problémák is. Az alábbi írásban megismerkedhetünk a hormonális zavarokból eredő okokon belül a PCO-Szindrómával.Készség és képességfejlesztés óvodás korban

Az alábbi egyszerű, otthon is könnyen kivitelezhető játékos tevékenységek segítik a hallási információ feldolgozását, a nyelvi, a vizuális, a szenzomotoros (érzékelő-mozgásos), valamint a motoros (mozgásos) képességek fejlesztését óvodáskorban.