Honnan tudhatom, hogy közeleg a szülés?

Ha addig nem is, a harmadik trimeszter során egyre többször gondolnak a kismamák a szülésre és egyfajta feszült várakozás lesz úrrá rajtuk. Egyrészt minden kismama szeretné, ha gyermeke a szükséges időt bent töltené, hogy kellőképpen megerősödjön, másrészt ilyenkor már egyre inkább szeretne túl lenni rajta és a kezében tartani a pici apróságot.

De honnan is tudhatod, hogy közeleg az idő?

Az első babánál nincsen könnyú dolga a kismamának, hiszen az elmúlt 8-9 hónap során számos új érzéssel szembesült. A terhesség utolsó harmada a fáradságtól és a nehéz mozgástól eltekintve általában elég nyugodtan telik, így ha odafigyelsz a tested apró jelzéseire, könyebben észreveszed, ha a megindult a szülés csodálatos és néha nagyon igen hosszú folyamata.

Álljon itt néhány fontos tünet, amik jelzik, hogy lassan eljött az idő.

Kevesebb a magzatmozgás

Ez nem egy újonnan felmerülő jelenség, ahogy nő a magzat, egyre kisebb helye van odabent, így a második trimeszter során jellemző, hirtelen ütés, vagy rugásszerű mozgás már nem jellemző, inkább lassabb, nyújtózkodásszerű mozgás lesz a jellemző

Haskeményedés

A haskeményedés természetes velejárója a terhességnek, azonban a terhesség első szakaszában sok kismama magnéziumot szed ennek enyhítésére, mivel ez akár vetélést is okozhat. Emellé jelennek meg a terhesség vége felé a jósló fájások. A jódslófájások erős, a menstruációs görcsökre emlékeztető fájások, amelyek hasonlítanak a szülési fájásokra, azonban a jóslófájások jellemzője, hogy nem válnak rendszeressé, idővel elmúlnak. Ezzel a tested már a nagy napra készül fel.

Honnan tudhatom, hogy szülési fájásaim vannak és nem jósló fájásaim? A szülési fájások egy idő után rendeződnek, azaz egyre gyakrabban és rendszeres időközönként követik egymást, miközben a fájások hossza egyre nő. Ha ilyesmit tapasztalsz, vegyél elő egy órát (ne bízz az időérzékedben, az ilyenkor erősen csalóka lehet) és kezd mérni a fájások hosszát és a köztük eltelt időt.

Ha már egy órája 10 perces fájásaid vannak, érdemes kórházba menned. Persze az első babánál egyáltalán nem biztos, hogy a 10 perces fájások mellett egy kismama nyugodtan tud otthon ülni, ilyenkor érdemes akár előbb is bemenni a kórházba.

Kinyílt a méhszáj

Önmagában nem feltétlen jelzi előre, hogy itt az idő, sok esetben már a vajúdás előtt megnyílik. A legtöbb kismama zárt vagy éppen csak kicsit kinyílt méhszájjal kezdi a szülést hosszú óráit. Ugyanakkor a nyitott méhszájat érdemes figyelemmel kísérni.

Elment a nyákdugó

Amikor a méhszáj elkezd kinyílni, akkor találkozhatsz a nyákdugóval, ez egy kocsonyás, esetleg kicsit folyósabb anyag, ami a méhnyakat zárja el, védve ezzel a magzatot a hüvely felől érkező fertőzésekkel szemben. Könnyen lehet azonban, hogy Te nem veszed észre a nyákdugó távozását.

Hasmenés

Gyakori jelenség, hogy a szülést megelőző időszakban a szervezet mintegy megtisztítja önmagát. Például kitakarít mindent, ami a babának kifelé jövet az útjában lehet. Ennek köszönhetően a kismama nem ritkán a vécén kénytelen tölteni pár órát. Ez jobb esetben csak hasmenést jelent, de a kevésbbé szerencsésebbek hányással is küzdenek.

A szülés előtt ennek ellenére gyakran alkalmaznak beöntést, mivel a belekben maradhat salakanyag, amit a baba feje egészen biztosan ki fog nyomni. Ha ennek ellenére “baleset” történik szülés közben, ne zavartasd magad, az orvosok ehhez már hozzá vannak szokva.

Derékfájás

Ha a keresztcsontod környékén erős, feszítő fájdalmat érzel, ami esetleg ismétlődik is, akkor már nincsen nagyon messze az idő. Ilyenkor kérd meg a párodat (ha kéznél van), hogy óvatosan masszírozza meg a derekadat, az nagyon jól tud esni ilyenkor.

Adókártya igénylése elvesztés, lopás esetén

Tekintve, hogy az Adókártyám kb. két éve lopás áldozata lett, s egy hivatalos ügy elintézéséhez szükség lett volna a kis plasztikra, így gondoltam, ideje lépni az ügyben.
A neten megnéztem, hogy hol található hozzánk legközelebb ügyfélszolgálat, majd az őszi szünetet kihasználva egy számomra alkalmas időpontban elmentem a hivatalba.Hogyan növelheted a teherbeesés esélyét

Sok nő várja hónapról hónapra, gyakran évekig, hogy teherbe essen, mégsem jön össze. A legtöbbször nem szervi ok áll a háttérben, nincs orvosi magyarázata az elmaradt gyermekáldásnak, ilyenkor jöhet jól néhány teherbeesési praktika.