Babamasszázs: öröm a babának és a mamának

Egy kisbaba számára az érintés az egyik legfontosabb kommunikációs módszer. Az érintések egyik, tökélyre fejlesztett formája a babamasszázs, amely ötvözi az ősi indiai masszázs, a svéd masszázs, a reflexológia elemeit, illetve a jógamozdulatokat is tartalmazó mozgáskoordinációs gyakorlatokat.

A módszert Vimala Schneider McClure alakította ki és alkalmazta elsőként. Mára a Nemzetközi Babamasszázs Szövetségnek (IAIM) több mint 30 ország a tagja és már Magyarországon is van lehetőség okleveles oktatóktól elsajátítani a babamasszázs fogásait.

A babamasszázs hatásai

A rendszeresen alkalmazott masszázs jó hatással van a baba testi fejlődésére, a folyamatos stimulációnak köszönhetően segíti az idegpályák fejlődését, növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Serkenti a légző- és keringési rendszert, valamint javítja az emésztőszervek működését. Elősegíti az izomrendszer növekedését és a mozgáskoordináció kialakulását. A masszázs, serkentő funkciója mellett el is lazítja a babát, így az esti lefekvés előtt is hatékonyan alkalmazható. Kólikás babák esetén is segíthet megnyugtatni a picit.

A babamasszázs a baba mellett az anyukára is igen pozitív hatással lehet, hiszen erősíti az anya és gyermeke közötti érzelmi kötődést, emellett fokozhatja az anyatej mennyiségét is. A rendszeres masszázs segíthet az anyának jobban megérteni a baba jelzéseit.
Babamasszázs: öröm a babának és a mamának
Mikor lehet elkezdeni a masszázst?

Az újszülött masszírozását már a születése után el lehet kezdeni, azonban ilyenkor még fokozottan kell figyelni az újszülött jelzéseit, reakcióit. A köldök körüli területet ilyenkor még ne masszírozzuk, várjuk meg, míg a köldökcsonk leesik és begyógyul.

A babamasszázs természetesen alkalmazható nagyobb gyermekeknél is, bár egy 1-2 éves gyermeket sok esetben már nehéz lehet rávenni, hogy maradjon nyugton a masszázs idejére.

Hogyan masszírozzunk?

Érdemes minden nap időt szakítani a pici számára egy kis masszázsra. Olyan időpontot érdemes választani, amikor a baba nem éhes, vagy fáradt, mert így jobban át tudja magát adni a masszázs élvezetének. Érdemes minden nap azonos időpontot választani a masszázsra.

Fontos, hogy a masszázsra Te is ráhangolódj, légy nyugodt, feszültségektől mentes. Próbálj meg minél nyugodtabb körülményeket teremteni, tegyél be valami kellemes, halk zenét, kapcsold ki a telefonodat. Mindenképpen használj babaolajat, mert így mindkettőtöknek kellemesebb érzés lesz, nem kell túl sok olajat használnod, épp csak annyit, hogy jobban csússzon a kezed. Győződj meg róla, hogy a szoba elég meleg-e. Vedd le a gyűrűket, karkötőket, karláncokat, majd mosd meg a kezed meleg vízzel, hogy minél kellemesebbek legyenek a baba számára.

A masszázs hossza a babán múlik, ha elege van, azt egyértelműen jelezni fogja Neked. Mindig figyeld a baba jelzéseit és hallgass rájuk.

Hol lehet megtanulni?

Budapesten és a nagyobb vidéki településeken is rendelkezésre állnak szakképzett védőnők, akik segítenek elsajátítani a helyes fogásokat és akár egyénre szabott tanácsokkal is ellátják a szülőket.

Indiai babamasszázs (videó, forrás: YouTube)

Fiút vagy lányt szeretnél – íme néhány módszer

Mindegy, csak egészséges legyen – mondják a leendő szülők szinte minden esetben. Mi van akkor, ha a szíved mégis egyik irányba húz? Mai cikkünkben olyan tippeket adunk, melyek segítségével talán meggyőzheted a gólyát! Hogyan befolyásoljuk a baba nemét?Őssejt – fagyasszunk, vagy ne fagyasszunk

Manapság egyre több, őssejtekkel végzett kutatásról hallani. Bár rengeteg még a kérdés az őssejtek felhasználásával kapcsolatban, mégis úgy tűnik ígéretes iránya ez az orvostudomány fejlődésének. Ennek azonban komoly ára van…