Mit tegyek, ha hisztizik a gyerek

Fülsértő kiabálás, krokodilkönnyekben úszó, földön fetrengő kicsi ilyen egy igazi hisztiroham. Szerencsére van mód arra, hogy elnyomd a babádban lakozó hisztikirályt, mielőtt a felszínre törne otthon vagy a boltban.

Mit tegyél, ha…

…nem hajlandó megenni a vacsorát?

 1. Ne szakítsd félbe!
  Hagyd, hogy befejezze a kirakózást vagy színezést, mielőtt az asztalhoz ültetnéd. A picik szemében az evés nem elég fontos cselekvés ahhoz, hogy be kelljen fejezni miatta bármilyen játékot. Ha nem szakítod el kedvenc kisautója, babája mellől, akkor kevésbé valószínű, hogy kivágja a hisztit.
 2. Hagyd csipegetni!
  Ha a gyerkőc hangosan sír, és egy falatot sem bírsz belediktálni, jobban jársz, ha nem erőlteted. Vedd el előle a tányért, és engedd elmenni. Kutatások szerint a tipegők szeretnek csipegetni – lehet, hogy a főétkezés idején hevesen ellenkezik a babád, de ha elérhető távolságban hagyod neki a finom falatokat, előbb-utóbb visszatér majd a tányér mellé, a neki alkalmas időben.
 3. Nevezd ki kuktának!
  Még akkor is érdemes bevonni a konyhai műveletekbe a kicsit, ha látszólag csak hátráltat és nagyobb rendetlenséget csinál. Akár a kezedbe adogatja a hozzávalókat, akár a fakanál végébe kapaszkodva segít a keverésben – ha úgy érzi, hogy az ő munkája is benne van az ételben, szívesebben kóstolja meg.

…hisztizni kezd bevásárlás közben?

 1. Tereld el a figyelmét!
  Ha elkövetted azt a hibát, hogy egy fáradt, éhes gyerekkel indultál neki a hétvégi nagybevásárlásnak, próbáld meg másra irányítani a figyelmét. Számoljátok össze, hány dolog került a kosaratokba, keressetek együtt piros színű termékeket, vagy csak beszélgess vele arról, mit fogtok játszani, ha hazaértetek.
 2. Zárd ki a bámészkodókat!
  Gondolj arra, hogy nem te vagy az első anyuka, akinek a gyereke hasra vágja magát a padlón, és fülsüketítően üvölt a bolt kellős közepén. Ne törődj a lesajnáló pillantásokkal, csak maradj higgadt – a nyugalom ugyanis ragadós, ugyanúgy, mint az idegesség.
 3. Öleld meg!
  A tipegők még nem tudják irányítani az érzelmeiket, könnyen kis fúriává változnak. Ezekben a bizonytalan időszakokban még nagyobb szükségük van az anyai szeretetre. Miután elmagyaráztad, hogy miért nem érdemes tovább hisztiznie, guggolj le mellé, és kérdezd meg, kér-e egy ölelést.

…lefekvés helyett ébren kuruttyol?

 1. Rugalmas időzítés
  Akkor tudod igazán eltalálni a lefekvés idejét, ha tisztában vagy a pici hangulatával és érzelmeivel. Amikor úgy érzed, hogy a szokásosnál hamarabb kimerült, ne várd meg, míg a túlzott fáradtság átfordul hisztibe, inkább hozd előbbre a vacsora, a fürdetés és az esti mese idejét.
 2. Engedd át a gyeplőt!
  Persze szükség van a lefekvés előtti rutinra, de engedd át az irányítást néha a picinek! Ő is lekapcsolhatja a villanyt, vagy leveheti a mesekönyvet a polcról. Csak arra figyelj oda, hogy mindig mondd el neki előre, mi a következő lépés, ez nagyban megkönnyíti neki a ráhangolódást, például: “Ez az utolsó mese, utána leoltjuk a villanyt.”
 3. Maradj vele kettesben!
  Lehet, hogy te alig várod már, hogy végre gyönyörködhess a békésen szuszogó babádban, de ha napközben nem töltött veled elég időt kettesben, akkor este kéri majd az utánpótlást. A fürdetés előtt kérd meg, hogy válassza ki a három kedvenc játékát, és játssz vele egy kicsit csak rá figyelve.

…összetűzésbe keveredik a bölcsődében?

 1. Mutass példát!
  Kérj elnézést a másik gyerektől és a szülőktől, és mutass együttérzést – ez a picire is hatással lesz. Ha azt látja, hogy megérted, miért viselkedett rosszul, megtanulja majd, hogy normális dolog, ha frusztráltnak érzi magát, de elfogadhatatlan, hogy emiatt bántson másokat.
 2. Légy határozott!
  A picik egyik leggyakoribb fegyvere a harapás, főleg a fogzási időszakban. Ilyenkor szinte mindent a szájába vesz, ám ha rád vagy a társaira feni a fogát, mondd el neki határozottan, hogy ez nem szép dolog, és elszomorít téged. Ezt az érzelmet még a legkisebbek is ismerik és megértik.
 3. Számolj vissza!
  Azért “támadott”, mert azonnal kellett neki a másik játéka? Tanítsd türelemre otthon is! Játsszátok el az osztozkodást élesben: mielőtt odaadnád neki a játékát, magyarázd el, hogy várnia kell rá 20 másodpercet, míg nálad van a tárgy, majd hangosan számolj vissza – így hamar megtanulja kivárni a sorát.

Légzsák – Jó vagy rossz?

A légzsák sok esetben életet menthet egy ütközés esetén, viszont bizonyos körülmények között komoly veszélyt jelenthet a gyermekekre. Ezért nagyon fontos a körültekintő használata.Problémák a terhesség alatt – ízületi fájdalom

A terhesség alatt a testedben bekövetkező változások sajnos az ízületeidet sem kímélik, de ne aggódj, ezek csak átmeneti problémák a szülést követően elmúlnak.