Kórházi csomag összeállítása – 2. rész

II. Mit érdemes vinni a gyermekágyas osztályra

Természetesen vinni kell tisztálkodó szereket és ruhákat, valamint mindenféle kelléket az étkezéshez, felszerelést az újszülött babának. Ebben a sorrendben jön a lista:

1. “Higiéniai csomag” a kórházba

 1. Eldobható bugyi: Erre persze nincs feltétlenül szükséged, ha van egyébként is kidobásra váró bugyid vagy menstruációs kollekciód, az is megfelel a célra. Persze ne tanga fazont válassz, a Tena bugyik formája inkább testhez simuló száras alsónadrágnak felel meg, jól táguló hálós szövésű anyagból (tulajdonképpen hálóból).
 2. Inkontinencia betét: Ez az az óriási betét, amit vizelet-visszatartási problémával küzdő nők használnak, de bizony az első néhány napban elkél néhány kényelmetlenül nagy darab. Lehet gyógyszertári vagy drogériákban kapható saját márkás termék is, de figyelj arra, hogy formára minél hosszabb legyen. Alapvetően 3 napot kell szülés után a kórházban tölteni, de ez hosszabodhat, ha a babával valami probléma van, javasolt egy teljes csomag bevitele magaddal. (Ennél többre valószínűleg otthon sem lesz szükséged, bár van, aki 1 csomagot is elhasznál egy nap alatt.)
  Tipp: eldobható bugyit és inkontinencia betétet gyógyászati segédeszköz boltban is vehetsz, jellemzően gyógyszertári árnál olcsóbban.
 3. Hagyományos betét. Jó, ha ebből is a legnagyobb méretet választod, és célszerű, ha az inkontinencia-betét mellett ebből is van Nálad egy kisebb csomag.
 4. Tekercs WC-papír, intim törlőkendő, nedves toalett papír. Utóbbiakból az egyesével csomagolt változatot javaslom.
 5. Eldobható (papír) WC ülőke.Lelkesebb kismamák egy kis csomag fertőtlenítő kendőt is vihetnek.
 6. Kéztörlő, nedves kéztörlő. Erre a célra a baba popsitörlőjét is használhatod, de mindenképpen praktikus, ha még az ágyban fekve is van mivel letisztítanod a kezedet.
 7. Pár darab melltartó betét. Ha szerencsés vagy, már az első napokban szükséged lehet rá. (Bár használatának előnyeiről és hátrányairól megoszlanak a vélemények).

2. “Tisztasági csomag”

Tisztálkodáshoz alapvetően ugyanazokat a dolgokat kell bevinned magaddal, amit egy pár napos utazásra is elvinnél. Nézzük, mik is lehetnek ezek:

 1. Fogápolási kellékek: fogkefe, fogkrém, lelkesebbeknek fogmosópohár, fogselyem és szájvíz is kerülhet a bőröndbe
 2. Arcápolási kellékek: arclemosó, tonik, arckrém – ennyi elég is, ez nem az arcpakolások időszaka… Amit viszont célszerű mégis bepakolni: kedvenc pattanástalanító termékedet, még akkor is, ha utoljára tinédzserkorodban használtál ilyet, a szülés ugyanis felboríthatja a hormonháztartásodat.
 3. Testápolási kellékek: szappan, tusfürdő, testápoló krém, izzadásgátló -próbálj minél természetesebb termékeket választani, hogy a baba a Te saját illatodat érezhesse
 4. Hajápolás: sampon, balzsam, fésű – minden bizonnyal szükséged lesz rá, a szülés felér egy többórás edzéssel
 5. Törülköző: zuhanyzáshoz egy nagy és két kicsi, kéz- és arcmosáshoz egy kicsi – arra számíts, hogy zuhanyzás után ezek eléggé véresek lesznek, így inkább sötétebb színű törülközőt vigyél magaddal, és olyat, amit nem sajnálsz. Vehetsz kimondottan erre a célra néhányszáz forintos mini-törülközőket is, a gátsebet ugyanis le kell mosnod majd meg is kell törülnöd. Jobb, ha felkészült vagy!
 6. Gumipapucs: egyrészt véd a fertőzésektől a zuhanykabinban, másrészt óv az elcsúszástól is (Ez ugye lehet, hogy már a szülőszobai motyóban van, kettő párt nehogy vigyél magaddal! :-) )
 7. Valami táskaféle (lehet egyszerű nylonszatyor is), amiben átcipeled a szobából a fürdőbe a fürdőkellékeket (papucsot, törülközőt is, kisebb neszesszer nem elég hozzá)
 8. Szemüveg vagy kontaktlencse és tartozékai
 9. Legalapvetőbb sminkszerek, amiket egyébként is minden nap szoktál használni – a szülés utáni első pár nap nem a legjobb időszak új sminkpraktikák kipróbálására…
 10. Szőlőzsír: van rá esély, hogy kiszáradjon a szád, jó, ha fel vagy készülve
 11. Papírzsebkendő: biztos, hogy lesz rá szükséged

