Gyermek elsősegély: mesterséges lélegeztetés

Ha a gyermek eszméletlennek tűnik, finoman rázd meg (ha fennáll a nyaki vagy gerincsérülés gyanúja, nem szabad megrázni!), csípj bele, kiálts rá. Ha nem reagál, azonnal hívj segítséget, majd fektesd a hátára a földön, vagy egy asztalon, lényeg, hogy kemény, szilárd felület legyen és tedd a következőket:

Légzés ellenőrzése:

 • Térdelj le mellé, egyik kezedet tedd a homlokára, másikat az állára és óvatosan döntsd hátra a fejét.
 • Fejedet oldalra a lába irányába fordítva, hajolj az arca fölé úgy hogy füled közel legyen az orrához. Figyeld, hogy látod-e mozogni a mellkasát, vagy érzed-e a kilélegzett levegő mozgását. A mellkas mozgását csak akkor láthatod biztosan, ha vékony ruha van rajta. Ha vastag ruha, kabát van rajta, azt erre az időre vedd le róla, később, ha már minden rendben majd betakarhatod vele.
 • Nyisd ki a száját és nézz bele, ha valamilyen idegen testet látsz, fordítsd a gyermeket az oldalára és egy ujjaddal óvatosan próbáld meg eltávolítani azt, majd újra ellenőrizd a spontán légzést.
 • Amennyiben továbbra sincs spontán légzése kezdd meg a mesterséges lélegeztetést.
 • Ha van spontán légzése, helyezd a gyermeket stabil oldalfekvésbe, és hívj mentőt.

Baba elsősegély - mesterséges lélegeztetés
Csecsemő mesterséges lélegeztetése:

 • Egyik tenyeredet csúsztasd a baba nyaka alá és támasztd meg a tarkóját, a másikat tedd a homlokára és óvatosan hajtsd hátra a fejét.
 • Szorítsd a szádat a csecsemő szájára és orrára és óvatosan fújd be a levegőt. Ne fújj túl nagy erővel a csecsemő tüdejébe, mert sérülést okozhatsz vele!
 • Ha látod, hogy emelkedik a mellkas, vedd el a szádat és várd meg, amíg a mellkas lesüllyed. Két lélegezetés után ellenőrizd a szívverést.
 • Ha nem emelkedik a mellkas, ellenőrizd, hogy nincs-e idegentest a légutakban. Ha van, távolítsd el és folytasd a mesterséges lélegeztetést.

Kisgyermek mesterséges lélegeztetése:

 • A gyermek fejét billentsd hátra, egyik kezeddel rögzítsd, a másik kezeddel húzd előre az állkapcsát és nyisd ki a száját.
 • Fogd be a gyermek orrát, és a szádat a gyermek szájára szorítva fújd be óvatosan a levegőt, közben figyeld a mellkas emelkedését.
 • Ha látod, hogy emelkedik a mellkas, vedd el a szádat és várd meg, amíg a mellkas lesüllyed. Két lélegezetés után ellenőrizd a szívverést.
 • Ha nem emelkedik a mellkas, ellenőrizd, hogy nincs-e idegentest a légutakban. Ha van, távolítsd el és folytasd a mesterséges lélegeztetést.

A legfontosabb, hogy próbáld megőrizni a nyugalmadat, hiszen csak így van esélyed megfelelő elsősegélyben részesíteni gyermekedet.

Sütisütés gyerekekkel

A gyerekekkel való közös sütéseknél több dolgot kell figyelembe venni…
Továbbá szánjunk időt az előkészítésre, magára a sütésre, és ne rettenjünk meg, ha a gyerekek nem a szabványos, megszokott formában kívánják elkészíteni az édességeket, hanem szárnyaló fantáziájuknak megfelelően dinó alakot öltenek a pogácsák és pici formás csigákká avanzsálnak a kókuszgolyók. Ha nyitottan, elvárások nélkül kezdünk a közös sütésnek, akkor nagy élményben lehet részünk.Terhességi kívánósság – vajon engedhetsz a kísértésnek?

Hiába tervezed meg előre az étrendedet, ha a terhesség alatt megkívánsz valamit, gyakran megdőlnek az elvek. A sóvárgás fontos dolgokat jelez, érdemes megérteni és mérlegelni a helyzetet.