Gyakori gyermekbetegségek – ekcéma, bőrirritáció

A babák bőre még nagyon érzékeny, ráadásul az immunrendszerük sem fejlődött ki teljesen, ez gyakran vezethet bőrirritációhoz és ekcémás tünetekhez. De mit lehet tenni, ha megvan a baj?

A csecsemők érzékeny bőrén szinte bármi okozhat vöröses, hámló, viszkető kiütéseket. Persze sok függ a csecsemő személyes érzékenységétől és esetlegesen örökölt allergiától, érdemes azonban az első időben minden idegen anyagtól védeni a pici bőrét. Különösen figyelni kell például arra, hogy a ruháit alaposan kiöblítsd a mosás után, nehogy mosószermaradványok tapadjanak hozzá.

Figyelni kell arra is, hogy szoptatás, vagy etetés után ne maradjon ételmaradék a bőrredőkben, ez ugyanis jellemző kiváltó oka lehet a bőirritációnak. Etetésnél mindig tegyél előkét a babára és etetés után alaposan töröld át az érintett területeket. Használj naponta többször jó minőségű babakrémet. A baba anyatejről tápszerre való átállítása után is kialakulhat bőrirritáció, vagy ekcéma. Ez egyértelmű allergiás reakció, ilyen esetben mindig fordulj gyermekorvoshoz.

Baba bőrápolásA következő a teendő ekcéma, vagy bőrirritáció esetén:

  • Használj rendszeresen babakrémet.
  • Gondosan vágd le a baba körmét, nehogy kivakarja a bőrét.
  • Csak kétnaponta fürdesd a babaát a kiskádban, a köztes napokon vizes ruhával törölgesd át óvatosan a bőrét. A szappan, vagy babafürdető ugyanis tovább száríthatja a már érzékennyé vált bőrfelületet.
  • Használj párologtatót a babaszobában, hogy megfelelő legyen a levegő páratartalma.
  • Ne öltöztesd túl a babát, az érzékeny bőrnek nem tesz jót, ha befülled. Legjobb egy puha pamutruha.
  • Mindig figyelj, ha új ételt vezetsz be, ha valamelyik kiütést okoz, azonnal száműzd azt a baba étrendéből.
  • Ha a kiütés nem múlik el, sőt rosszabbodik, mindenképpen fordulj gyermekorvoshoz.

Horoszkóp – Ikrek

Az Ikrek jegyében született gyermek – horoszkópGyermek elsősegély: fulladás

Gyermeknél a fulladás számos okból bekövetkezhet. Csecsemőknél és kisgyermekeknél leginkább a szájba vett apró tárgyak lenyelése okozhat gondot, de ugyanilyen veszélyes lehet a vízbefulladás is.