A 15 leggyakoribb aggodalom a terhesség alatt

Régóta várod, hogy teherbe ess, most, hogy áldott állapotban vagy, mégis inkább a szorongás és a félelmek lesznek rajtad úrrá? Ne aggódj, természetes, hogy félted a kis csöppséget, akit a szíved alatt hordasz. Összeszedtünk néhány tanácsot, hogy megnyugodhass.

A terhesség alatt számos változáson esik át egy nő szervezete, azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy – a hormonális változások, illetve első terhességnél az ismertlentől való félelem miatt – a kismama ilyenkor lelelkileg is sokkal érzékenyebb és sebezhetőbb.

Teljesen természetes, hogy ilyenkor felmerülnek benned kérdések azzal kapcsolatban, hogy mi jó a babának, mivel árthatsz neki. Az érzés természetes, de hogy ne aggódj annyira, összegyűjtöttünk itt néhány jó tanácsot, amelyek segíthetnek.

Pozitív lett a terhességi teszt, mégsem érzel semmit, ami a terhességre utalna

Ez eleinte teljesen természetes, a legtöbben a terhesség 4. hetéig szinte semmit nem éreznek a terhességükből. Ha tudni szeretnéd, hányadik hétben vagy, számítsd ki a terhesség kalkulátorunkkal.

Bár köztudott, hogy a fáradság és a reggeli hányinger természetes velejárója a terhességnek, vannak olyan szerencsések, akik az egész terhesség alatt nem érzik ezeket a kellemetlen tüneteket.

Aggodalmak a terhesség alattTudom, hogy ennem kéne, de nincsen étvágyam

Nem baj, ha nem tudod degeszre enni magad, sőt, jobb is, ha nem kezdesz el túl sokat enni, az sem jó. Próbálj meg többször keveset enni, mint egyszerre sokat. Ha kiegyensúlyozottan eszel, nem kell aggódnod, a baba hozzájut minden megfelelő tápanyaghoz, amire szüksége lehet. Ha bizonytalan vagy a helyes testsúlyodat illetően, nézd meg terhességi testsúlykalkulátorunkat.

Az alacsony vércukorszint fokozza a reggeli hányingert és émelygést. Ez ellen jó módszer, ha lefekvés előtt elrágcsálsz valamit, hogy ne ébredj éhesen. Szintén segít, ha reggel eszel néhány szem háztartási kekszet mielőtt felkelsz.

Kávé nélkül nem tudok felkelni reggel

A legjobb az lenne, ha le tudnál mondani róla, de egy kevés kávé azért nem árt a terhesség alatt, viszont mindenképpen csökkentened kell a kávé mennyiségét.

Néha fájdalmat érzek az oldalamban

Ez önmagában nem jelent problémát, okozhatja ezt a méh növekedése. Ha azonban túl gyakran visszatér a fájdalom, vagy egyéb kísérő tünet (láz, hidegrázás, hüvelyi folyás, vérzés) is jelentkezik, azonnal fordulj orvoshoz.

Túl kicsi a hasam

Mindenkinél más ütemben és más méretűre gömbölyödik a has a terhesség alatt. Ez függ a baba méretétől, de a saját testalkatodtól, a hasizmaid erősségétől is. Hidd el, a hasad pont annyit fog nőni, amennyit a babához kell.

Még mindig aktívan szeretkezünk a párommal, árthat ez a babának?

Általánosságban elmondható, hogy egy egészséges várandós nőnél a szeretkezés az első két trimeszter során nyugodtan folytatható, a harmadik trimeszter során is inkább a növekvő pocak okozhat gondot. Persze a terhesség alatti szeretkezésnél érdemes óvatosabbnak lenni.

Ha azonban a szeretkezés közben, vagy utánna bármilyen szoktalan tünetet tapasztalsz (fájdalom, vérzés), mindenképen fordulj orvoshoz. Persze, ha óvatosabb vagy, ettől függetlenül is beszélj a kérdésről az orvosoddal.

Elestem és picit megütöttem a hasam

A magzatot körülveszi a magzatvíz, a méh és előről még az erős hasizom is védelmet nyújt, ezért a kisebb fizikai behatásokkal szemben elég jól védett helyen van. A terhessége alatt minden nő ösztönösen óvatosabb, de ezzel együtt sem kerülhetőek el a kisebb-nagyobb fizikai behatások, de ezek az esetek többségében nem ártanak a babának.

A cikk második része >

Készségfejlesztő játékötletek 9-12 hónapos korig

Hogyan fejleszd babád képességeit játékokkal 9-12 hónapos kor közöttProblémák a terhesség alatt – székrekedés

A székrekedés nem csak a terhesség alatt fordul elő rendszeresen, de egy kismama számára a terhesség alatt jelentkező egyéb problémák miatt talán még kellemetlenebb.