Problémák a terhesség alatt – visszér és aranyér

Visszér

A terhesség alatt nagy a valószínűsége, hogy visszér alakuljon ki olyanoknál is, akik egyébként nem hajlamosak rá.

Visszér akkor jelenik meg, amikor a vér visszaáramlása a szív irányába nehézségbe ütközik, vagy nehezebb lesz. A terhesség alatti többletsúly, valamint a véráramban lévő nagyobb térfogatú folyadék feszítettebb munkára készteti a szívet, így a vér nem mindig áramlik megfelelően.

Néhány jó tanács

  • Polcold fel a lábad amikor csak teheted és kerüld a hosszú ideig egy helyben történő ácsorgást.
  • Napközben egy nagyobb séta remek lehetőséget ad, hogy serkentsük a vérkeringést, ezáltal csökkentsük a visszerek kialakulását.
  • A szobakerékpározás szintén kiválóan alkalmas a vérkeringés fokozására a lábakban.
  • Remek vérkeringésserkentő a zuhanyozás, ha váltogatod a hideg és meleg vizet közben.
  • Ha a fenti tanácsok nem segítenek, esetleg hordhatsz gyógyharisnyát.

Viszér megszűntető orvosi kezeléseket a terhesség alatt nem szabad alkalmazni és a visszér elleni kenőcsök többsége sem használható a várandósság alatt.

Aranyér

Az aranyér ugyanúgy alakul ki, mint a visszér a lábakban, sok esetben igen fájdalmas is lehet. A terhesség előrehaladtával a medencére egyre nagyobb nyomás nehezedik, ami gátolja a vér megfelelő visszaáramlását a vénákban. Létezik ún. belső aranyér, de akár ki is türemkedhet a végbélből. Súlyosabb esetben okozhat vérzést, viszketést, fájdalmat, viszont olyan is van, akinél semmiféle tünet nem jelentkezik.

Néhány jó tanács

  • A nagy mennyiségű folyadékfogyasztás nagyon fontos az aranyér elkerülésében a terhesség alatt.
  • Egyél hántolatlan gabonaféléket, sok nyers gyümölcsöt és zöldséget.
  • Ha fájdalmaid is vannak, átmeneti fájdalomcsillapításnak megfelelő lehet, ha beülsz egy kád meleg (de nem forró!) vízbe.
  • Végszükség esetén kaphatóak gyógyszerek is a tünetek enyhítésére, de mielőtt bármilyen gyógyszert szednél, feltétlenül beszélj az orvosoddal.

Bevásárlólista várandósoknak és újdonsült szülőknek

Rengeteg dolgot kell megvenned a baba születése előtt, álljon itt egy lista, ami segít eligazodniTiltott ételek a terhesség alatt

Nagyon fontos, hogy a terhességed alatt ne csak magadra, hanem a bened fejlődő apróságra is odafigyelj. Az egyik legfontosabb dolog, ami figyelned kell a kilenc hónap alatt, az az étkezés, hiszen az általad elfogyasztott ételek/italok közvetlenhatással vannak a babádra is.