Problémák a terhesség alatt – bőrelváltozások

A terhesség során a kismama teste hihetetlen változásokon megy keresztül. Ezen változások egy része igen szembetűnő, míg mások a külső szemlélő (de akár a kismama) számára rejtve maradnak. A hatásaik azonban ritkán maradnak észrevétlenek. A bőr, mint az ember legnagyobb szerve pedig sokszor kárvallottja ezen változásoknak.

A terhesség alatti bőrelváltozások egy része a has, terhesség alatti méretnövekedésének az eredménye, de a legtöbb bőrelváltozás hátterében hormonális változások állnak.

Viszketés
Az enyhe bőrviszketés gyakori, mert a bőr vérellátása csökken. A terhesség vége felé a has bőre nagyon megnyúlik, és ez gyakran okoz viszketést a has tájékán. A viszketés azonban súlyosabb probléma jele is lehet, ezért ha súlyossá, elviselhetetlenné kezd válni, mindenképpen fordulj orvoshoz.

Kiütés
A terhesség alatt a bőrödön kiütések jelenhetnek meg, azonban ezek sok esetben nincsenek közvetlen összefüggésben a terhességgel. A leggyakoribb kiütés, ún. melegkiütés, amelyet a nyirkosság, az összesúrlódó bőrfelület és a meleg vált ki. Az irritáló, vörös kiütés valószínűleg ott jelenik meg, ahol a test egyik felülete állandóan hozzádörzsölődik a másikhoz.

Nyúlási csíkok
Jellemző terhességi tünet. A nyúlási csíkok a bőr mély rétegeiben lévő elasztikus rostok ellazulása, vagy megszakadása révén jönnek létre. Általában az alhason, a mellen, a combokon és a fenék tájékán jelentkeznek, és a test középpontja felől kifelé tartanak. Többnyire a hízás miatt alakulnak ki de a hormonok is hatással lehetnek a kialakulásukra.

Májfolt (chloasma)
A terhesség alatt bekövetkező hormonális változások a bőr színére is hatással vannak. Bizonyos testtájakon a bőrben több melanin rakódik le (a szeplőért és a barnulásért is a melanin felelős), ami foltokban bőrelszíneződést okoz. A nők számára mentálisan talán azt a legnehezebb feldolgozni, amikor a homlokon, az orron, vagy az arcon jelennek meg a sötét foltok. Napfény hatására a foltok még határozottabbakká válhatnak, ezért ilyenkor lehetőség szerint védd az érintett területet a tartós, erős napfénytől. Ezek a foltok azonban a szülés után eltűnnek, vagy elhalványulnak.

Néhány jó tanács

  • Egy jó minőségű krém, vagy olaj, bár nem akadályozza meg a terhességi csíkok megjelenését, de sokat segít javítani a bőr általános állapotán.
  • A viszkető bőrt ne vakard, egy hűsítő krém itt is segíthet.
  • A terhességi csíkok kialakulását részben megelőzheted, ha erősíted a has, a csípő, a combok és a fenék izmait.
  • Mint a legtöbb terhességi tüneten, a bőrelváltozásokon is segít a rendszeres és mértékletes testmozgás, azáltal, hogy serkenti a vérkeringést, ezáltal serkenti a bőr vérellátását.
  • Viselj olyan melltartót, amely jól alátámasztja a melleidet, hiszen a súlyosabbá váló mellek húzzák a bőrt, ami csúnyábbá teszi a nyúlási csíkokat.

Problémák a terhesség alatt – ízületi fájdalom

A terhesség alatt a testedben bekövetkező változások sajnos az ízületeidet sem kímélik, de ne aggódj, ezek csak átmeneti problémák a szülést követően elmúlnak.Horoszkóp – Ikrek

Az Ikrek jegyében született gyermek – horoszkóp