Jóga gyakorlatok a terhesség alatt – Első trimeszter 2.

6. Macska póz (Marjari Asan)
Hogyan végezd?
Térdelj le és ülj a sarkadra. Emeld fel a feneked és ereszkedj négykézlábra, ez a kezdő pozíció. Belégzés közben emeld meg a fejed, közben homorítsd a hátad. Kilégzés közben mozgasd a fejed lefelé, közben domborítsd a hátad.

A kilégzés végén húzd össze a hasad és húzd befelé a feneked. A fejnek a két kezed között kell lennie, miközben a combjaidat nézed. Ismételd meg a gyakorlatot 5-10 alkalommal, de ne erőltesd meg magad, csak amennyi jólesik.

Előnyök
A gyakorlat fokozza a nyak, a vállak és a gerinc rugalmasságát és pozitív hatással van a női nemi szervekre is. Csak a terhesség első 6 hónapjában végezd ezt a gyakorlatot.
Jóga gyakorlat - Macska pózJóga gyakorlat - Macska póz

7. Derék csavaró póz (Kati Chakrasan)
Hogyan végezd?
Jóga gyakorlat - Derék csavaró póz
Állj terpeszállásban, a lábaid körülbelül fél méter távolságra legyenek egymástól, a kezeid legyenek oldalt. Belégzés közben emeld fel a kezeidet a vállad magasságáig. Kilégzés közben csavard el a felső tested balra. A jobb kezed tedd a bal válladra, a bal kezeddel pedig hátulról karold át a derekad. A fejedet mozgasd ballra és néz át a bal vállad felett. Maradj így 2 másodpercig, majd jöhet a belégzés, miközben visszatérsz a kezdő pozícióba. A lábaid maradjanak a talajon a gyakorlat közben. A csavarást finoman csináld, nehogy rándulást okozzon. Ismételd meg a gyakorlatot 5-10 alkalommal.

Előnyök
Javítja a derék, a hát és a csípő izmainak a tónusát. Jelentősen javítja az általános közérzetet és csökkenti a fizikai és mentális feszültséget.

8. Pálmafa póz (Tadasan)
Hogyan végezd?
Jóga gyakorlat - Pálmafa póz
Állj összezárt lábakkal, a kezeid legyenek oldalt a tested mellett. Emeld fel a karjaidat a fejed fölé és kulcsold össze a kezeidet, tenyérrel felfelé. Belégzés közben nyújtózkodj felfelé, ameddig tudsz. Nyújtsd a karjaidat, vállaidat és a mellkasodat is felfelé. Állj lábujjhegyre, hogy még magasabbra nyújtózkodj. Ezután ereszkedj vissza a sarkadra és a kezeidet is tedd vissza a fejedre (kéz marad összekulcsolva, tenyérrel felfelé). Pihenj pár másodpercet, majd ismételd meg a gyakorlatot. Ismételd meg 5-10 alkalommal.

Előnyök
Javítja a fizikai és lelki egyensúlyt. Megnyújtja az egész gerincet, így segít oldani a gerinc körüli izmok feszültségét. A hasizmok tónusát is javítja.
 
 
 
9. Guggoló és felegyenesedő póz (Utthanasan)
Hogyan végezd?
Jóga gyakorlat - Guggoló és felegyenesedő póz
Állj egyenesen terpeszállásban úgy, hogy a lábfejeid kifelé nézzenek. Kulcsold össze a kezeidet és lazán lógasd a tested előtt. Lassan hajlítsd be a térdeidet és guggolj le. Ezután lassan egyenesítsd ki magad így ismét visszatérsz az álló pozícióba.

Előnyök
A gyakorlat erősíti a méh, a boka és a comb izomzatát.

10. Váll póz (Kandharasan)
Hogyan végezd?

Feküdj hanyatt, majd húzd fel a lábaidat a fenekedig, vagy ameddig csak tudod úgy, hogy a talpaid végig a földön vannak. A lábaid és a térdeid legyen nagyjából csípő szélességnyire egymástól. Fogd meg a bokáidat, majd lassan emeld meg a feneked.

Jóga gyakorlat - Váll póz
Próbáld a mellkasodat és köldöködet olyan magasra emelni, amennyire csak lehet, anélkül, hogy a vállaidat vagy a lábaidat mozgatnád. A végső pozícióban a tested súlya a fejen, nyakon, vállakon, kezeken és lábaidon nyugszik. Maradj ebben a helyzetben, ameddig kényelmes, majd engedd magad vissza és pihenj a kicsit.

Előnyök
Enyhíti a gerinc és hátfájást. Átmozgatja a hasi szerveket és a bélrendszert, ami jó hatással van az emésztésre és az anyagcserére. A női nemi szervekre szintén pozitív hatása van ennek a gyakorlatnak. A terhesség késői szakaszában már nem ajánlott ezt a gyakorlatot végezni, mindazonáltal orvosi felügyelet mellett alkalmazva alkalmas lehet a farfekvéses babák megfordítására.

A női meddőség hormonális okai – 3. rész

A női terméketlenségnek sokféle oka lehet, melyek között vannak lelki eredetűek, de terméketlenséget okozhatnak fizikai, illetve hormonális problémák is. Az alábbi írásban megismerkedhetünk a hormonális zavarokból eredő okokon belül a PCO-Szindrómával.Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 20. hét

A kicsi súlya elérheti a 280-300 grammot, hossza a 25 cm-t. Már érzékelheted, mikor alszik és mikor van ébren, utóbbi esetben sokkal többet mozog. Már hallja és figyeli a hangokat.