Hogyan növelheted a teherbeesés esélyét

Sok nő várja hónapról hónapra, gyakran évekig, hogy teherbe essen, mégsem jön össze. A legtöbbször nem szervi ok áll a háttérben, nincs orvosi magyarázata az elmaradt gyermekáldásnak, ilyenkor jöhet jól néhány teherbeesési praktika.

Egészséges élet, és egyszerű eszközök: néha ennyi is elég a várva várt cél eléréséhez! Természetesen rengeteg jó tanács, ötlet és tipp forog közkézen – van közöttük bizarr is, de akad régi, jól bevált, megbízható segítség.

Hagyjon fel az esztelen diétázással!

Tudományos kutatásokkal igazolták, hogy azoknak a nőknek, akik folyamatosan diétáznak, 85% százalékkal kisebb az esélyük a teherbeesésre. A Harvard Egyetem kutatói arra jutottak, hogy akik teherbe szeretnének esni, fel kell hagyniuk a tökéletesen zsírszegény diétával: napi két-három adag “normál” zsírtartalmú tejtermék (sajtok és joghurtok) segítik-javítják a termékenységet.

Sok kávéfüggő nem is gondolná, hogy a koffein kedvezőtlen hatással van a termékenységre. Ha babát szeretne, és naponta kettőnél több kávét iszik, itt az ideje, hogy visszavegyen belőle – különben legalább 50 százalékkal csökkenthet a teherbeesés esélye.

Ügyelni kell a testsúlyra

A farmerból kidudorodó zsírpárnák nemcsak az önbizalmának tesznek rosszat, hanem a termékenységnek is. Még a kisebb túlsúly is veszélyeztetheti a teherbe esést! A egészséges testtömeg-index 18,5 és 25 között van. (A testtömeg-indexet – BMI – úgy kell kiszámítani, hogy a kilogrammokban mért testsúlyt el kell osztani a méterben számított testmagasság négyzetével.)

Ha a testtömeg-indexe 25 fölött van, már néhány kiló leadásával is megduplázhatja a teherbeesés esélyét! A mellben és a hasban felhalmozódó zsírok egyes vélemények szerint fokozzák az ösztrogén hormon termelését, ez pedig a hormon-háztartás felborulásához vezethet. A kövérséggel együtt a petefészek cisztás megbetegedésének (a PCOS kialakulásának) valószínűsége is nő, amely rossz esetben terméketlenséghez is vezethet.

Elsősorban tehát a testsúlyra kell figyelni, a PCOS önmagában ritkán okoz terméketlenséget. Victoria Beckham kamasz korában ettől a betegségtől szenvedett, mégis három szép gyermeket szült. Amennyiben a partnere is felszedett néhány pluszkilót, őt is vegye rá a mozgásra – a túlsúly ugyanis a férfiak termékenységére is kihathat.

Kapcsolja ki férje számítógépét!

Gondolt-e már arra, hogy az a rengeteg idő, amit a férje az interneten való szörfözgetésre fordít, kellemesebben is eltölthető lenne? Ráadásul a felforrósodott laptop a férfiak termékenységére, pontosabban a spermákra is negatívan hat! A laptopot ugyanis a legtöbben az ölükben tartják, és a felforrósodott gép az alhas tájékán a férfi termékenységi szervekre kellemetlen kihatással lehet (egyébként a női szervekre is). Az egyensúly megtartása érdekében összezárt lábakkal ülnek, ami tovább fokozza az altestet érő direkt hőmennyiséget.

Csábítsa el a párját a számítógép elől – például egy kis finom mogyoróval. Ez ugyanis gazdag szelénben, abban az ásványi anyagban, mely fokozza a spermiumok termelődését és pozitívan befolyásolja “fürgeségüket” is.

Legyen több cink az étrendben!

A cink a férfiak és nők termékenységében is kulcsszerepet játszik.
Az egészséges szervezetnek napi 6 mg cinkre van szüksége, a lakosság kilencven százaléka azonban ennek csupán kis hányadát juttatja a szervezetébe.
Fogyasszanak sok tökmagot, tengeri halat és vörös húst, akárcsak Victoria Beckham, aki többször is elmondta, hogy szinte folyamatosan rákot evett, amikor teherbe akart esni. Akár most tervezik a családalapítást, akár későbbre halasztják, a tökmag mindenképpen jót tesz az egészségnek. A dohányzás és az alkohol viszont sok-sok egyéb ártalma mellett azért is káros, mert megakadályozza a cink beépülését a szervezetbe.

Fő a nyugalom!

Egyes súlyosabb esetekben a stressz még az ovulációt, a peteérést is leállíthatja. A szorongás a kortizol hormon fokozott termelődéséhez vezet, amely viszont felboríthatja a hormonháztartás egyensúlyát. Ráadásul a szervezet stresszes állapotban kikapcsolja az összes “nékülözhető” életfunkciót.

A beteges stressz tünetei: alvászavar, a legkisebb problémák is élénken irritálják, döntésképtelenség, étvágytalanság és állandó készültség: egy pillanatra sem bírunk leállni, mert csak az előttünk álló feladatokra tudunk gondolni.
Akinek ismerősek ezek a tünetek, mindenféleképpen konzultáljon az orvosával.

Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 36. hét

A legtöbb baba ekkorra már befordult fejjel lefelé, de kb. 4 százalékuk farfekvéses marad. Bizonyos tornagyakorlatokkal és orvosod segítségével a farfekvéses babák néha megfordíthatóak még a szülés előtt.Az önállósodás folyamata gyermekkorban

Az önállósodás fogalma a közgondolkodásban leginkább a serdülőkorhoz kapcsolódik. A szülők elvárják gyermekeiktől, hogy a több jog, a több döntés mellé több felelősséget is vállaljanak a felnőttkor felé haladó gyermekeik. És bizony sokszor megfigyelhetjük, hogy ez milyen nehézséget is okoz, még akár a húszas éveikben járók számára is.