Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 6. hét

Hétről hétre

Baba

Babád ismét mozgalmas hét elé néz. E hét végére hossza már 4-6 mm. A magzat hosszát mindig a fejtől a farok részig mérik, ennek neve az angolból CRL (Crown-Rump Length – fej-far hossz). Ezen a héten az embrió összes fontosabb szerve kialakul, de természetesen ilyenkor még fejletlen állapotban vannak. A méhlepény is fejlődésnek indul, viszont a hormontermelést még kb. a 12. hétig nem veszi át. A pici vérkeringése már jól fejlett. Végtagjai és izületei is kezdenek kialakulni.

Mama

A 6-8. héten kerül sor az első orvosi vizsgálatra. Itt a vérből és vizeletből megállapítják a terhességet. Az általános vérképellenőrzés mellett különböző betegségekre, hajlamokra is tesztelik a véred az esetleges veszélyek kizárására érdekében és ezt kiegészítendő felveszik a család kórtörténetét is. Az orvos ultrahangos vizsgálattal megállapítja, hogy a terhesség hányadik hetében jársz és mikorra várható a szülés.

A hormonszintek emelkedésével a reggeli rosszullétek erőteljesebbé válnak, amit a nevével ellentétben az egész nap folyamán tapasztalhatsz. Ez az időszak, az főbb szervek kialakulása miatt kiemelten fontos a babád életében, ezért fokozottan figyelj és vigyázz magadra és a babára. A melledet érezheted ilyenkor és a mellbimbó udvarának színe is sötétebbé válik.

A macskaalom tisztítását mindenképen kerüld ebben az időben, hogy kivédd a toxoplazmózis kialakulását. A toxoplazmózis tünetei hasonlóak az influenzához és ha van macskád valószínűleg már átestél rajta. Nem kell megszabadulni a macskától, csak hagyd másra ezt a munkát!

Papa

Nem könnyű látni, hogy születendő gyermeked anyja gyakran rosszul van. Kérdezd meg, van-e valami, amiben esetleg segíteni tudsz neki. Néha csak egy kis vizes borogatás kell a homlokára, esetleg, hogy ágyba vidd neki a reggelit, de az is lehet, hogy csak egy kis magányra vágyik.

Gyógynövények a terhesség alatt

Általános tanács, hogy a gyógynövényekkel óvatosan kell bánni, mert aki nincsen pontosan tisztában az egyes gyógynövények hatásaival/mellékhatásaival, valamint használatuk módjával, akár komoly problémát is okozhat magának. Különösen igaz ez a terhesség alatt, hiszen a fejlődő magzat sokkal érzékenyebb a külső kémiai ingerekre.Fertőző gyermekbetegségek – 1. rész

Mik a leggyakoribb gyermekbetegségek, mik ezek tünetei és hogyan védekezhetünk ellenük?