Bűvös betűk az ultrahang leleten

A kismamák általában büszkén mutogatják az ultrahang vizsgálaton készült képeket. A vizsgálatnak van azonban egy kevésbé látványos kimenete, egy lelet, amin rengeteg fura rövidítés szerepel. De mit is jelentenek ezek?

AC (abdominal circumference) vagy AU (Abdomenumfang)
Haskörfogat, a késői terhesség idején mérendő legfontosabb érték, mely nem a magzat korára, hanem a hosszára és súlyára, azaz egészséges növekedésére vonatkozó információval szolgál.

APD/AD (abdomen anterior-posterior diameter)
A has mérete, a gerinctől a hasfalig mért távolság.

ATD, TAD (Abdomen transversaler Durchmesser, diameter)
A has szélessége, a has két oldala közötti távolság.

BPD (Biparietaler Durchmesser, biparietal diameter) vagy bip-s
A fej szélessége, a két halánték közötti távolság. A 13. hét után mérhető, ekkor mintegy 2,4 cm, a terhesség végén 9,5 cm körüli értéket ad. A babák alkati különbözősége miatt azonos súlyú babáknál a BPD értéke eltérő lehet. Méretéből (az AC és FL értékekkel együtt) 10%-os közelítéssel megadható a magzat súlya.

FS (Fruchtsackdurchmesser)
A petezsák átmérője, mely az ötödik terhességi héttől látható, a terhesség egyik korai bizonyítéka.

FL (Femur Länge, femur length)
A combcsont hossza. A magzat leghosszabb csontja, mérete a baba hosszanti növekedését mutatja. Jelentősége a BPD-értékhez hasonló. A 14. héten 1,5 cm körüli csont a várandósság végére 7,8 centi körülire nő.

Gest. hét
Gesztációs, azaz terhességi hét.

HL vagy HUM (Humerus Länge, humerus length)
Felkarcsont hossza.

SSL (Scheitel-Steiss-Länge) vagy CRL (Crown-Rump Length)
Ülőmagasság, melyet nyújtott testhelyzetben lehet a legpontosabban mérni a baba feje tetejétől a farkcsontjáig. Ennek segítségével lehet a legjobban meghatározni a magzat korát a 7. és 13. terhességi hét között. Általában a 20. hétig mérik.

TTD (Transverse Thoracic Diameter) vagy thq (thorax-quer)
Mellkasi átmérő.

HC (head circumference), HU (Hauptumfang), KU (Kopfumfang)
Fejkörfogat.

OFD vagy FOD (Fronto-occipitaler Durchmesser, fronto-occipital diameter)
A homlok és tarkó közötti távolság, azaz a fej hosszanti mérete.

Gyakori gyermekbetegségek – Megfázás

Ez az égövön ősszel és télen minden korosztályban igen gyakori a megfázás így természetesen a gyermekek sem kerülhetik el. Fontos azonban tudni, hogy a közönséges megfázás és az influeknza különböző betegségek.Újszülött fürdetése

Az első egy-két hétben sokan egyszerűbbnek találják egy meleg, nedves, puha szivaccsal, vagy mosdókesztyűvel fürdetni a babát. Amíg a baba pici, a fürdető kád tűnik a legjobb választásnak. Lényeg, hogy mind a fürdőszoba, mind a víz hőmérséklete megfelelő legyen.