Őssejt – fagyasszunk, vagy ne fagyasszunk

Manapság egyre több, őssejtekkel végzett kutatásról hallani. Bár rengeteg még a kérdés az őssejtek felhasználásával kapcsolatban, mégis úgy tűnik ígéretes iránya ez az orvostudomány fejlődésének. Őssejtek elméletben egy felnőtt szervezetében is vannak, mégis a legegyszerűbb és legkönnyebb, ha az őssejtek kinyerése a születés után a köldökzsinór vérből megtörténik. Ezt viszont akkor és ott kell eldönteni.

Még ha születéskor egészséges is a baba, egy későbbi baleset vagy betegség következtében nagy segítség lehet az idejében eltett őssejt. Joggal feltételezhetjük, hogy az őssejtek felhasználásának számos további alkalmazása lesz a jövőben, így mindenképpen komolyan meg kell fontolni, hogy gyermekünk esetén éljünk-e ezzel a lehetőséggel.

Jelenleg azonban ezen a ponton ütközik az ésszerű érdek és a szülők anyagi lehetőségei, ugyanis az őssejtek tárolása ma még igen költséges dolog.

Mi az őssejt

A fogantatást követően a magzatkezdemény osztódni kezd és a petevezetékben a méh felé vándorol, majd ott beágyazódik a méhnyálkahártyába. Ebben a korban a magzatkezdemény olyan sejtek tartalmaz, amelyek még nem specializálódtak. Nagyjából a 15. nap körül megkezdődik a sejtek specializálódása, aminek a végén egy kifejlett emberi test már 250 különbözőféle sejtet tartalmaz.

A specializálódott sejtek a rájuk “szabott” feladatot sokkal jobban képesek ellátni, mint az őssejtek, ennek azonban az az ára, hogy elvesztik az a képességüket, hogy más típusú sejtté alakulhassanak. A magzati fejlődés során azonban – kis számban ugyan – megmaradnak olyan nem specializálódott sejtek is, melyeket szöveti őssejteknek nevezünk. A születéskor a köldökzsinórból nyert vér ilyen őssejteket tartalmaz.

Őssejt és köldökzsinórvér
Honnan nyerhető őssejt

Őssejtek kinyerésére jelenleg két széles körben elterjedt módszert használnak.

Az egyik módszer során a csontvelőből és néhány más szövetből nyernek ki őssejtet. Ez a módszer akár felnőtteknél is eredményes lehet, azonban ezzel a módszerrel nagyon nehéz a megfelelő mennyiségű sejt kinyerése, hiszen számuk igen alacsony az említett szövetekben. Ráadásul ahogy öregedünk, ezen sejtek átalakulási képessége csökken, általános állapotuk a minket érő külső hatások miatt romlik, ami a felnőtteknél tovább rontja az esélyeket.

A másik módszer lényege, hogy közvetlenül a születés után a köldökzsinórvérből nyernek “friss” őssejteket. Mivel a köldökzsinór vérben sokkal nagyobb számban találhatóak őssejtek, azok közül lehet válogatni, hogy csak a legegészségesebbek kerüljenek tárolásra. Természetesen ezek a sejtek sokkal nagyobb eséllyel használhatók egy későbbi betegség, vagy sérülés esetén, mint a felnőttkorban kinyert társaik.

Értelemszerűen azonban a második módszer alkalmazására csak egyszer nyílik lehetőség, közvetlenül a születés után, ezért érdemes már a terhesség alatt végiggondolni és megbeszélnetek a pároddal, hogy mit szeretnétek és nem utolsó sorban megteremteni az anyagi lehetőségeit a tárolásnak.

Hogyan “veszik le” az őssejtet?

Szülés után a méhlepényben visszamaradt vér – ha nem kerül őssejt-bankba – orvosi hulladékként megsemmisítésre kerül. A vér felfogása révén könnyen kinyerhető a megfelelő mennyiségű, jó minőségű őssejt a későbbi tároláshoz. Ezek a sejtek a babával azonos korúak és ideális esetben nem sok káros külső hatásnak voltak kitéve, így minőségük kiváló és a köldökzsinórból nyert őssejtek mélyhűtött állapotban hosszú ideig tárolhatóak.

Hol tárolják az őssejteket?

Jelenleg “saját” és közösségi őssejt-bankok is működnek a világban. A “saját” őssejt-bankokban a szülők, a saját gyermekük köldökzsinórvéréből származó őssejtjeit tárolják, ennek költségét a szülőknek kell állniuk. A közösségi őssejt-bankokban – a vérbankokhoz hasonlóan – azon szülők gyermekeinek köldökzsinórvéréből származó őssejtjeit őrzik, akik ehhez hozzájárultak. Az itt lévő az őssejteket súlyos betegek gyógyítására hasznosítják.

Természetesen ha szükség van rá, az a legjobb, ha saját őssejt használható, hiszen ilyen esetben teljes a genetikai egyezőség, ezzel a kezelés genetikai szempontból kockázatmentes. Ezek az őssejtek sok esetben a közvetlen családtagoknál is nagyobb eséllyel alkalmazhatók az egymáshoz nagyon közeli genetikai állomány miatt.

Íme 3, Magyarországon működő őssejt tárolást végző cég (a sorrend nem tükröz semmilyen rangsort):
Humancell MCC Kft.
Krio Intézet ZRt.
Sejtbank Kft.

13+1 jótanács a biztonságos terhességi tornához

A terhesség alatt végzett torna nagyon jó hatással van a kismama mentális és fizikális állapotára, így közvetve a babára. Néhány fontos szabályt azonban érdemes betartani.Problémák a terhesség alatt – szédülés és ájulás

A hormonok hatására a testedben fellépő változások következtében a terhesség során bármikor, de legfőképp a terhesség késői szakaszában jellemző a kismamákra a szédülés, esetleg ájulás.