7+2 termékenységfokozó táplálkozási tanács – 2. rész

5. Tiszta víz

A megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitel elengedhetetlen az általános egészségi állapot és így a termékenység megőrzéséhez. Erre legjobb a tiszta víz.
Közhely, de szervezetünk jelentős része víz, a működése elképzelhetetlen víz nélkül. Természetesen a folyadékbevitelt sok forrásból meg lehet oldani, de a legjobb a tiszta víz. A cukros üdítők fogyasztása kifejezetten kerülendő, ezek rengeteg cukrot, mesterséges adalékanyagot tartalmaznak, melyek rengeteget árthatnak.

A kávé és tea mértékletes fogyasztása nem okoz gondot, de lehetőleg ne legyen túl erős egyik sem. Teából leginkább zöld vagy a fehér tea ajánlott.

6. Fogyassz vasban gazdag ételeket

Ha esetleg szedsz vastartalmú étrend kiegészítőt, a vasat tartalmazó ételek fogyasztása akkor is ajánlott. Ma már tudjuk, hogy a vashiányos állapot károsan befolyásolja a termékenységet. Emellett a megtermékenyítés után a magzatnak is sok vasra lesz szüksége, így nagyon fontos, hogy odafigyelj a megfelelő vasbevitelre.

Sok vasat tartalmaznak a húsok azonban az állati eredetű vasforrások mellett fontos, hogy növényi eredetű vas tartalmú ételeket (zöldségek, gyümölcsök) is fogyassz megfelelő mennyiségben.

7. Multivitamin

Manapság sokat halljuk a reklámokban, hogy mindenkinek fogyasztania kellene valamilyen multivitamin készítményt. Valójában ez nincs így, ugyanis egy kiegyensúlyozott étrend mellett általában nincsen szükség külön vitaminpótlásra.

Mindamellett vannak időszakok, amilyen például a terhesség és az ezt megelőző időszak, amikor nem árt egy kis segítség. Erre kínálnak megoldást ezek a vitaminkészítmények. A két legfontosabb alkotóelem ezekben a vas és a folsav. Különösen ez utóbbi kritikus a magzat korai fejlődése szempontjából. Fontos azonban betartani az ajánlott napi bevitelt, ugyanis a túl sok vitamin fogyasztása akár káros is lehet.

+1 Ügyelj az egészséges testsúlyra

A normálistól akár pozitív, akár negatív irányban jelentősen eltérő testsúly zavart okozhat a menstruációs ciklusban, szélsőséges esetben akár teljesen le is állíthatja a peteérést. A nem megfelelő testsúly sajnos a születendő babára is negatív hatással lehet. A testtömeg index (BMI) fontos támpontot ad a helyes testsúly megítélésében.

A Bertengo terhességi súlykalkulátora segít a BMI meghatározásában, sőt a terhesség során ajánlott súlynövekedés követését is segíti.

+2 Ne feledd a testedzést

A mértékletes és megfelelő testmozgás pozitív hatással van a termékenységre. A testedzés fokozza az inzulinérzékenységet, ami a termékenység növelésének fontos feltétele.

Ha még nem estél teherbe, intenzívebb mozgásokat is választhatsz, a mozgás egy része legyen kardió jellegű mozgás, például futás, biciklizés, aerobic, úszás, tenisz. Ha már boldog kismama vagy, picit vissza kell venned a tempóból, de teljesen felhagyni a testmozgással nem szabad hiszen a terhesség alatt végzett testmozgás nagyon fontos.

Bizonyos gyakorlatok, például a terhességi jóga kellő odafigyeléssel a szülés előtti utolsó pillanatig végezhető.

A fenti tanácsok betartása természetesen nem garantálják a teherbe esést, de a teherbe esésnél nincsenek kőbe vésett szabályok, még ha minden rendben van, akkor is csupán 20-25 % a teherbe esés valószínűsége. Itt minden a valószínűségekről és a valószínűség növeléséről szól, a fenti tanácsok pedig bár garanciát nem nyújtanak, a teherbeesés valószínűségét növelik amennyiben nincsen egyéb kizáró ok.

7+2 termékenységfokozó táplálkozási tanács 1. rész

Nyitott Botallo-vezeték

A magzat az oxigénben dús vért a köldökzsinóron keresztül a méhlepényből kapja. A Botallo-vezeték, ami egy rövid érszakasz mintegy “rövidre zárja” a magzati vérkeringést, amely így a tüdőt kihagyja. A születés után ez a vezeték záródik, ritkán azonban előfordul, hogy ez nem tökéletes.



Horoszkóp – Halak

A Halak jegyében született gyermek – horoszkóp