Komplikációk a terhesség alatt – Terhességi magas vérnyomás

A terhességi magas vérnyomás a pusztán a terhesség alatt fellépő magas vérnyomás elnevezése. Rendkívül veszélyes állapotról van szó, ugyanis a magas vérnyomás csökkenti a vér áramlását a mama testének kettős szerveibe, ha pedig a méhlepény vérellátása csökken, az a magzatra nézve fatális következményekkel járhat. A magas vérnyomás miatti érkárosodások miatt fehérje jelenik meg a vizeletben, fokozódik a szövetek közti folyadékfelszaporodás, ami testsúlynövekedés képében jelenik meg. A folyamat tovább haladva agyödémához, test szerte görcsökhöz, kezeletlen esetben akár halálhoz is vezethet.

Mivel a terhesség során az anya vérnyomása kissé lecsökken,a terhesség esetén más jelent a magas vérnyomás, mint általában. Terhességi magas vérnyomásról beszélünk akkor, ha a vérnyomás 140/90 Hgmm, vagy ennél magasabb, illetve, ha a felső, a szisztolés vérnyomás érték a terhesség alatt 30 Hgmm-t emelkedik, vagy diasztolés, az alsó érték 15 Hgmm-t.

Bár nem ritka betegség (a várandó anyák nagyjából 10%-át érinti), pontos okairól mégsem tudunk sokat. A megfigyelések szerint az első terhesség esetén, sokkal gyakoribb, mint a továbbiaknál, illetve nagyobb számban fordul elő azoknál a nőknél, akik új párkapcsolatból esnek megint teherbe.

Tünetek

A terhességi magas vérnyomásnak sok esetben nincsenek látványos tünetei, ha mégis, ezek leggyakrabban a következők:

  • fejfájás, látászavar (homályos látás, foltok jelennek meg a szemünk előtt);
  • hányás;
  • gyomortáji fájdalom;
  • csökkent vizeletürítés;
  • megdagad a kéz, a láb, az arc;
  • csökken a magzatmozgás;

Kezelése

A kezelés a tünetek súlyosságától és a baba állapotától függ. Előfordulhat, hogy a szülés megindításával a terhességet meg kell szakítani. Természetesen ilyen esetben sok függ a magzat tüdejének állapotától. A kezelés során az elsődleges szempont az anya egészsége, illetve, hogy a születendő baba túlélési esélyei legalább elfogadhatóak legyenek és a normálisan fejlődhessen a továbbiakban.
Az ágynyugalom általában csökkenti a vérnyomást és javítja a méhlepény vérellátását. Ha fehérje jelenik meg a vizeletben a vérnyomás emelkedése mellett, a terhes anyát kórházban kezelik tovább, állandó megfigyelés mellett. Rövid távon a vérnyomáscsökkentő szerek is jól alkalmazhatóak, hiszen ezek időt adnak a babának a növekedésre és fejlődésre. Ha meg kell indítani a szülést, előtte az anya szteroidokat kap, hogy ösztönözzék a baba tüdejének fejlődését.

Megelőzés

Mivel a terhességi magas vérnyomás pontos okai nem ismertek, így a megelőzéssel kapcsolatban sem lehet biztosat állítani, de a következő tényezők valószínűleg csökkentik a kockázatot:

  • Aprólékos odafigyelés a terhességgondozás során, ennek egyik alappillére a vérnyomás, a vizeletfehérje, a testsúly rendszeres nyomon követése;
  • Kórházi kezelés, amint a normális értékektől való eltérés mutatkozik;
  • Kalciumban, magnéziumban és fehérjében gazdag táplálkozás;
  • A C-vitamin valószínűleg javítja a méhlepény működését és általában is segít a fertőzések leküzdésében.

Mit tegyek, ha nem akar elaludni a baba?

Az első 6, esetenként 12 hétben a legtöbb baba elég rendszertelenül alszik. A 3. hónap után azonban már igen jók az esélyeid, hogy kialakíts egy, a baba számára is megfelelő rendszerességet az alvásokban.Kórházi csomag összeállítása – 3. rész

Mit vigyél magaddal a kórházba a kisbabádnak
1. A szülőszobába

Már írtam róla, hogy vigyél a szülőszobába olyan ruhát, melybe felöltözhet a kis újszülött.

Az nyáron ujjatlan vagy rövidujjú body és vékony pamut rugdalózó legyen, esetleg vékony kissapka.

A body télen is alap, hosszú ujjú ruha alá jobb a rövid ujjú vagy ujjatlan változat, de lehet hosszú ujjú is…