Ami kellhet még, de nem biztos:

 • vatta, vattakorong tonizáláshoz és sminklemosáshoz
 • körömcsipesz, körömreszelő (ha épp akkor törne be a körmöd se ess kétségbe)
 • pici tükör

Amiből csak lehet, mini kiszerelést vagy termékmintát válassz, magazinokból kitépett krémminta például tökéletesen megfelel. A parfümöt szándékosan hagytam ki, a cél az, hogy a baba a Te saját illatodat, a melled, anyatejed illatát ismerje meg, ne nyomd ezt el mesterséges illatokkal.

3. Ruházat

Ma már nem jellemző, hogy szülés előtt behívnának és bent tartanának, így azzal kalkulálhatsz, hogy szülés után 3-4 nappal mehetsz haza. Ennek megfelelően kell pakolnod is.

Az is viszonylag ritka, hogy a kórház adná a hálóruhát, így legyen nálad a következő ruházat:

 1. hálóruha, naponta 1 db. Ez esélyes, hogy majd véres/anyatejes lesz, így ne a legféltettebb kincseidet vidd magaddal. Olyat válassz, amiben szoptatni is tudsz. Pl. gombos pizsama vagy elől gombos hálóing. Esetleg átlapolós, ún. szoptatós hálóing, de a legegyszerűbb elől gombos hálóing ugyanúgy megteszi. A hálóing szerencsésebb választás, mint a pizsama. Nem csak éjszaka, nappal is ez lehet rajtad. Hálóing helyett óriásméretű póló is megfelel, ami éppen van otthon. Legyen kényelmes, és arra azért számítsál, hogy közben a folyosóra is ki kell menned benne. A hálóruhát nappalra melegítővel is kiválthatod, ha abban jobban érzed magad.
 2. köntös, de ezt már a szülőszobai csomagba beleraktad
 3. papucs, egy közlekedni, egy gumiváltozat a fürdéshez – elvileg ez is bent van a szülőszobai táskádban
 4. vendégfogadós ruha: vannak anyukák, akik frissen szülés után is annyira fittek, hogy könnyedén “utcai” ruhát vesznek és abban sétálgatnak, sőt ki is sminkelik magukat. És van a másik véglet is, csatakos hajjal, holtfáradtan megbújva a paplan alatt. A mai normák szerinti rooming-in (babával együtt) szobákban és igény szerinti szoptatással mindenképpen jó, ha olyan ruha van nálad, melyben könnyedén szoptatsz. Ez megint lehet elől kigombolható póló vagy akár egy felhúzott póló is. Lehet venni kimondottan szoptatós felsőket is, de az is jó megoldás, ha van alul egy pántos trikószerű ruha, melyet lefelé húzol (a cicid alá), felette egy póló, melyet felfelé húzol, és a kettő között megszoptatod a gyereket:-) Hogy mennyi fogadóképes ruhát vigyél magaddal, az attól függ inkább, hogy mennyi vendégre számítasz. Ha nem akarsz különösebben felkészülni a vendégekre, akkor egy kényelmes melegítő is megteszi.
 5. kell egy rend ruha, amiben hazamész – ez lehet ugyanaz, amiben bejöttél.
 6. bugyi, 4-5 darab. Az eldobható változatról már volt szó, mindenképpen olyan legyen, melyben könnyen elhelyezed az óriás inkontinencia-betéteket.
 7. zokni, egyéb fehérnemű 4-5 db.
 8. szoptatós melltartó: szülés előtt maximum egy-két (olcsóbb) darabot vegyél meg, több diszkontban is kapható Dorina márkájú melltartó tökéletesen megfelel a szoptatós időszakra. Ha szoptatni fogsz, akkor számíts rá, hogy a melleid először óriásira megduzzadnak, majd szép lassan leeresztenek és egy idő után visszamennek normál méretbe. Így a szoptatási időszak elején (de szerencsés esetben több hónapig!) nagyobb melltartóra lesz szükséged, mint később vagy előtte. Mivel előre pontosan nem lehet tudni, hogy mennyivel nagyobbra, érdemes a szexi darabok vásárlásával kivárni a tejbelövelléses időszak elmúltát (ez kb. 1 hónap). Felnőtt nőként valószínűleg van tapasztalatod a melltartó vásárlásban, mégis szólok, hogy figyelj arra, ne csak a körméret, hanem a kosárméret is legyen nagyobb az addig hordottaknál. Nagyobb mellűeknek inkább az ún. ablakos változatot ajánlom, ebben az esetben szoptatáskor a melltartó háromszöget formázó része a melleden marad, és az azt fedő részt mintegy ablakot tudod lenyitni, hogy hozzáférhetővé legyen a melled.

