A 15 leggyakoribb aggodalom a terhesség alatt – 2. rész

< A cikk első része

Tegnap ettem egy almát, de nem mostam meg

Egy alkalomból még nem biztos, hogy baj lesz, de a terhesség teljes ideje alatt kerülni kell a mosatlan zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Emellett tilos a nyers tojás, hús, vagy máj fogyasztása, akárcsak a penészes sajtoké.

Külföldre utazunk repülõvel, belefér még ilyenkor?

A légitársaságok általában a 36. hétig (ikerterhesség esetén 32. hétig) javasolják a repülést, de a 18. héttõl már csak a mellékelt orvosi igazolással engedik repülõgépre szállni a várandós nõket.

Ettõl függetlenül azonban érdemes komolyan megfontolni, hogy valóban kell-e repülõre ülnöd. A repülésnek elméletileg több veszélye lehet: megnövekedett kozmikus sugárzás, erõs rezgés és zaj, trombózis veszély, esetleges oxigénhiány. A kabinban uralkodó csökkent légnyomás fokozhatja a hányinger, hányás valamint és egyéb, a terhesség alatt tapasztalható élettani panaszokat.

Meg kell válnom a macskámtól a terhesség idejére?

Megvállnod nem kell tõle, de néhány fontos szabályt be kell tartanod. A macskákkal a legnagyobb gond az általuk (konkrétan a székletükkel) terjesztett toxoplazmózis nevû parazitafertõzés veszélye, amely súlyos fejlõdési rendellenességeket okozhat a magzatnál.

A macskaalomhoz semmiképpen ne nyúlj a terhesség alatt és általában próbáld kerülni a macskával való közvetlen érintkezést, illetve moss alaposan kezet, ha a macskához nyúltál (ha akár csak megsimogattad). Ha eddig az ágyadban aludt Veled a cica, itt az ideje, hogy errõl leszoktasd.

Korábban rendszeresen sportoltam, le kell errõl mondanom?

Az intenzív, kimerítõ, esetleg veszélyes sportól igen, de például a sétáról és a jógáról semmiképpen. Egy kiadós séta a friss levegõn javítja a közérzetet, felpezsdíti az egész testet, ezt a terhesség teljes ideje alatt lehet folytatni, persze mindig figyeld a tested jelzéseit. Ha fáradsz, állj meg pihenni, ez nem egy verseny. Egész biztosan kevesebbet fogsz bírni terhesen, mint korábban, emiatt ne aggódj.

Ha hideg idõben mész sétálni, ügyelj arra, hogy megfelelõen (rétegesen) öltözz fel.

Sokat ülök a számítógép elõtt, árthat a sugárzás?

Semmilyen kapcsolat nem bizonyítható a számítógép sugárzása és bárminemû terhességi probléma között. Persze ha a gép elõtt ülsz egész nap görnyedve, az komoly hátfájást okozhat, ezért mindenképpen érdemes hoszabb pihenõket beiktatnod. Ha laptopot használsz, az ne legyen közvetlenül az öledben, mert a laptopok többsége eléggé felmelegszik használat közben.

Antibiotikumot írt fel az orvos. Beszedhetem?

Ma már rengeteg gyógyszerbõl, így az antibiotikumokból is kapható olyan fajta, amelyet terhesz nõk is szedhetnek. Bízz az orvosodban, õ tudni fogja, melyek azok a gyógyszerek, amelyeket nem lehet terhes nõknek szedni. A betegségek kísérõ tünetei (láz, fejfájás, görcsök, gyulladás) sokkal veszélyesebbek lehetnek a magzatra, mint a terhes nõknek készült gyógyszerek.

Festhetem a hajam?

A mai hajfestékekben lévõ vegyszerek kevésbbé mérgezõek, mint korábban, és jelenleg kevés tudományos bizonyíték létezik arra, hogy vajon káros lehet-e a magzatra. Ha azonban teheted, inkább kerüld a hajfestést a terhesség ideje alatt.

Okozhat bajt a túls ok 4D ultrahang vizsgálat?

Mivel nem túl régi technológiáról van szó, me még nincsenek hosszú távú bizonyítékok arra vonatkozólag, hogy a 3D és 4D ultrahang vizsgálatok kockázatosabbak-e a normál ultrahang vizsgálatnál. Túlzásba azonban nem érdemes vinni, pusztán a saját örömödre nem készíttes túl sok ilyen vizsgálatot, amennyire lehet, szorítkozz az egészségügyileg indokolt, orvos által is javasolt vizsgálatokra.

Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 15. hét

A pici “kifejleszti” az ujjszopás képességét. Hossza ekkor már 14 cm, súlya több, mint 70 gramm. Megkeményednek a hallócsontocskái és hallja a körülötte lévő hangokat, az anya szívverését.Terhestorna – árthat-e a torna a terhesség alatt?

A terhesség alatti torna segít elviselhetőbbé tenni a vajúdást és a szülést, csökkenti a császármetszés esélyét, gyorsabban felépülsz a szülés után, és hamarabb visszanyered eredeti formádat.