Súlygyarapodás a terhesség alatt – mennyi a normális?

Sok kismama aggódik a terhesség alatti súlygyarapodás miatt, azonban a fogyókúra ideje nem a terhesség alatt jön el. Az ésszerű és kiegyensúlyozott étkezés nagyon fontos a magzat egészséges fejlődése számára.

A súlygyarapodás mértéke mellett nagyon fontos annak üteme is. A magzat a terhesség utolsó harmadában növekszik a legjobban, így nagyon fontos, hogy ekkor sem szabad csökkentened a bevitt kalóriákat, még akkor sem, ha úgy érzed, már elég súlyt szedtél fel.

Az eredeti testsúlyodnak a kb. 20%-át kitevő súlygyarapodás még elfogadható. Nem feledd azt sem, hogy a terhesség alatt felszedett kilóknak csak egy részét teszi ki a baba súlya. Ehhez jön még a méhlepény, a tejmirigyek, a felhalmozott zsír és a megnövekedett vérmennyiség súlya. Természetesen a súlygyarapodás mértékének megítélésében nem elhanyagolhatóak az egyéni alkati tényezők (alap testsúly, magasság). Terhességi testsúlykalkulátorunk segít a normális testsúly megállapításában hétről-hétre.

Első trimeszter

A terhesség folyamán folyamatosan változik a test specifikus tápanyagigénye. Az első trimeszterben a magzat kritikus fejlődéi szakaszon megy át, ezért ebben az időszakban kiemelten fontos a megfelelő minőségű tápanyagbevitel. Ne feledd, hogy ebben az időszakban az egészséges magzati fejlődéshez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folsav bevitele.

A súlygyarapodás az első trimeszterben 0,6-1,5 kg.

Második trimeszter

A második trimeszter során a kalcium igénye jelentősen megnő a fejlődő magzatnak, ami a növekvő csont és sejtképződésnek köszönhető.
A súlygyarapodás a második trimeszterben 0,3-0,4 kg / hét.

Harmadik trimeszter

A harmadik trimeszter során a baba robbanásszerű fejlődésnek indul és megduplázza a súlyát. Ebben az időszakban a megfelelő tápanyagok létfontosságúak, a baba óriási tápanyagigényének fedezéséhez. A szénhidrátok (ezek adják a tápanyagot) mellett fontos a fehérje megfelelő mennyiségének a bevitele.
A súlygyarapodás a harmadik trimeszterben 0,3-0,4 kg / hét.

Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztása veszélyes lehet a terhesség egész ideje alatt, érdemes ezekkel is tisztában lenned.

Az alábbi táblázat a terhesség alatt felszedett súly megoszlását mutatja átlagos mértékű súlygyarapodás esetén:

Vér 1,4 – 1,8 kg
Egyéb testfolyadék 1,5 kg
Felhalmozott tápanyag és izomnövekedés 2,8 kg
Mellek 0,5 – 0,9 kg
Méhlepény 0,6 kg
Magzatvíz 1,3 kg
Méh 1,2 kg
Magzat 2,7 – 3,6 kg
Összesen 12 – 13,7 kg

Leszokás a cumiról

Sok szülő áll szemben a kihívással: hogyan szoktassam le gyermekemet a cumiról? Összességében a szopás egy fejlődéstanilag elfogadott önnyugtató magatartás.Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 22. hét

Babád már 420 gramm körül van és 27-28 cm. A lány babáknál kialakul a méh, a petefészkek és a hüvely, a fiúknál pedig a herék leszállnak a hasüregből a herezacskó felé.