Mekkora ruhát fogsz hordani a szülés után?

Ez fontos kérdés:-) Ne félj attól, hogy a várandós ruhák hirtelen nagyok lesznek, sajnos a legtöbb kismama hasa nem megy vissza ilyen gyors tempóban. Emlékszem, mikor engem feltoltak a gyermekágyas osztályra, anyukámmal együtt csodálkoztunk, hogy a többiek még nem szültek meg és mégis van náluk baba? Persze megszültek, de a hasuk, az maradt. Genetikai adottság, az enyém lement, nagyon hamar, de vagy egy év kellett, mire a csípőm is visszarendeződött. Így mindenképpen kényelmes, tágulni képes ruhákat vigyél magaddal.

4. Étkezés

Amire még fel kell készülnöd, az az étkezés a kórházban. Egyrészt legyen Nálad ennivaló-innivaló az első bent-töltött éjszakára (és akár másnap reggelre is, ha nincs a közelben besiető családtag). Számíts rá, hogy mivel a szülés alatt nem ettél, utána éhes és szomjas leszel, a szobában pedig nem lesz, aki ezeket eléd tegye (hacsak nem fényes nappal családi kísérettel mehetsz át a gyermekágyas osztályra). Szóval legyen nálad:

 • ásványvíz, még mindig. Ezt vittél a szülőszobára, abból talán maradt is – másfél liter minimum legyen nálad éjszakára.
 • rostos gyümölcslé. Szülés után odafigyelnek arra, hogy a székleted és vizeleted rendben legyen, előbbin segíthet a rostos gyümölcslé vagy a szilvalekvár.
 • keksz, szendvics, gyümölcs – fogyasztásra előkészítve
 • mindenféle eszköz, mely az étkezést szolgálja: evőeszköz (kés, villa, kanál, kiskanál), tányérok (lehet műanyag tányér 1-2 darab), pohár. Praktikus, ha van nálad egy-két konyharuha, szalvéta vagy eldobható papírtörülköző.

5. Egyéb:

 • Nylontáskák, amikbe mindenféle szemetet és szennyest beletehetsz, legyen Nálad vagy 10 db.
 • Telefontöltő

Gyermekkori betegségek – Szájpenész

A szájpenész, a bőr és a nyálkahártya gombás fertőzése. Mind csecsemőknél, mind idős embereknél előfordulhat. Bár nem súlyos betegség, de fájdalommal járhat, ezért fontos a mielőbbi kezelése.Fiú vagy lány? 34 vicces módszer, hogy kitaláld a baba nemét 2.

Nézzük, mikor van nagyobb esélyed egy kislányra.