Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 6. hét

Hétről hétre

Baba

Babád ismét mozgalmas hét elé néz. E hét végére hossza már 4-6 mm. A magzat hosszát mindig a fejtől a farok részig mérik, ennek neve az angolból CRL (Crown-Rump Length – fej-far hossz). Ezen a héten az embrió összes fontosabb szerve kialakul, de természetesen ilyenkor még fejletlen állapotban vannak. A méhlepény is fejlődésnek indul, viszont a hormontermelést még kb. a 12. hétig nem veszi át. A pici vérkeringése már jól fejlett. Végtagjai és izületei is kezdenek kialakulni.

Mama

A 6-8. héten kerül sor az első orvosi vizsgálatra. Itt a vérből és vizeletből megállapítják a terhességet. Az általános vérképellenőrzés mellett különböző betegségekre, hajlamokra is tesztelik a véred az esetleges veszélyek kizárására érdekében és ezt kiegészítendő felveszik a család kórtörténetét is. Az orvos ultrahangos vizsgálattal megállapítja, hogy a terhesség hányadik hetében jársz és mikorra várható a szülés.

A hormonszintek emelkedésével a reggeli rosszullétek erőteljesebbé válnak, amit a nevével ellentétben az egész nap folyamán tapasztalhatsz. Ez az időszak, az főbb szervek kialakulása miatt kiemelten fontos a babád életében, ezért fokozottan figyelj és vigyázz magadra és a babára. A melledet érezheted ilyenkor és a mellbimbó udvarának színe is sötétebbé válik.

A macskaalom tisztítását mindenképen kerüld ebben az időben, hogy kivédd a toxoplazmózis kialakulását. A toxoplazmózis tünetei hasonlóak az influenzához és ha van macskád valószínűleg már átestél rajta. Nem kell megszabadulni a macskától, csak hagyd másra ezt a munkát!

Papa

Nem könnyű látni, hogy születendő gyermeked anyja gyakran rosszul van. Kérdezd meg, van-e valami, amiben esetleg segíteni tudsz neki. Néha csak egy kis vizes borogatás kell a homlokára, esetleg, hogy ágyba vidd neki a reggelit, de az is lehet, hogy csak egy kis magányra vágyik.

7+2 termékenységfokozó táplálkozási tanács – 2. rész

További 5 jótanács a termékenység fokozásához, amelyek növelik a teherbeesés valószínűségét.Kínai fogamzásnaptár

A világon számos kultúrában jobban preferált a fiú gyermek a lánnyal szemben. Nem volt ez másképpen régen sem.