Új családtag érkezik – készítsd fel gyermekedet a kistestvér érkezésére

Mindig nagy öröm, de egyben komoly kihívás is, amikor gyermekednek kistestvére születik és hazaviszitek a kórházból. Az új jövevény érkezése mindenképpen komoly változásokat hoz a család életébe, amit a nagyobb testvér is érzékelni fog, de ha megfelelően felkészítjük őt, az egész család számára nyugodtabb lehet az átmeneti időszak.

Próbáld meg beleképzelni magad az idősebb gyermek helyzetébe. Az újonnan érkezett babának sok figyelemre és törődésre van szüksége, így az idősebb gyermek a saját szemszögéből nézve jogosan érezheti elhanyagolva magát. Álljon itt néhány jótanács, hogy segítsen átvészelni az első hónapokat:

 • Légy őszinte a gyermekeddel
  A baba érkezése után már nem lesz minden ugyanolyan, tehát ne ígérd meg, hogy úgy lesz. Magyarázd el, hogy néha a baba vidám lesz, és játszani fog, máskor pedig sírni. A babák etetése, pelenkázása és napi ápolása sok időt és figyelmet kíván. Azonban, magyarázd el, hogyan tud nővéreként vagy bátyaként segíteni Neked ezekben a feladatokban.

 • Oszd meg az érzéseidet és bátorítsd, hogy ő is így tegyen
  Lehet, hogy gyermeked még nem tudja megfogalmazni, hogy „Féltékeny vagyok, amikor felveszed a babát”, de a cselekedeteiből tudni fogod, hogyan érez. Mondd el neki, hogy tudod, milyen nehéz osztozni. Ha esetleg azt mondja, hogy küldjétek vissza a babát a kórházba, ne szidd le, de tisztázd vele, hogy a baba a család tagja, és nem megy sehová. Tudasd vele, hogy rendben van, ha haragszik a babára, attól még nem kiabálhat vele és nem bánthatja. Ajánlj fel neki egy alternatívát: „Ha haragszol a babára, gyere, és beszéld meg velem!”. Ezután mindenképpen öleld meg, és mondd meg neki, mennyire szereted.

 • Kezdj el időben beszélni a babáról
  Várj egy kicsit a teherbe esés után, mielőtt beszélnél a gyermekednek az új baba érkezéséről. Kilenc hónap nagyon hosszú idő, hogy egy gyerek megértsen és várjon valamit. Amikor már látható jelei vannak, a gyerek valószínűleg magától is fel fog tenni pár kérdést a növekvő pocakodról. Hagyd, hogy megérezze a baba mozgását a pocakodban. Vannak képes könyvek, amelyek kifejezetten kisgyermekeknek készültek, hogy elmagyarázzák a terhességet, a születést, és családot számukra érthető módon.

 • Bátorítsd a gyermeked, hogy segítsen az előkészületekben
  Vidd magaddal a gyermeked, amikor vásárolsz a babának. Engedd, hogy segítsen, amikor kimosod, és elkészíted az újszülött ruháit és kiságyát. Hagyd, hadd játsszon a kisruhákkal, játékokkal. Engedd meg, hogy az újszülött ruháit ráadja a játék babáira. Már hónapokkal a baba születése előtt költöztesd át az idősebb gyermeked az új szobájába és ágyába.

 • Emlékezz vissza az idősebb gyermekeddel az ő kiskorára
  Segíts megérteni az idősebb gyermekednek, hogy egyszer ő is kisbaba volt, csak úgy, mint az újszülött testvére. Egy módja ennek, hogy együtt nézegetitek a családi fotóalbumot, és történeteket mesélsz gyermeked életének első évéről.

 • Kérd a többi családtag és barát segítségét
  Kérd meg őket, hogy különleges figyelemmel viseltessenek az idősebb gyermeked iránt. Egy apró ajándék a nagyobb testvérnek szintén segíthet, de túlzásba azért nem kell esni.

 • Előzd meg a visszafejlődést
  A nagyobb testvér gyakran „visszafejlődik”, és utánozza az újszülött viselkedését, amikor bemutatják otthon a babát. Előfordulhat, hogy újra bepisil, vagy cumisüveget kér, ezek a leggyakoribb formái, hogy magára vonja a figyelmet az idősebb baba egy újszülöttes házban.

 • Különíts el időt a nagyobb gyereked számára
  Amikor nagyon elfoglalt vagy az újszülött baba gondozásával, minden nap különíts el valamennyi időt, amit kifejezetten az idősebb gyermekeddel töltesz. Olvass fel egy történetet, játszatok, öleld magadhoz, vagy csak beszélgessetek. Hadd élvezze az osztatlan figyelmed. Őt is vond be, amikor a babának szüksége van rád, alakítsd át az etetés idejét, amikor mindenkinek felolvasol, és összebújtok. Néhány család kialakít „gondozó dobozokat” különleges játékokkal, amik csak akkor elérhetők, ha az anya a babát gondozza. Váltogasd a játékokat, hogy fenntartsd a gyerek érdeklődését a különleges doboz iránt.

 • Vond be az apukát
  Amíg Te a babát gondozod és ápolod, a büszke apuka megragadhatja a lehetőséget, hogy eltöltsön pár kellemes órát az idősebb testvérrel. Az apukák általában úgyis könnyebben boldogulnak a nagyobb gyermekekkel, mint a csecsemőkkel.

 • Dicsérj gyakran
  Dicsérd meg az idősebb gyermeked, amikor segítőkész vagy gyengéd a babával. Bátorítsd a kapcsolatukat, és hagyd, hogy felfedezzék egymást. Mutass rá, hogyan mosolyog vagy gügyög a baba, amikor az idősebb gyermek játszik vele.

Az idősebb gyermeked a szavaidból, tetteidből, ragaszkodásodból látni fogja, hogy nagy szeretettel vagy iránta és az új baba iránt is. Az idő múlásával pedig megtanulja értékelni és élvezni az új kistestvérrel bővült családot.

Bűvös betűk az ultrahang leleten

A kismamák általában büszkén mutogatják az ultrahang vizsgálaton készült képeket. A vizsgálatnak van azonban egy kevésbé látványos kimenete, egy lelet, amin rengeteg fura rövidítés szerepel. De mit is jelentenek ezek?Jóga gyakorlatok a terhesség alatt – Harmadik trimeszter

Bemutatunk néhány jóga gyakorlatot, amelyet bátran végezhetsz a terhesség harmadik trimeszterében.