Honnan tudhatom, hogy közeleg a szülés?

Ha addig nem is, a harmadik trimeszter során egyre többször gondolnak a kismamák a szülésre és egyfajta feszült várakozás lesz úrrá rajtuk. Egyrészt minden kismama szeretné, ha gyermeke a szükséges időt bent töltené, hogy kellőképpen megerősödjön, másrészt ilyenkor már egyre inkább szeretne túl lenni rajta és a kezében tartani a pici apróságot.

De honnan is tudhatod, hogy közeleg az idő?

Az első babánál nincsen könnyú dolga a kismamának, hiszen az elmúlt 8-9 hónap során számos új érzéssel szembesült. A terhesség utolsó harmada a fáradságtól és a nehéz mozgástól eltekintve általában elég nyugodtan telik, így ha odafigyelsz a tested apró jelzéseire, könyebben észreveszed, ha a megindult a szülés csodálatos és néha nagyon igen hosszú folyamata.

Álljon itt néhány fontos tünet, amik jelzik, hogy lassan eljött az idő.

Kevesebb a magzatmozgás

Ez nem egy újonnan felmerülő jelenség, ahogy nő a magzat, egyre kisebb helye van odabent, így a második trimeszter során jellemző, hirtelen ütés, vagy rugásszerű mozgás már nem jellemző, inkább lassabb, nyújtózkodásszerű mozgás lesz a jellemző

Haskeményedés

A haskeményedés természetes velejárója a terhességnek, azonban a terhesség első szakaszában sok kismama magnéziumot szed ennek enyhítésére, mivel ez akár vetélést is okozhat. Emellé jelennek meg a terhesség vége felé a jósló fájások. A jódslófájások erős, a menstruációs görcsökre emlékeztető fájások, amelyek hasonlítanak a szülési fájásokra, azonban a jóslófájások jellemzője, hogy nem válnak rendszeressé, idővel elmúlnak. Ezzel a tested már a nagy napra készül fel.

Honnan tudhatom, hogy szülési fájásaim vannak és nem jósló fájásaim? A szülési fájások egy idő után rendeződnek, azaz egyre gyakrabban és rendszeres időközönként követik egymást, miközben a fájások hossza egyre nő. Ha ilyesmit tapasztalsz, vegyél elő egy órát (ne bízz az időérzékedben, az ilyenkor erősen csalóka lehet) és kezd mérni a fájások hosszát és a köztük eltelt időt.

Ha már egy órája 10 perces fájásaid vannak, érdemes kórházba menned. Persze az első babánál egyáltalán nem biztos, hogy a 10 perces fájások mellett egy kismama nyugodtan tud otthon ülni, ilyenkor érdemes akár előbb is bemenni a kórházba.

Kinyílt a méhszáj

Önmagában nem feltétlen jelzi előre, hogy itt az idő, sok esetben már a vajúdás előtt megnyílik. A legtöbb kismama zárt vagy éppen csak kicsit kinyílt méhszájjal kezdi a szülést hosszú óráit. Ugyanakkor a nyitott méhszájat érdemes figyelemmel kísérni.

Elment a nyákdugó

Amikor a méhszáj elkezd kinyílni, akkor találkozhatsz a nyákdugóval, ez egy kocsonyás, esetleg kicsit folyósabb anyag, ami a méhnyakat zárja el, védve ezzel a magzatot a hüvely felől érkező fertőzésekkel szemben. Könnyen lehet azonban, hogy Te nem veszed észre a nyákdugó távozását.

Hasmenés

Gyakori jelenség, hogy a szülést megelőző időszakban a szervezet mintegy megtisztítja önmagát. Például kitakarít mindent, ami a babának kifelé jövet az útjában lehet. Ennek köszönhetően a kismama nem ritkán a vécén kénytelen tölteni pár órát. Ez jobb esetben csak hasmenést jelent, de a kevésbbé szerencsésebbek hányással is küzdenek.

A szülés előtt ennek ellenére gyakran alkalmaznak beöntést, mivel a belekben maradhat salakanyag, amit a baba feje egészen biztosan ki fog nyomni. Ha ennek ellenére “baleset” történik szülés közben, ne zavartasd magad, az orvosok ehhez már hozzá vannak szokva.

Derékfájás

Ha a keresztcsontod környékén erős, feszítő fájdalmat érzel, ami esetleg ismétlődik is, akkor már nincsen nagyon messze az idő. Ilyenkor kérd meg a párodat (ha kéznél van), hogy óvatosan masszírozza meg a derekadat, az nagyon jól tud esni ilyenkor.

Shettles-módszer

A baba nemének befolyásolására talán az egyik legismertebb az ún. Shettles-módszer. Alapja az a megfigyelés, hogy az Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek (amelyből fiú születik) kisebbek, gyorsabbak és csak lúgos környezetben maradnak hosszabb távon is életben.Tápszerek típusai, fajtái

Sok esetben és minden igyekezetünk ellenére sem tudunk szoptatni. Ebben az esetben a tápszeres táplálás, mint alternatíva kerül előtérbe. Mindenképpen és nagy bizalommal forduljunk gyermekorvosunkhoz, hogy a kereskedelemben kapható számos anyatej helyettesítő tápszerből a legjobbat válasszuk ki babánknak. Tápszerek – fajtái, típusai Ha a családban nincsen allergiás megbetegedés, és csecsemőnk is egészséges, a következő fajta [...]